Condiții occidentale pentru copiii din orașul Călărași 

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger: „Ne dorim să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor”

Guvernul Federal German a construit la Călărași o grădiniță după standarde germane. Clădirea de circa 1100 de metri pătrați, cu o eficiență energetică foarte mare, are o capacitate de 100 de locuri. Contribuția statului nostru a fost modică. Deschiderea celei de-a treia grădinițe n-a soluționat problema instituționalizării preșcolarilor din oraș, încă 300 de copii așteaptă să fie înscriși la grădiniță. Tot din banii germanilor a fost renovată complet centrala termică a Spitalului Raional Călărași.

La 20 martie 2019, împreună cu ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Angela Ganninger, însoțită de alți angajați ai ambasadei, reprezentanți ai Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) și de jurnaliști, ajungem la grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași.

La intrarea în clădire oaspeții sunt întâmpinați de directoare și doi pici îmbrăcați în haine naționale, cu pâine și sare. Emoționați, cei doi copii spun: „Bine ați venit!”. În antreul grădiniței, un grup de copii îmbrăcați la fel interpretează un cântecel vesel despre primăvară, apoi fiecare dăruiește mărțișoare grupului de vizitatori.

Directoarea grădiniței, Silvia Dodon, salută oaspeții și îi invită să viziteze încăperile instituției: bucătăria, centrala termică, construite și echipate cu tehnică germană de cea mai înaltă calitate, explicând totodată modalitatea de funcționare și exprimându-și mulțumirea față de poporul german pentru că a investit în deschiderea unei grădinițe indispensabile orașului Călărași.

 Construită după standardele germane de casă pasivă

Managerul grădiniței ne informează că grădinița „DoReMicii” de la Călărași s-a deschis pe 1 iunie 2017. Este prima instituție publică din R. Moldova construită după standardul german de casă pasivă – o clădire cu o eficiență energetică extrem de mare. Instituția are suprafața de circa 1100 de metri pătrați, având o capacitate de 100 de locuri, în care pe moment sunt instituționalizați 122 de copii, iar costurile de întreținere pentru iluminare, încălzire și răcire sunt identice cu costurile pentru un apartament cu trei camere, circa 2000-2500 de lei lunar.

Prezent la eveniment, primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, a spus că grădinița a fost proiectată și construită timp de 14 luni cu susținerea și asistența tehnică din partea guvernului Germaniei, în cadrul proiectului „Infrastructura socială și eficiența energetică”, implementat de către Banca pentru dezvoltare germană KfW prin intermediul FISM.

Suma totală a investițiilor este de 1.043.466 euro, integral acoperită din grantul oferit de către guvernul federal german. Contribuția Primăriei Călărași e de 600.000 de lei pentru proiectare și mobilier, plus contribuția Fondului de Eficiență Energetică – 908.800 lei, destinați pentru echipament electronic și bucătărie, care a fost adus din Suedia, Italia și Polonia.

„Până acum nu am avut condiții asemănătoare. Toate materialele de construcție sunt de calitate și eficiente pentru că pe întreg sezonul de iarnă s-au cheltuit pentru încălzire circa 50 de mii de lei”, a spus primarul.

Directoarea grădiniței, Silvia Dodon, a spus pentru JURNAL de Chișinău că deschiderea grădiniței noi nu a soluționat problema accesului tuturor copiilor preșcolari din Călărași la grădiniță, chiar dacă mai sunt două grădinițe în oraș, unde sunt instituționalizați circa 570 de preșcolari. „Încă 300 de copii așteaptă să fie înscriși la grădiniță”, afirmă ea.

 Lichidarea gunoiștilor cu mașini germane

Primarul de Călărași mai spune că, în afară de edificiul ridicat din banii germani, guvernul german a mai donat pentru Călărași două autospeciale pentru ÎM „Gospodăria locativ-comunală Călărași” – o autospecială de vidanjare cu canal de înaltă presiune, multifuncțională, de 90.000 euro, inclusiv echipamentul, și un vehicul de colectare a deșeurilor de 65.000 de euro, care permite extinderea zonei de colectare a deșeurilor de la 3.000 de gospodării la 3.800.

Fălos, directorul întreprinderii, Gheorghe Stratan, spune că vehiculul de colectare a deșeurilor permite colectarea deșeurilor de la porțile a circa 12.000 de locuitori, ceea ce duce și la lichidarea gunoiștilor neautorizate care erau mai multe pe teritoriul raionului.

Condiții moderne în spitale fără medici

A doua instituție vizitată împreună cu ambasadoarea Angela Ganninger e Spitalul Raional Călărași. Instituția a beneficiat de renovarea centralei termice, asistență financiară de circa 8.370.000 lei, oferită de Guvernul Federal, prin instalarea a trei cazane noi, pe bază de gaze naturale, inclusiv echipamente auxiliare.

La intrarea în centrala echipată modern oaspeții germani sunt întâlniți de vicedirectorul spitalului, Ion Veveriță, și președintele raionului Călărași, Sergiu Artene. Aceștia relatează despre beneficiul adus întregului raion cu o populație de circa 78.800 de locuitori.

Ion Veveriță susține că proiectul a fost început în anul 2016 și a finalizat în 2018. Medicul menționează că condițiile hoteliere pentru pacienți sunt foarte bune, mai ales din punct de vedere al dotării cu agent termic. „Este apă caldă în fiecare salon. Temperatura în spital este de 22 de grade. Noi, medicii, avem posibilitatea de a face duș până la intrarea în sală de operații și după. Timp de un an, am economisit 160.000 mii lei, bani care pot fi investiți în utilaj”, a subliniat Veveriță.

 Într-un an medicii au grijă de sănătatea a circa 9.000 de pacienți

Ambasadoarea Ganninger este informată că a crescut calitatea condițiilor de muncă şi de tratament. „Grație investițiilor germane poate fi încălzită apa de care este nevoie pentru ca instituția să funcționeze eficient. Tehnica instalată aici este una modernă, focusată pe eficiența energetică. În saloanele pacienților s-a ajuns la o îmbunătățire a condițiilor de aprovizionare cu apă caldă și cu agent termic. Acesta este de fapt scopul ajutorului pe care-l oferim. Ne dorim să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor”, a punctat Angela Ganninger.

Dacă două angajate ale instituției medicale vin cu mulțumiri către ambasadoarea Germaniei la Chișinău, susținând că lucrează în condiții foarte bune în spital, atunci șefa Secției boli contagioase a Spitalului Raional Călărași, Lidia Catereva, se plânge că secția de boli infecțioase funcționează în condiții dificile. „Nu sunt bani suficienți pentru a renova această secție, de aceea am fi recunoscători dacă ne-ați ajuta și pe noi”, i se adresează ea ambasadoarei.

Intervine președintele raionului Călărași: „Acum suntem în căutarea resurselor financiare pentru a soluționa problema cu renovarea secției de boli infecțioase”.

 Germania susţine dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii

Al treilea obiectiv vizitat a fost Societatea Comercială „Panilino”, participantă într-un proiect susținut de guvernul federal, dedicat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, inițiat pentru sporirea accesului la finanțare, care ar duce la dezvoltarea întreprinderii. Societatea în cauză a contractat un credit de la o bancă din Chișinău.

În contextul unei crize bancare majore din R. Moldova, participarea Guvernului German prin intermediul KfW a îmbunătățit statutul general ProCredit Bank, a redus pericolul atacurilor raider și a permis băncii să-și mențină operațiunile în mod constant, cu un potențial solid de creștere.

Ulterior, doi reprezentanţi ai „Panilino” au fost beneficiari ai Programului Ministerului Federal al Economiei, destinat perfecţionării managerilor.

Ambasadoarea Ganninger vizitează halele de producţie, în timp ce este informată  despre capacitatea de producere a întreprinderii unde sunt instruiți și elevii unor școli profesionale din Chișinău.

La finalul vizitei, fondatoarea „Panilino”,Tatiana Guzun, ne mărturisește că au întotdeauna nevoie de angajați. În prezent, în fiecare dimineață, două microbuze cu angajați din raionul Ungheni și altul din suburbiile Chișinăului aduc lucrătorii la întreprindere. Salariile sunt de la cinci mii de lei pentru 15 zile lucrătoare.

 

 

The following two tabs change content below.