Cozi interminabile la „porţile” Patriei

Nemulţumiţi că stau la coadă ore în şir, alegătorii s-au plâns de proasta organizare a procesului de votare la Ambasada şi secţiile consulare ale României la Chişinău; au fost semnalate cazuri de turism electoral în Ialoveni

pgi_141492238527Duminică, 2 noiembrie, românii au fost chemaţi la urnele de vot pentru a-şi alege preşedintele ţării. La cele patru secţii de votare deschise la Chişinău, s-a înregistrat un număr record de votanţi. Alegătorii au curs gârlă, lumea s-a arătat nemulţumită de faptul că a stat la rând ore în şir. Oricât de patetic v-ar părea, dar printre votanţi m-am numărat şi eu – cetăţean român şi reporter la datorie. Deja din experienţele precedente, mi-am calculat timpul şi am ieşit din casă pe la 10.30, în speranţa că până la ora 15.00 reuşesc să votez şi, paralel, mai şi culeg informaţii pentru un reportaj de atmosferă. Îmi planific traseul: mai întâi încerc să trec pe la Consulatul României de pe strada Grigore Ureche, pentru că mi-i în drum şi am transport direct, dacă va fi prea mare rândul, mă ridic la Institutul Cultural Român de pe Vlaicu Pârcălab sau merg direct la Ambasadă, pe strada Bucureşti.

Moldovenii merg „să-l aleagă pe Ceauşescu”

Prima destinaţie „a căzut” din mers, când am văzut pe geamul microbuzului o coadă densă de vreo 300 de metri. O doamnă care sta pe scaunul din urma mea l-a întrebat pe bărbatul de alături, probabil cunoscut, în limba rusă ce-i cu rândul acesta la „români” duminică. La care bărbatul a informat-o că moldovenii merg „să-l aleagă pe Ceauşescu”. „Coşmar, nu alta! N-au minte oamenii ăştia! Pentru ce le-ar trebui?”, a replicat doamna iritată. Începe a mă mânca limba să pun şi eu o replică în treacăt, dar mă abţin.

„Acum votez cu Macovei, iar în al doilea tur cu Iohannis”

Mă decid să merg direct la Ambasadă României. Aici rândul e mai mic, cam de 100 de metri, dar e oricum multă lume. Votanţii tot vin în grupuri mici şi prind loc după mine. Oamenii vorbesc între ei cu voce scăzută, discută despre probleme cotidiene, se mai aude şi politică, subiecte de actualitate. Venind vorba însă de preferinţele electorale concrete, doamna de alături declară pentru toţi cei din jur că ea votează cu Monica Macovei în primul tur. „În al doilea tur, dacă iese Iohannis, cu el voi vota şi nicidecum cu mafia PSD-istă!”. Un bărbat care stă mai în urma noastră o contrazice, declarând că Ponta va fi un bun preşedinte pentru România şi pentru românii din afara ţării. Deşi mai mulţi îl susţin, polemica nu se leagă, fiecare rămâne cu propria opţiune.

Rezultatele parţiale la nivel naţional anunţate luni de BEC arată că Victor Ponta şi Klaus Iohannis au intrat în turul al doilea al prezidenţialelor, candidatul PSD-UNPR-PC obţinând 40,33% din voturi, în timp ce candidatul ACL a obţinut 30,44%, după centralizarea a 98,30% din procesele-verbale.

„Unire, fraţi români!”

Periodic, pe alături trec fericiţii care au reuşit să voteze, printre ei mai multe feţe bisericeşti, îl zăresc şi pe profesorul universitar Ion Mahu, veteran al armatei române, alte feţe cunoscute, aud în treacăt şi salutul „Unire, fraţi români!”. Trece o pereche frumoasă de intelectuali de vârsta a treia, bărbatul, salutând în treacăt un cunoscut, glumeşte cu voce tare: „Gata, ne-am jertfit pentru neam şi ţară!”. Cineva dintr-un grup de vreo cinci persoane declară că merge la Secţia consulară de pe strada Vlaicu Pârcălab, căci cunoscuţii lor le-au spus la telefon că acolo coada e totuşi mai mică şi votarea decurge mai rapid. Un alt bărbat, ţinându-şi de mână fetiţa de vreo cinci ani, face schimb de telefoane cu vecina sa de rând, pe motiv că fuge acasă să-şi lase copila îngheţată şi, mai apoi, se întoarce să voteze. Rândul se mişcă anevoios şi, după vreo 40 de minute, încep a îngheţa.

„Cineva vrea să descurajeze votanţii”

Ies de la locul meu şi mă apropii de porţile ambasadei unde rândul se îngroaşă mult şi lumea e agitată. Se exprimă nemulţumiri cu privire la proasta organizare a procesului electoral la ambasada României. „Oare nu s-au tras lecţii din alegerile europarlamentare, când sute de oameni n-au reuşit să voteze? Cineva parcă intenţionat vrea să descurajeze cetăţenii români din RM, care şi aşa nu manifestă prea mult activism, să nu mai meargă la vot!”, spune o doamnă care se prezintă Elena. Zinaida de alături susţine că la europarlamentare a stat în ploaie două ore pentru a ajunge şi ea la urna de vot.

Datorie civică împlinită

Se înserează. Ştiind că n-o să mai rezist prea mult frigului şi tocurilor înalte, decid să pătrund „cu forţa” în Ambasadă. Prezint legitimaţia de reporter şi intru. Mă întâmpină Valentin Males, consilier diplomatic care din start mă anunţă că nu-mi va răspunde la nici o întrebare pe motiv că nu-s acreditată, dar îmi oferă amabil posibilitatea de a vota. Completez o declaraţie cu privire la faptul că îmi iau angajamentul să votez o singură dată, o semnez şi merg să votez. Am ieşit de la ambasadă, cerându-mi în gând iertare de la cetăţenii români din municipiul Chişinău pentru că m-am folosit de cartonaşul cu logo-ul JURNALULUI pentru a vota peste rând. Am simţit, totodată, şi satisfacţia datoriei civice împlinite, dar şi impresia regretabilă că Statul Român nu e prea interesat să-şi apropie şi să-şi motiveze cetăţenii săi din „străinătate” să manifeste mai mult activism şi atitudine civică în timpurile tot mai tulburi pe care le trăim. Să dea Domnul ca impresia mea să fie una greşită!

Turism electoral la Ialoveni

Ieri la amiază, site-ul deschide.md scria că PDM asigură alegătorii lui Victor Ponta cu transport. „Mai multe microbuze marcate cu pozele candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din România îi transportă pe alegători din diferite localităţi, inclusiv din Chişinău, la secţia de votare din Ialoveni”. „Imediat ce votează, aceştia se adună în grup şi urcă în microbuzele care îi transportă la destinaţiile iniţiale. Ulterior microbuzele cu „pontişti” revin încărcate cu alegători din alte localităţi. Surse au declarat pentru deschide.md că alegătorii lui Ponta sunt asiguraţi cu transport de Partidul Democrat, iar lângă microbuze au fost văzuţi mai mulţi primari care fac parte din acest partid”, anunţa deschide.md postând şi câteva poze cu microbuzele cu pricina.