Cui aparţine elicopterul moldovenesc doborât în Afganistan

elicopter1

Foto: realitatea.md

UPDATE //Cei trei cetăţeni ai R. Moldova care formau echipajul navei de zbor au rămas în viaţă, însă au fost luaţi ostatici de către talibani. Autorităţile fac tot posibilul pentru a obţine eliberarea lor, notează deschide.md.

Guvernul a convocat o celulă de criză în cazul elicopterului moldovenesc capturat de talibani în Afganistan. Aceasta a fost mutată la Ministerul de Externe, a anunţat premierul interimar Gheorghe Brega. Potrivit informaţiilor obţinute de Guvern, în elicopter erau 21 de pasageri, dintre cei care 3 membri ai echipajului, moldoveni, restul erau cetăţeni afgani. Trei persoane care se aflau în unitatea de transport au murit.  Guvernul a solicitat ajutorul ambasadelor României şi SUA în Afganistan. La ora 10:30, preşedintele companiei Valan International Cargo Charter, căreia aparţine elicopterul, va susţine o conferinţă de presă la ora 10:30, la aeroport.

Din 2002, compania a oferit servicii aeriene în cadrul misiunilor internaţionale, în state ca: Afganistan, Irak, efectuând zboruri sub egida ONU şi alte organizaţii internaţionale.

Un elicopter de model Mi-8 MTV1 care aparține unei companii moldovenești a fost capturat ieri în Afganistan de către rebelii talibani după o aterizare forțată. Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toţi cetățeni moldoveni și alți 18 pasageri militari din Afganistan. Incidentul a avut loc în provincia Faryab, o regiune aflată sub controlul talibanilor. Există morți, transmite realitatea.md.

Elicopterul aparține companiei „VALAN ICC” (Valan International Cargo Charter), ce are un contract prin care asigură cu transport aerian armata din Afganistan. Compania „Valan International Cargo Charter” prestează servicii de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistență tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A participat la mai mule misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuând totodată zboruri sub egida ONU.

Potrivit Reuters, elicopterul a căzut, însă nu se ştie de ce s-a prăbușit. Insurgenții talibani au capturat soldații afgani după ce elicopterul s-a prăbușit pe teritoriul aflat sub controlul militanților.

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Aganistan, Dawlat Waziri, refuzând să ofere mai multe detalii. Totodată, un ofițer de armată care și-a păstrat anonimatul a declarat că aeronava civilă a fost contractată pentru a transporta personalul armatei. El a spus că, după ce a aterizat, insurgenții talibani au intervenit la locul incidentului cu focuri de armă, după care au recurs la luarea ostaticilor. Ulterior, ei au dat foc elicopterului, a adăugat sursa.

elicopter

Foto: realitatea.md

„Trei persoane au fost ucise și alte 16 sunt capturate de talibani”, a declarat Rahmatullah Turkistani, un membru al consiliului provincial din Faryab, citat de news.yahoo.com. Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac și spun că au luat ostatici.

Ministrul în exerciţiu al Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a declarat la Realitatea TV că ministerul nu a putut lua legătura cu reprezentanții companiei „Valan International Cargo Charter”, aceștia nu au răspuns la telefon: „Știm că unul dintre conducătorii acestei companii era plecat, probabil în Afganistan. Mâine (astăzi –n.r.) vom discuta la Guvern această situație”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Moldova, Ana Taban a menţionat: „Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină în regim de urgență de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară. Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior”.