Comunistul Valcov, la Biroul Naţional de Statistică

„Guvernarea aşa-zisă „proeuropeană” se dovedește a fi mai antiromânească ca oricând”

vitalie valcov.foto gov.md

Instalarea lui Vitalie Valcov în funcţia de director al Biroului Naţional de Statistică a stârnit nemulţumiri şi critici din partea specialiştilor din domeniu. În acelaşi timp, decizia guvernului a provocat îngrijorarea reprezentanţilor Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”. Aceştia susţin că prin hotărârea respectivă guvernarea aşa-zisă „proeuropeană” se dovedește a fi mai antiromânească ca oricând în condițiile în care Vitalie Valcov a contribuit la falsificarea rezultatelor recensământului din 2004. Guvernarea are nevoie de o nouă falsificare a recensământului, estimează specialiştii din domeniu.

Guvernul l-a numit la 31 mai curent pe Vitalie Valcov în funcţia de director al Biroului Național de Statistică (BNS), propunerea a venit din partea prim-ministrului Pavel Filip. Până în prezent, Vitalie Valcov a deținut funcția de director general adjunct al acestei instituții. În aceeași ședință, Ala Negruța a fost numită în funcția de director general adjunct al BNS. În consecinţă, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” își manifestă profunda dezamăgire faţă de decizia Guvernului R. Moldova. „Odată ce a admis ca dl Vitalie Valcov să ajungă șef al BNS, guvernarea proeuropeană se dovedește a fi mai antiromânească ca oricând. Se ştie că această persoană a fost implicată în falsificarea rezultatelor Recensământului din 2004”, se menţionează într-un comunicat al acestei mișcări.

Guvernarea are nevoie de o nouă falsificare

„Numirea dlui Valcov în funcția de șef al BNS pare să fie o glumă la fel cum este statul R. Moldova. Guvernarea are nevoie de o nouă falsificare a recensământului. După ce dna Spoială a tot amânat publicarea rezultatelor, invocând drept scuze lipsa fondurilor, iar mai apoi ne-a spus că foile de recenzare nu mai pot fi procesate automat, acum mașinăria statului a adus un nou mutant la conducerea BNS numai bun pentru falsificarea repetată a rezultatelor”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”.

Amintim că în cadrul unui interviu acordat JURNALULUI de Chişinău, Anatol Ursu, ne-a declarat că se ştie deja că rezultatele recensământului din 2014 au fost falsificate: „Se insinuează că formularele completate cu stiloul au fost păstrate în condiţii neadecvate şi au început să se şteargă cerneala de pe ele. Asistăm la acelaşi proces de falsificare a rezultatelor după cum s-a procedat în 2004. Suntem bucuroşi că s-au scurs în presă rumorile despre datele preliminare fără dorinţa celor de la BNS. Avem o închipuire vagă despre ce voiau ei să ne prezinte”.

Statistica ar putea să devină mijloc propagandistic

Solicitat de JURNAL de Chişinău să se pronunţe pe marginea schimbărilor la BNS, vicepreşedintele Asociaţiei sociologilor şi demografilor din Republica Moldova, Andrei Dumbrăveanu, ne-a declarat că este absolut corect ce spun „Tinerii Moldovei”. „Prin numirea lui Vitalie Valcov începe o nouă epocă a mistificărilor. Statistica, în loc de ştiinţă, ar putea să devină mijloc propagandistic, pentru a se putea justifica anumite politici. Vor acum să aibă numai statistică, şi nu ştiinţă”, a afirmat Dumbrăveanu.

În ce priveşte faptul că nu ştim până acum datele recensământului din 2014, Andrei Dumbrăveanu a menţionat: „Nici nu o să le ştim! În primul rând, numărătoarea din 2004 s-a făcut cu creionul lui Tarlev. În 2014, nu s-a făcut aproape deloc, pentru că au rămas fără cenzori străzi întregi. Unii colegi de-ai mei mi-au spus că nici nu au fost la ei; şi la mine au venit şi trebuia să mai vină, dar nu au făcut-o. Se terminase cerneala în toc şi nu aveau cu ce scrie mai departe. Vă daţi seama unde ne aflăm?! Statistica a fost neglijată întotdeauna şi luată în derâdere. Se continuă aceeaşi politică faţă de această ştiinţă”.

Reamintim că Vitalie Valcov a ocupat funcția de director general al Departamentului Statistică şi Sociologie, actualmente Biroul Naţional de Statistică, în perioada 2001–2008. În 2004, au fost înregistraţi în Republica Moldova 2,1% etnici români. „Prin numirea lui Vitalie Valcov începe o nouă epocă a mistificărilor. Statistica, în loc de ştiinţă, ar putea să devină mijloc propagandistic, pentru a se putea justifica anumite politici. Vor acum să aibă numai statistică, şi nu ştiinţă”, a afirmat Dumbrăveanu.

The following two tabs change content below.