Circa 38.000 de cetățeni români din R. Moldova au votat la europarlamentare

26 mai 2019, Chişinău. Rând la secţia de vot din incinta Liceului Teoretic Român-Francez “Gheorghe Asachi”. Foto: Nadejda Roşcovanu

Aproximativ 38.000 de români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, desfășurate duminică, 26 mai, potrivit datelor Biroului Electoral Central al României, la ora 21.00, după închiderea secțiilor de votare, transmiste IPN.

În Republica Moldova, la alegerile europarlamentare actuale au fost deschise în total 36 de secții. Chiar și așa, la unele secții de votare s-au format cozi, iar la închiderea acestora mulți dintre alegători nu au reușit să își exercite dreptul la vot. În discursul său de după închiderea secțiilor de votare, președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat cu referie la acest aspect, că nu peste tot lucrurile au mers bine.

„Am văzut cu toții cozile interminabile la multe secții de votare, mai ales în diasporă. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte multă, ca să ajungă să își exprime votul pentru România europeană”, a declarat președintele României.

Cei mai mulți români din Republica Moldova, peste 2.000 de alegători, au ales să-și exercite dreptul la vot la secția 246 de la Consulatul României. Prezență mare la vot s-a înregistrat și la secțiiile 258 din Ialoveni și 256 din Durlești, unde au votat peste 1.500 de persoane. Cei mai mulți, circa 16.000 de votanți, au mers la cele 12 secții de vot deschise în Chișinău.

Cea mai slabă prezență la vot s-a înregistrat la Carabetovca – 196 de oameni, Giurgiulești – 312 alegători și Florești unde au votat 452 de persoane.

Cei mai mulți au votat persoanele cu vârsta de 45-64 de ani, cel mai puțin – tinerii de 18-24 de ani. Peste 19.000 de votanți au fost bărbați.

Această prezență este cu tot impresionantă comparative cu cea de la alegerile din 2014, când au votat circa 9.500 de basarabeni.

Alegătorii din Republica Moldova au fost printre cei mai activi participanți la alegeri, alături de românii din Italia, Spania, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Concomitent a avut loc și un referendum naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiţie.

Potrivit celor mai recente date, luni, 27 mai, ora 7:50, PNL a obţinut 26,79% din voturi, PSD – 23,38%, iar Alianţa USR PLUS – 21,40% scrie agerpres.ro

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)