Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău zboară către altă firmă

NR Investments Ltd, firmă paravan de investiții din insula Guernsey, a ajuns la un acord cu Avia Invest pentru a achiziționa 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Acordul a fost încheiat, luni, 19 august, între reprezentanții Avia Invest LLC și beneficiarul NR Investments’, Nat Rothschild, se anunță într-un comunicat al agenției de PR Emerald Media Ltd.

Compania NR Investments are o experiență bogată în investițiile de proprietăți și infrastructură din Europa Centrală, printre care se numără marina Porto Montenegro, dezvoltatorul imobiliar Trigranit, complexul de film Korda Studios din Budapesta, precum și alte proiecte de dezvoltare din regiunea Europei Centrale, se menționează în același comunicat. Nat Rothschild este membru al familiei Rothschild, una dintre cele mai bogate familii din lume și co-președintele companiei Asia Resources Minerals PLC, un grup de resurse naturale listat la Bursa din Londra.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

Condițiile de concesionare a Aeroportului Chișinău sunt în prezent investigate de o comisie parlamentară în frunte cu deputatul Igor Munteanu. Parlamentarul a declarat recent că este important ca Procuratura Generală să înceapă urmărirea penală în cazul neglijenței în serviciu sau al abuzurilor, la etapa de pregătire a acestui contract de concesionare.

Totodată, deputatul a afirmat că un raport al Centrului Național Anticorupție, elaborat în 2013, a avertizat tocmai asupra faptului că contractul de concesiune poate să migreze de la o companie la alta și atunci statul pierde controlul asupra modului în care poate să ceară responsabilizarea concesionarului.