Concursul Consiliului Superior al Procurorilor ar putea fi anulat

Vladislav Gribincea: „Atât timp cât această legislaţie nu este modificată, CSP se conduce de normele legislaţiei în vigoare”

Consiliul Superior al Procurorilor a dat publicităţii lista candidaţilor care au depus cereri de participare la concursul pentru funcţia de procuror general. Acest lucru se întâmplă chiar dacă actuala guvernare a contestat intenţia CSP de a alege un procuror general, în situaţia în care Blocul Acum şi PSRM şi-au anunţat intenţia de a modifica Legea cu privire la procuratură.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în lupta pentru funcția de procuror general s-au lansat șapte persoane – Maxim Gropa, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vsevolod Ivanov, procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani, Igor Popa, fostul adjunct al procurorului general, Roman Eremciuc, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Centru, Ruslan Popov, procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, și adjunctul procurorului general, Eduard Bulat.

Singurul candidat din afara sistemului este avocatul Anatolie Istrate, care a activat mai înainte în calitate de procuror. Concursul CSP cuprinde două etape: preselecția candidaților în baza dosarelor depuse și interviul. În prezent, este demarată procedura de verificare a candidaților potrivit rigorilor legii.

„CSP este total discreditat”

Vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a criticat intenţia CSP de a organiza acest concurs. Deputatul i-a reproşat într-un mesaj postat pe Facebook preşedintelui Igor Dodon ca tărăgănează reforma procuraturii şi că nu e corect ca o entitate, parte a vechiului sistem, cum e CSP, să participe la actele de justiţie.

„Reforma justiţiei este prioritatea zero. Pe 10 septembrie sistemul vechi vrea să pornească un concurs pentru funcţia de procuror general. Păcat că Dodon nu înţelege că acest CSP este total discreditat şi nu are dreptul să participe la actele de justiţie”, a punctat Slusari. Deputatul s-a arătat convins că procesul iniţiat de CSP nu va avea finalitate.„Regret că Parlamentul nu a intervenit rapid pentru a curma acest aşa-zis concurs, dar cred că el oricum nu va avea loc”, a mai spus Slusari.

O nouă comisie la Ministerul Justiţiei

Igor Dodon confirmă că s-a opus modificărilor propuse de colegii din Blocul ACUM de a numi în fruntea Procuraturii Generale un procuror european. Acesta a declarat că în orice stat funcţiile de rang înalt sunt deţinute de persoane care au cetăţenia acelui stat. „Nu pot admite un cetăţean care nu are cetăţenia RM”, a spus Dodon, precizând că la începutul acestei săptămâni a avut o discuţie cu liderii Blocului ACUM pe această temă.

„Noi am convenit asupra proiectului de lege care practic este gata de a fi înaintat spre discuţii în Parlament. Am scos interdicţia ca numai oamenii din sistem să participe la acest concurs, adică nu doar foştii procurori pot participa, ci şi judecătorii, avocaţii. La fel de important este să vedem ce vom face cu Consiliul Superior al Procurorilor. Am acceptat să fie introduse persoane suplimentare în rândul acestei structuri, ca să fim siguri că CSP nu face jocul cuiva”.

Dodon a mai precizat că la selectarea candidaturii procurorului general, potrivit noilor modificări în legislaţie, va fi creat un filtru suplimentar, şi anume o comisie în cadrul Ministerului Justiţiei. Aceasta va selecta doi, trei candidaţi din lista de doritori, pe care îi va propune CSP, iar CSP va înainta candidatul final preşedintelui ţării. „Reforma procuraturii urmează să fie aprobată destul de rapid”, a mai spus Dodon.

Gribincea: „CSP activează conform legislaţiei în vigoare”

I-am solicitat lui Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, să explice care ar putea fi finalitatea procesului iniţiat de CSP, din moment ce actuala guvernare anunţă că intenţionează să modifice Legea cu privire la Procuratură, în special prevederile care ţin de numirea procurorului general. Expertul este de părere că, atât timp cât legislaţia nu este modificată, Consiliul Superior al Procurorilor e în drept să acţioneze conform legislaţiei în vigoare.

„Conform legii, CSP trebuie să organizeze concursul, iar candidaţii care s-au înscris urmează să fie trimişi pentru a fi verificaţi la poligraf. Ulterior ei ar trebui să se prezinte pentru un interviu în faţa CSP. Dacă legislaţia se va modifica, CSP va trebui să se comporte aşa cum va prevedea legislaţia modificată. Însă atât timp cât această legislaţie nu este modificată, CSP se conduce de normele legislaţiei în vigoare, şi nu de declaraţiile politicienilor”, a mai spus Gribincea.

Litvinenco: „Concursul desfăşurat de CSP va fi anulat”

Solicitat de JURNAL, Sergiu Litvinenco, preşedinte al Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, a declarat că actuala guvernare planifică să modifice în scurt timp Legea procuraturii, iar în aceste condiţii concursul anunţat de CSP va fi anulat. „Urmează să fie adoptată legea care va duce la suspendarea acestui concurs. Nu pot spune data concretă când va avea loc, dar se va face cât mai curând”, a spus Litvinenco.

Acesta a avut obiecţii şi faţă de lista candidaţilor anunţată de CSP. „În acea listă figurează Igor Popa, fostul adjunct al procurorului general. Această persoană trebuie deferită justiţiei, nu să fie numită procuror general. Se ştie că a instrumentat dosare la comandă încă pe timpul guvernării lui Voronin. Este un mercenar, nu un candidat potrivit pentru şefia PG”, a conchis Litvinenco.

Amintim că Igor Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, procuror al sect. Râşcani și procuror interimar al mun. Chișinău.

El a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Astfel, Serafim Urechean, Nicolae Andronic, Valeriu Pasat sau Constantin Becciev au fost urmăriți penal, iar ulterior declarați nevinovați, în mai multe dosare cu iz politic. Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Sergiu Litvinenco a confirmat cele spuse de Dodon că, potrivit noilor modificări la Legea procuraturii, comisia creată în cadrul Ministerului Justiţiei va înainta o listă de două, trei persoane către CSP, iar CSP va alege o candidatură pe care o va înainta preşedintelui.

Aspiranții trebuie să aibă o vechime de muncă de cel puțin zece ani

Potrivit legislației actuale, procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de șapte ani, fără dreptul de a fi ales repetat în această funcție. Concursul pentru fotoliul de șef al Procuraturii Generale este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar la această funcție pot pretinde doar cetățenii Republicii Moldova.

Aspiranții trebuie să aibă o vechime de muncă de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care – cel puțin cinci ani – în funcția de procuror. Candidatul nu poate fi ales dacă este membru al Consiliului Superior al Procurorilor sau a ocupat acest fotoliu, acum șase luni. Viitorul procuror general mai trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să nu aibă antecedente penale.

Pe 11 iunie curent a fost votat, în primă lectură, un proiect de lege care modifică condițiile pentru accederea la șefia Procuraturii Generale. Respectiv, este exclusă condiția de a deține o experiență de cinci ani în calitate de procuror și cea de a susține testul la poligraf. Totodată, concursul va fi organizat de o comisie specială, constituită de CSP și din care vor face parte reprezentanți ai societății civile și experți internaționali.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu