Conexiunea inversă // Scrisorile lui Plahotniuc, aruncate sub gard la Trinca, Edineț

Nicolae Petrovici: „Vreau să mă adresez pensionarilor ca să nu creadă tuturor declarațiilor care se fac acum în campania electorală. Pentru că iar s-a început, deja s-a anunțat că acest ajutor de 600 de lei se va da și la Paști”. Făcând referire la aceste „ajutoare” oferite de stat, ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, a spus că „toate lucrurile astea sunt declarate cu efect ulterior, dar după alegeri, nu exclud să se recurgă, indiferent cine va fi la guvernare, la o revizuire drastică a bugetului și a cheltuielilor umflate, inclusiv cu aceste promisiuni”.

Ne-a sunat la redacție Nicolae Petrovici, 76 de ani, de la Trinca, Edineț. Indignat, bărbatul ne-a spus că este activist civic și de 38 de ani luptă cu hoții, supărat că în statul Republica Moldova legea e respectată doar de cetățeanul simplu, de la țară, adăugând că multe ilegalități se fac și la nivel național, dar și la nivel local.

Bărbatul a lucrat șofer-expeditor în construcții toată viața și acum ridică o pensie de 2400 de lei. Locuiește doar cu soția deoarece copiii au plecat peste hotare pentru un trai mai bun. Nu s-a plâns de pensie, dar îi este frică de rezultatul alegerilor din 24 februarie curent.

„Știu că suntem un stat capturat. Scrisorile pensionarilor transmise de PD au ajuns și la Trinca, fiecare cetățean le-a primit, dar nu prin poștă, cu ștampilă. Eu când trimit scrisori cheltuiesc bani – 15-20 de lei. Dar PD a trimis mii de scrisori prin poștă. De ce nu plătesc plicurile?”, se întreabă pensionarul. Iese că folosește banii publici în scopuri electorale. Ne amăgesc! Au dat plicurile ca să le transmită prin sat oamenilor. Stau și sub garduri aruncate. Eu am găsit sub un gard în sat zece scrisori aruncate, nu erau nici deschise. Le am la mine”, și-a spus oful Nicolae Petrovici.

Prin ziarul „democraților”, liderul PD cere în continuare sprijinul și încrederea populației, „ca R. Moldova să rămână pe drumul cel bun”, a spus citând din gazetă pensionarul.

„Adică să le mai dăm o șansă să vină la guvernare să mai fure și iar au nevoie de noi”, strigă bărbatul cu indignare la celălalt capăt al firului.

„Vreau să mă adresez pensionarilor ca să nu creadă tuturor declarațiilor care se fac acum în campanie electorală. Să fie lucizi. Pentru că iar s-a început, deja s-a anunțat că acest ajutor de 600 de lei se va da și la Paști”, a conchis Petrovici.

Amintim că 500.000 mii de pensionari, cu un venit lunar mai mic de 2000 de lei, au primit de Crăciun câte 600 de lei, care au costat bugetul de stat circa 300 de milioane de lei.

Marți, 22 ianuarie, la briefingul PD, Plahotniuc a declarat că pensionarii și persoanele social vulnerabile, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei, ar urma să primească câte 600 de lei de Paști, pe lângă alte promisiuni cum sunt: majorări de pensii, indemnizaţii pentru copii, indemnizaţii unice de 10.000 de lei la naşterea unui copil.

Totuși, promisiunile spuse tare la tribună nu se știe dacă se vor materializa, deoarece abia viitorul legislativ urmează să voteze un proiect în acest sens.

Veaceslav Negruța, ex-ministru al Finanțelor, a venit cu o explicație la deciziile anunțate de partidul de la guvernare.

„Azi, pentru 2019, avem un buget de stat aprobat încă în toamna 2018, care are mari probleme la capitolul finanțarea asigurată a deficitului de buget. Deficitul de buget prevede o mărime de aproape 6 miliarde de lei. Faptul că această mărime de deficit nu are și suficiența resurselor de acoperire vine din faptul că nu este asigurată finanțarea celor două tranșe de la UE, discuțiile sunt blocate, iar probabilitatea că va fi deblocată în 2019 această finanțare este foarte mică. Aspectul al doilea e legat de partea dialogului cu FMI, unde o componentă de finanțare a deficitului pentru 2019 este sub un mare semn de întrebare”, a spus Negruța într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul a mai spus că „toate lucrurile astea sunt declarate cu efect ulterior, dar după alegeri nu exclud să se recurgă, indiferent cine va fi la guvernare, la o revizuire drastică a bugetului, având în vedere insuficiența de resurse de finanțare a acestui deficit bugetar și a cheltuielilor umflate, inclusiv cu aceste promisiuni”.

The following two tabs change content below.