Cu limuzina la „Adio, grădiniţă!”

„Mulţumirile” în plic la orice sărbătoare sunt demult o tradiţie

poza simbol limuzina

Săptămâna trecută, primarul capitalei Dorin Chirtoacă şi-a condus aleasa inimii la starea civilă cu o maşină de model vechi (Jiguli), iar câţiva copii de la Grădiniţa nr. 130 din capitală se pare că vor fi plimbaţi cu o limuzină la matineul „Adio, grădiniţă!”. Ideea le aparţine câtorva părinţi, aceştia dorind ca odraslele lor să aibă parte de un eveniment de neuitat. Totuşi directoarea instituţiei, Marina Hasiev, a interzis orice fel de activitate, colectare de bani, în afară de serbarea propriu-zisă.

Zilele trecute, la adresa redacţiei a parvenit un mesaj din partea unui părinte în care îşi exprimă nemulţumirile faţă de matineul de la grădiniţă. În mesaj se menţionează că copilul său nu va participa la matineu deoarece părintele nu are de unde să dea cei 480 de lei care se colectează pentru serbare. Cităm din mesajul primit la redacţie: „Dragi părinţi, e necesar de colectat câte 480 de lei de persoană, 200 de lei – cadou pentru educator, necesităţi pentru serbare, 280 lei pentru distracţii. Banii îi dăm la educatoare. După serbare vom merge la o cafenea, cu animator, limuzină”. Părintele care ne-a trimis mesajul ne spune că, după ce a hotărât să nu meargă la serbare, copilul său vine acasă şi plânge. „Tu eşti sărac, de asta nu mergi la serbare”, îi zic ceilalţi copii la grădiniţă, mă doare sufletul că din cauza mofturilor unor părinţi, suferă copilul meu şi alţii”, spune părintele. Despre plimbarea cu limuzina a auzit şi directoarea grădiniţei, Marina Hasiev, care ne-a comunicat că nu va permite niciun fel de transport, bani în plic şi alte activităţi exagerate la Grădiniţa nr. 130.

„Anul trecut la „Adio, grădiniță” am achitat 250 de lei pentru plicuri pentru toți lucrătorii, până și pentru spălătorese. Argumentul a fost că „așa s-a făcut în anii precedenți și așa este frumos”. Respectiv, nedorind să fiu oaia neagră, și mai ales gândindu-mă că mai am un copil care urmează să meargă la grădiniță, nu am vrut să îmi stric relația cu educatoarele. Dar la serbarea de la restaurant a mers copilul fără mine. Eu am ales să nu merg pentru că nu aveam nevoie să chefuiesc cu șampanie și votcă. Dar după serbare, când mi-am luat copilul acasă, el m-a întrebat: ”Mami, eu de ce sunt mai sărac decât colegii mei?”. De unde a tras copilul această concluzie?”, se întreabă un părinte.

„Mulţumiri” în plic

Cu toate că Direcţia Generală Educaţie,Tineret şi Sport a anunţat de nenumărate ori că nu se permite în instituţiile de învăţământ colectarea sumelor de bani, totuşi la orice sărbătoare „mulţumirile” în plic au devenit deja o tradiţie. Publicăm câteva dintre comentariile postate de către părinţi pe reţelele de socializare. „Noi am strâns câte 50 de lei la Grădiniţa nr. 130”, scrie o mămică. „La Grădiniţa 211, se adună câte 400 de lei, sumă care se duce numai pentru „cadouri”,”, scrie alt părinte. „La Grădiniţa nr. 127, se strâng câte 500 de lei, pentru distracţii cu clovni, cadouri şi desigur acele plicuri”, spune altcineva. Părinţii susţin că sunt nevoiţi să dea bani la orice sărbătoare deoarece se tem ca copiii lor să nu aibă de suferit.

Acum câteva luni, a fost efectuat un sondaj anonim despre colectarea ilegală a diferitor taxe în grădiniţe, rezultatul căruia a fost transmis la DGETS şi la CNA, însă nimeni deocamdată nu a venit cu un răspuns oficial. Într-un comunicat de presă difuzat de către Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport se menţionează că direcţia nu poartă nicio răspundere la capitolul colectărilor de bani. „Facem apel la cetățeni să se adreseze organelor abilitate (CNA și CNI), dacă li se solicită bani sau alte bunuri, sau dacă se depistează un caz de corupție”, se menţionează în comunicat. Părinţii s-au adresat de mai multe ori, prezentând diverse probe, la CNA şi CNI, însă, spun ei, nu s-a rezolvat nimic.

La Paris copiii îşi confecţionează hainele pentru serbare

În R. Moldova unii părinţi exagerează când vine vorba despre diverse serbări la şcoli, grădiniţe, chiar şi în licee, cheltuiesc mii de lei pe haine scumpe, mese festive şi alte distracţii, în ţările europene însă e altă situaţie. La Paris copiii la fiecare sfârşit de an împreună cu profesorul îşi croiesc pentru serbare haine din carton şi hârtie. „Copiii se deghizează în ceea ce au confecţionat şi, ţinându-se de mâini, fac pe jos un tur în jurul cartierului, unde se află şcoala. Pe unde merg, lumea se opreşte şi-i aplaudă. Copiii se simt regi şi mândri că sunt apreciaţi de comunitate”, ne spune Rodica. Irina Corcodel care locuieşte la fel la Paris ne spune că în acest an la serbare băiatul său va prepara o prăjitură. „Atâta fericire citeşti pe chipul copilului când povesteşte cum prepară la şcoală împreună cu profesoara o prăjitură, şi cum a confecţionat costume din carton colorat! Şi aici nimeni nu adună niciun ban pentru nimic”, menţionează Irina.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)