Comunitatea Energetică pune la punct Ministerul Economiei al RM

Ministerul Economiei al RM a anunţat pe 1 aprilie că îşi schimbă furnizorul principal de energie electrică pentru аprilie 2017–martie 2018. În loc de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de compania rusească „Inter Rao”, Chişinăul va cumpăra energie electrică de la firma ucraineană DTEK Trading cu 50,2 dolari pentru 1 MWh.

Odată cu încheierea tenderelor, Ministerul Economiei de la Chişinău s-a grăbit să anunţe că la desfăşurarea tenderelor au participat reprezentanţii Secretariatului Comunităţii Energetice, Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, fapt pentru care a fost pus la punct de Secretariatul Comunităţii Energetice.

„La 31 martie 2017, companiile de electricitate din R. Moldova şi-au anunţat ofertele pentru contractele de achiziţie a energiei electrice pentru ÎS Energocom. Contrar anunţurilor publicate anterior, Grupul de Observatori, alcătuit din reprezentanţii Secretariatului Comunităţii Energetice, Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ANRE Ministerului Economiei, nu a recunoscut că tenderele că au fost organizate într-o manieră transparentă şi în deplină concordanţă cu Procedurile de Procurare stabilite anterior cu Ministerul Economiei. O asemenea concluzie ar fi prematură. Pe moment, reprezentanţii Secretarului Comunităţii Energetice şi ai Delegaţiei UE la Chişinău estimează procesul de achiziţie şi va elabora un raport despre concordanţa acestora cu Procedurile de Procurare”, se menţionează într-un comunicat al Secretariatului.

Solicitat să comenteze această semnalare, Sergiu Tofilat, expert în politici energetice la Centrul ASPE, a menţionat pentru JURNAL de Chişinău: „În R. Moldova, nu au existat până acum patru luni, în RM, reguli de desfăşurare a tenderelor de achiziţie a energiei. Abia în ianuarie curent, Secretariatul Comunităţii Energetice de la Viena a emis, pentru RM, o serie de propuneri cu caracter de recomandări, care au fost implementate prin ordinul Ministerului Economiei. Au fost încălcate regulile de organizare a tenderelor. În condiţiile unei pieţe libere, contractul ar fi trebuit semnat între Gaz Union Fenosa şi compania ucraineană DTEK Trading. Nu ar fi trebuit să apară în schemă ÎS Energocom, deoarece aceasta este un intermediar, fapt ce contravine bunelor practici de desfăşurare a tenderelor”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)