„Conducătorii țării” vor să facă din Armata Națională un SRL „Wagner”, care să fie ușor manipulabil

Președintele Vlad Plahotniuc vrea să transforme armata R. Moldova în una profesionistă, iar tinerii, începând din această toamnă, nu vor mai fi obligați să efectueze serviciul militar. Unii dintre foștii miniștri ai Apărării susțin ideea, dar se întreabă de unde vor veni banii pentru această reformă, alții spun că iniţiativa este o prostie. Observatorul politic Igor Munteanu susține că armata este a poporului, și nu a PD-ului, iar populismul ieftin nu este niciodată un bun sfătuitor în materie de securitate și apărare.

Vlad Plahotniuc, care nu are nicio funcție în stat, a declarat marți, 20 martie, în cadrul şedinţei săptămânale a PD, că serviciul militar nu va mai fi obligatoriu. „Încă de anul trecut, Partidul Democrat a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea armatei noastre în una profesionistă. Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei care nu au bani să plătească, și aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna. Ministerul Apărării, în curând, va da start acestui proces complex, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în toamnă, urmând ca locul recruților să fie ocupat de militari profesioniști, care vor fi angajați în bază de contract și vor fi echipați după standardele moderne”, a menționat Plahotniuc.

Valeriu Troenco

Valeriu Troenco: „Ei cred că va fi ca în 1992, în caz de ceva, vor folosi poliția, mercenarii din SRL, veteranii”

Generalul Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării, a menționat că în situația noastră e mai simplu să fie reformată justiția, atunci multe reforme se vor produce automat. „Armată profesionistă trebuie acolo unde sunt tehnologii avansate de arme și se atrag profesioniști pentru mânuirea și întreținerea acestor arme. Acolo unde sunt dezvoltate comunicațiile IP și Nanotehnologiile. Numai o rachetă antitanc „javelin” fără lansator costă 180 mii de euro, cu lansator e 300-400 de mii. Politic, „conducătorii țării” vor să facă din armată un SRL „Vagner”, care va fi ușor manipulabil. Armata în care 50% sunt copii de țărani este mai mult sau mai puțin populară și este mai greu manipulată sau folosită împotriva populației civile. În SRL, banii și ordinul, și o bat și pe mama lor. Ei cred că va fi ca în 1992, în caz de ceva, vor folosi poliția, mercenarii din SRL, veteranii, dar deja toți sunt alții, s-au fript”, susține Troenco.

Ion Costas

Ion Costaș: „Este o prostie fără margini”

Generalul Ion Costaș susține că inițiativa PD-ului este o inepţie. „Eu, ca om pregătit în acest domeniu, cred că este o iluzie, o naivitate din partea unor persoane care promovează ideea că armata trebuie să fi profesionistă și R. Moldova are capacitate de a crea asemenea armată. Este o prostie fără margini. Suntem noi în stare, avem buget pentru întreținerea unui asemenea contingent, să creăm o armată profesionistă?”, se întreabă generalul Ion Costaș.

 

 

Vitalie Marinuță

Vitalie Marinuță: „Inițiativa este salutară, cu condiția unei finanțări și dotări corespunzătoare”

„Făcând abstracție de anul electoral în care ne aflăm, cred că această inițiativă este una salutară. Armata profesionistă are mult mai multe capacități pentru îndeplinirea misiunilor sale constituționale decât o armată completată pe principiu mixt, așa cum e la noi acum, cu condiția finanțării și dotării corespunzătoare. Totodată, inițiativa în cauză trebuie implementată în paralel cu sporirea considerabilă a alocațiilor financiare pentru Armata Națională (cel puțin 1% din PIB), majorarea salariilor și a pachetului social. În caz contrar, va fi distrus un sistem de încorporare fără a fi eficientizat altul, ceea ce va diminua capacitățile instituționale ale armatei”, a subliniat fostul ministru.

 

 

Victor Gaiciuc

Victor Gaiciuc: „Nu e clar de unde va veni finanțarea, căci armata profesionistă e mai costisitoare”

„Prin 2002, când a fost elaborată reforma eficienței forțelor armate, acest lucru se dorea. Pentru mine nu este clar de unde va veni finanțarea fiindcă armata profesionistă e mai costisitoare. Nu îmi este clar cum va fi pregătită rezerva, deoarece nu ne putem limita pentru apărarea statului la doar 5000 de militari care sunt sau vor fi în armata națională. Noi trebuie să avem o rezervă pregătită, instruită. Din punct de vedere educațional, moral și patriotic, dispare sistemul de pregătire a tineretului. Dacă din anul 2000 până în 2010 într-adevăr în multe țări europene au trecut la armata profesionistă, refuzând serviciul obligatoriu, acum, după 2014, după situația cu Ucraina şi tensionarea relației Est-Vest, multe țări europene revăd gradul de pregătire a armatei și se remarcă tendința de a trece la serviciul obligatoriu de armată. Viziunea mea personală se axează pe completarea mixtă – preponderent cu un procent pe contract de 70%. Unele unități de destinație specială eu le-aș completa numai pe contract. Ideea este bună, chiar eu am promovat-o cândva”, menționează fostul ministrul al Apărării.

Igor Munteanu

Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul: „Astfel de proiecte politice se asortează ideal dorinței Rusiei de a demilitariza Republica Moldova”

„Peste tot în Europa de Est și Centrală statele conduse de elite responsabile acționează strategic și întăresc capabilitățile militare. Alte țări au răspuns la provocările militare din ultima vreme și au decis să reia serviciul militar obligatoriu, au convocat rezerviști, au deschis baze militare, au mărit bugetele militare și au întărit măsurile de protecție civilă. Numai în Republica Moldova bugetul armatei este 0.40% din PIB, în scădere față de 2016/2015, cu oficiali care denunță activ rolul armatei, interzic militarilor să participe la exerciții militare și pactizează cu forțe militare străine staționate ilegal în R. Moldova. Astfel de proiecte politice se asortează ideal dorinței Rusiei de a demilitariza, în primul rând, R. Moldova, păstrând intactă baza militară existentă camuflată sub GOTR. Armata este a poporului, și nu a PD-ului, iar populismul ieftin nu este niciodată un bun sfătuitor în materie de securitate și apărare”, a subliniat expertul, într-un comentariu postat pe Facebook.

Compania militară privată Wagner nu figurează în nicio evidență oficială a Federaţiei Ruse. Această unitate ar fi fost cea care a realizat etapa inițială a anexării Crimeii atunci când în peninsulă au apărut „omuleții verzi”, iar ulterior a pus bazele trupelor separatiste din Donbas. În Siria, „gruparea Wagner” luptă de partea forțelor guvernamentale ale lui Bashar al-Assad și controlează un câmp petrolifer în valea râului Eufrat.
The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)