Condiţii umane la Secţia Anesteziologie din cadrul Institutului Mamei şi Copilului

centru-nadeajda-roscovanu-photo

Foto: Nadejda Roşcovanu

Secţia a fost reparată din banii contribuabililor români şi a fost inaugurată miercuri, 7 decembrie, de către Excelenţa Sa Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă.

Institutul Mamei şi Copilului, spitalul unde ajung pacienţi din toată R. Moldova, este în plin proces de reparaţie, în viitorul apropiat urmând a fi inaugurate alte secţii. Investiţiile în renovarea centrului sunt asigurate de mai mulţi finanţatori, cei mai mulţi bani fiind acordaţi de către Guvernul României.

La inaugurarea Secţiei Anesteziologie a participat Excelenţa Sa, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, care a tăiat panglica împreună cu ministra sănătăţii R. Moldova, Ruxanda Glavan.

„Reparaţia este foarte bună”

 „Mă bucur de ceea ce văd aici şi cred că aţi făcut un lucru minunat, dacă putem să contribuim la salvarea de vieţi, la îmbunătăţirea situaţiei mamelor şi a copiilor. Mi se pare că banii aceştia, grantul de 2 milioane 500 de mii de euro oferit de Guvernul României prin „Asistenţa pentru Dezvoltare” gestionată de Ministerul Afacerilor Externe, este folosit eficient. Vreau să vă felicit şi să vă doresc mult succes dumneavoastră în activitatea importantă pe care o desfăşuraţi, tuturor membrilor colectivului pe care îl conduceţi, asistentelor medicale şi bineînţeles mamelor şi viitoarelor mame, care poate vor beneficia de această importantă investiţie”, le-a spus ambasadorul Daniel Ioniţă angajaţilor prezenţi la evenimentul de inaugurare.

Specialistul anesteziolog al acestei secţii, Sergiu Morcov, care este angajat de doi ani şi jumătate la maternitate, ne-a spus că reparaţia s-a făcut cu unele modificări: „S-a adăugat salonul de terapie intensivă, salonul de trezire, până acum n-am avut aşa ceva. Reparaţia este foarte bună”. Recent, anesteziologul Morcov a avut un schimb de experienţă într-un spital particular din Germania: „Este diferenţă dintre acel spital şi al nostru în ceea ce priveşte dotarea cu aparate performante (noi nu suntem complet dotaţi), dar şi organizarea corectă a spaţiului de lucru. Bineînţeles, clădirea maternităţii noastre este foarte veche şi reparaţia s-a făcut în spaţiul pe care îl avem, ei au altă situaţie”, a conchis specialistul, mulţumind României pentru ajutorul pe care l-au primit.

Victor Şcarevnea, şeful Departamentul Medicină Urgentă, din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, unde urmează să se încheie cât de curând alte lucrări de reparaţie, e foarte bucuros de aceste schimbări: „Am fost recent în Italia şi vreau să vă spun că acolo şi la ferme sunt condiţii mai bune decât la noi până la reparaţie”.

Anual, în maternitate sunt operate circa 1000 de paciente

În salonul de anesteziologie vor fi internaţi pacienţii postoperatorii, pentru recuperarea după  anestezie, timp de 24 de ore, unde vor fi monitorizaţi de către specialişti. „Această perioadă este destul de critică pentru pacienţi, de aceea trebuie să le asigurăm îngrijire şi siguranţă”, a spus şeful secţiei, Sergiu Bejenaru.

Secţia de Anesteziologie este de o importantă majoră pentru IMSP, pentru că, anual, în această maternitate sunt operate circa 1000 de paciente. Din acest motiv, secţia a fost inclusă prioritar în lista obiectivelor ce urmau a fi reparate în cadrul „Proiectului privind renovarea şi utilarea secţiilor IMSP IM şi C”, din banii oferiţi de către România pentru cetăţenii din partea stângă a Prutului. Proiectul a fost lansat la 14 noiembrie 2014, după semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.

Conform proiectului, pentru Secţia Anesteziologie s-au cheltuit 2 400 000 lei pentru lucrări de renovare; 450 000 lei pentru achiziționarea de mobilier; 1 220 000 lei pentru procurarea de echipament medical performant (glucometre, aspiratoare, defibrilatoare, ventilatoare adulți etc.). Secţia este dotată cu cinci paturi, unde pacientele cu cele mai grave patologii în obstetrică şi ginecologie, după un tratament chirurgical, vor fi supravegheate, iar în caz de necesitate li se va acorda ajutor medical la cel mai înalt nivel de către specialişti în domeniu, în vederea asigurării unui proces de recuperare cât mai rapid şi mai eficient. În cadrul secției activează 12 medici şi 16 asistente.

dsc_0707nadeajda-roscovanu-photo dsc_0727nadeajda-roscovanu-photo dsc_0720nadeajda-roscovanu-photo dsc_0719nadeajda-roscovanu-photo

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)