Chișinăul a scos capra din cămară

Autoritățile moldovenești au obținut un succes infim în negocierile cu Kievul în problema Nistrului, problema fundamentală persistă

Kievul a anunțat că sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Acest succes însă nu scapă Republica Moldova de pericolul pierderii accesului la apa potabilă.

Valentina Țapiș, secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, a făcut cu aplomb acest anunț într-o conferință de presă săptămâna curentă. Ea a făcut această declarație în cadrul celei de-a doua convocări la Kiev a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

Ucraina își anunțase intenția de a construi pe Nistru, în amonte de Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk, care face cele mai multe probleme acestui fluviu, alte șase hidrocentrale, fapt ce ar putea pune în pericol aprovizionarea cu apă a Republicii Moldova, potrivit organizațiilor de mediu.

În opinia lui Ilya Trombițki, director executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, o voce importantă pentru apărarea Nistrului, R. Moldova a ajuns în acest caz să trăiască pe viu bancul cu rabinul, evreul și capra.

Bancul cu rabinul, evreul și capra

Pentru cine nu-l știe îl povestesc: un evreu cu mulți copii şi o casă mică a descoperit cât de bine se trăieşte într-o cămăruţă după ce a avut un termen de comparaţie. Rabinul l-a sfătuit să bage și animalul în casă, apoi i-a spus să scoată capra afară şi să se bucure de spaţiul „câştigat”.

„La fel e și cu succesul obținut de Chișinău în problema celor șase centrale. Pentru a-i convinge pe moldoveni, Kievul le-a arătat cât de bine se trăiește într-o cămăruţă, adică le-a dat un termen de comparație, în afară de Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk, care înnămolește Nistrul, au spus să ia în cămară și capra, cele șase centrale planificate.”

„De fapt, Kievul urmărește, prin această mișcare, să obțină în arendă cele 19 hectare situate de-a lungul bazinului central al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsk, pe malul drept al Nistrului”, a adăugat Trombițki. Segmentul cu pricina este situat pe partea dreaptă a Nistrului, în amonte de barajul de la Naslavcea. Obținând acest spațiu, Ucraina vrea să lărgească bazinul central pentru a acumula și mai multă apă din Nistru pe teritoriul său.

„Acum Kievul le-a spus să scoată animalul – cele șase centrale planificate – ca să se bucure de spațiul câștigat, rămânând în continuare cu Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk, problema principală a fluviului”, a explicat Ilya Trombițki.

Trebuie precizat că proiectul celor șase centrale este la nivelul aprecierii impactului asupra mediului. „Conform studiului, construcția celor șase centrale ar provoca un impact negativ asupra mediului, însă acesta nu ar fi transfrontalier. La elaborarea studiului au participat vreo zece institute private, care au ridicat pentru acest serviciu 40.000–50.000 de grivne”, a precizat el.

Ce urmărește de fapt Kievul

„De fapt, Kievul urmărește, prin această mișcare, să obțină în arendă cele 19 hectare situate de-a lungul bazinului central al Complexului Hidroenergetic Dnestrovsk, pe malul drept al Nistrului”, a adăugat Trombițki. Segmentul cu pricina este situat pe partea dreaptă a Nistrului, în amonte de barajul de la Naslavcea. Obținând acest spațiu, Ucraina vrea să lărgească bazinul central pentru a acumula și mai multă apă din Nistru pe teritoriul său.

Cu toate acestea, Ilya Trombițki consideră aceste negocieri cu partea ucraineană utile pentru faptul că pot fi discutate problemele cotidiene ale Nistrului, în special revărsarea de primăvară, care este vitală pentru fluviu.

Chintesența problemei

JURNAL de Chișinău a publicat o anchetă amplă despre acest subiect realizată împreună cu jurnaliști din Ucraina. Investigația a demonstrat că problemele pe Nistru au început să se agraveze după ce Guvernul Filat a acceptat, prin decizie secretă, să cedeze în 2010, în schimbul a două cariere, partea sa de baraj de la Naslavcea.

Acest baraj este parte a Complexului Hidroenergetic Dnestrovsk situat pe teritoriul ambelor state, pe o întindere de zeci de kilometri. Barajul de la Naslavcea asigură accesul la apa acestui râu de pe teritoriul Ucrainei, de unde vin 70% din întregul volum. Pe râul Nistru se scurg în medie anual, în anii ploioși, nouă kilometri cubi de apă – echivalentul apei cât curge pe Prut în patru ani.

Voind să dezvolte acest complex datorită faptului că energia electrică obținută din hidroenergie costă de trei ori mai mult decât la centralele atomice, autoritățile ucrainene au amenajat la hotarul cu Moldova trei lacuri imense, care au o capacitate de apă cât curge pe Prut într-un an de zile.

Moldova va suporta totul

Din cauza că apa Nistrului este colectată și ținută în aceste trei lacuri imense, Republica Moldova are apă în Nistru în funcție de planurile energeticienilor ucraineni. Acest fapt demonstrează intenția fățișă a responsabililor de resursele acvatice din Ucraina să ascundă volumul real de apă evacuat din cele trei lacuri pe teritoriul Moldovei. Catastrofa este cel mai vizibilă pe segmentul Naslavcea–Otaci, unde Nistrul se înnămolește.

În scopul de a mări capacitatea acestui complex, Ucraina a mai cerut în august 2017 peste 19 hectare de pe malul drept al Nistrului, la nord de barajul Naslavcea, pentru a lărgi și mai tare unul din cele trei lacuri.

The following two tabs change content below.