„Cum a ajuns pacientul să plătească atât de mult? Prin fraude şi incompetenţă”

Interviu cu ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco

Ala Nemerenco este născută în s. Soloneţ, raionul Soroca. Este conferenţiar universitar şi doctor în medicină. Pe parcursul ultimilor ani a activat în calitate de şef de proiect la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, oficiul de ţară pentru Republica Moldova; în calitate de consilier personal al ministrului Sănătăţii din România şi de expert internaţional pe sisteme de sănătate. Din 2017 până în iunie 2019, a activat în calitate de consultant al OMS în medicina primară pentru Ministerul Sănătăţii din Albania, consultant pentru Ministerul Sănătăţii din Kazahstan, consultant GFA Consulting Grup Germania pentru proiectul Agenţiei Elveţiene de Cooperare şi Dezvoltare „Prevenirea şi controlul maladiilor nontransmisibile în Kirghizstan”.

Stimată doamnă ministră Ala Nemerenco, aţi luat cunoştinţă deja de situaţia din spitale. Cu ce probleme se confruntă acestea: deficit de medicamente, de aparataj medical, de cadre? Ce alte probleme stringente aţi identificat şi ce acţiuni veţi întreprinde pentru a le înlătura?

Starea sistemului de sănătate, a spitalelor și a altor instituții medicale o cunosc nu din auzite, dar trăind-o și fiind parte din ele pe parcursul vieții mele profesionale. Instituțiile medicale, inclusiv spitalele, se confruntă cu foarte multe probleme, începând cu insuficiența cadrelor medicale, a echipamentelor moderne și medicamentelor de calitate. Dar vreau să subliniez că pacienţii se confruntă cu şi mai multe probleme. În acest moment, toate acțiunile ministerului trebuie să fie şi sunt direcționate pentru a înlătura nedreptățile care li se întâmplă zilnic oamenilor. Consider că de la aceste acțiuni va beneficia și spitalul, și tot sistemul sanitar.

Toată lumea se plânge că – pentru investigaţii sau internări/intervenţii chirurgicale de orice complexitate – nu îi e de folos poliţa medicală. Adică cei mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să plătească de două ori. De cât timp are nevoie guvernul pentru a schimba această situaţie?

Cu regret, constatarea e tristă – ca, după 15 ani de la introducerea sistemului obligatoriu de asigurări medicale, polița medicală să ajungă să nu mai aibă valoarea la care pretindea odată. Pacienții plătesc și contribuții, și în casele instituțiilor, și în plic medicului sau asistentului. Am ajuns la o situația critică – la o creștere a bugetului CNAM de la 2.0 miliarde lei în 2007 la 7.5 miliarde lei, povara financiară pe cetățean, în loc să scadă, se majorează și ea. Astăzi, conform datelor OMS, circa 17% din populația Republicii Moldova înregistrează cheltuieli catastrofale la plățile din buzunar pentru serviciile medicale și medicamente, această cifră fiind cea mai înaltă în regiune, inclusiv în Asia Mijlocie. Cum s-a ajuns ca pacientul să plătească atât de mult și să beneficieze tot mai puțin și mai puțin, descurcându-se care cum poate? Prin fraude în mărimi mari și incompetență!

Mulţi şefi de spitale au fost numiţi pe criterii politice, pentru a înlesni aplicarea acestor scheme dubioase de achiziţii, de reparaţii care favorizau membrii PD şi pentru a atrage cadrele medicale mai lesne în acţiuni politice organizate de partidul de guvernare. Cum veţi demonta această schelărie?

Simplu. Vom schimba modalitatea de numire a conducătorilor instituțiilor medicale. Vom pune accent doar pe competență, profesionalism și competiție. Vom face ne-eligibili pentru funcțiile de conducere pe cei care au conflict de interese, vin pe filiere de partid sau nu sunt doriți de colectivele medicale. Vom lucra la acest proiect și există deja un draft în acest sens.

V-ați informat în privinţa campaniei „Un doctor pentru tine”. Cât s-a cheltuit din buget pentru aceasta şi la cine ajungeau în special aceste resurse?

Nu voi pierde timpul prețios acum să calculez deciziile neprofesioniste ale foștilor. Am trecut cu privirea peste câteva din rapoartele care veneau zilnic direct la fosta ministră – au un iz comunist, sunt pline de cifre false, care nu au nicio încărcătură, sunt doar elemente ale campaniei electorale și sunt similare cu situația din povestea despre regele gol a lui Hans Christian Andersen. Vreau să anunț că vom face calcule ale eficienței referitor la screeningurile de mamografie și radiografice, pe care nu le-am anulat.

Cât de afectat este sistemul medical de exodul cadrelor şi ce veţi întreprinde pentru a îmbunătăți starea de lucruri?

Este foarte afectat. În unele specialități e grav. Pentru comparație – unele raioane au în medie o asigurare cu 2 sau 3 medici de familie la 10 mii de populație faţă de 4,5 pe țară sau 6,6 în țările EU. Cu regret, când am venit, am găsit un singur raport al ministerului cu date statistice, și acela preliminar, lăsat moștenire la acest capitol de fosta conducere a ministerului. În general, conform aceluiași raport preliminar, din instituțiile publice și de stat au plecat definitiv doar pe parcursul unui an sute și sute de medici. O să revin în curând la acest subiect.

În România există Catalogul naţional al preţurilor la medicamente, făcut public pe cele mai importante site-uri din domeniul sănătăţii, aici fiind indicat clar preţul maxim pe care îl poate avea un medicament. În RM avem un „Catalog naţional al preţurilor de producător” fără a fi specificat alături preţul maxim pe care îl poate avea un medicament în farmacii. Astfel, după multe discuţii, continuăm să avem în farmacii medicamente dintre cele mai scumpe în regiune şi de o calitate redusă. Cum poate fi ameliorată această situaţie?

În primul rând, avem pentru prima dată în ultimii zeci de ani la conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale un profesionist, un farmacist. Chiar la o zi de la numirea dumneaei, în baza discuțiilor pe care le-a avut doamna prim-ministru Maia Sandu în vizita sa la București am inițiat o serie de proiecte pe care le vom dezvolta cu susținerea României și care țin de politica medicamentelor și planificarea cadrelor medicale. Aceasta ar însemna colaborare privind metodologia de selectare a produselor rambursate (mecanismul de HTA) prin care se reușește într-o măsură ridicată limitarea potențialelor abuzuri privind selecția şi rambursarea unor medicamente pentru care nu există evidenţe științifice, participarea în proceduri comune de achiziții cu România ce ne-ar permite să procurăm medicamente pentru spitale la prețuri joase, monitorizarea stocurilor şi consumului de către CNAM şi/sau AMED, care permite să urmărească nu doar consumul din farmacii, ci și prețul lor. De asemenea, o să lucrăm asupra reducerii costului prin ajustarea metodologiei curente, ce ar însemna un acces financiar mai înalt la medicamente, precum și crearea unei rețele de puncte farmaceutice în sate, astfel ca să asigurăm populației rurale acces geografic la medicamente. E extrem de important să restabilim în Moldova accesul universal la servicii medicale esențiale și la medicamente, care este dezideratul de bază al OMS.

Vă mulţumim!

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu