CEALALTĂ BASARABIE // „Obligația morală a fiecărui artist e să aducă lumină acolo unde-i întuneric”

Interviu cu Alexandra Conunova, laureată a Premiului Național 2019, „pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume”

S-a născut și a crescut la Chișinău într-o familie în care a predominat muzica și este nepoata lui Alexandru Fedco, întemeietorul unuia din cele mai cunoscute evenimente culturale ale Republicii Moldova – Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, inițiat în martie 1966.

După absolvirea cu brio a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, la vioară, la clasa profesoarei Galina Buinovschi, a studiat la Rostock, Hanovra, Lausanne  din Germania. Pe parcursul anilor, violonista a evoluat pe scene mari alături de alți muzicieni cu renume, unde a adunat premii, dar cel mai important premiu este cel oferit anul acesta – Premiul Național 2019, ne-a mărturisit ea. În prezent, una dintre cele mai cunoscute violoniste din lume locuiește în Elveția cu familia sa și face parte din cercul de studiu al celui mai mare maestru în lumea viorii – Eduard Wulfson la Geneva.

Pe Alexandra Conunova am cunoscut-o grație mesajului video pe care l-a distribuit pe facebook, prin care îndeamnă lumea să facă donații pentru Fundația de caritate „Arta Vie” pe care a fondat-o acum doi ani la Chișinău, cu scopul de a promova tinerele talente, elevi ai Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, muzica clasică și populară, și de a face viața mai frumoasă celor care sunt uitați și nu au acces la evenimente culturale. Fundația de caritate este reprezentată de șase bursieri.

Recent, pe 26 septembrie curent, bursierii Fundației de caritate „Arta Vie” – Corina Lupașco, Siluoana Fitocarev și Victor Raiu, au evoluat în fața copiilor din Instituția Publică Centrul educațional pentru copiii bolnavi de cancer.

Muzica vindecă

Ideea de a crea această fundație i-a venit violonistei din dorința de a ajuta tinerele talente din domeniul muzicii care învață la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, unde a învățat și ea, dar și să demonstreze faptul că muzica vindecă.

Mai mult, violonista a creat fundația de caritate „pentru a avea ceva al meu acasă, unde să revin mai des. La Chișinău îmi sunt rădăcinile și nu uit aceasta niciodată. În timpul adolescenței mele au existat fundații precum «Brândușele Speranței», de la care am avut un suport financiar. De aceea am decis că este important să susținem cu burse elevii talentați, să-i facem mai vizibili, mai auziți. Talentele apar atunci când le susții. Oferă curaj celor care vor să cânte.”

În comunicarea cu noi, Alexandra Conunova ne-a mărturisit că pe parcursul studiilor făcute a beneficiat și de o bursă a unei fundații germane care poartă numele marelui violonist Yehudi Menuhin, „Life music NOW”, din Germania.

Violonista a avut marele noroc în timpul copilăriei sale să se afle în culisele a câtorva săli de concert de la noi – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Uniunea Teatrală din Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde străbunicul ei, Alexandru Fedco, a fost director.

În acea perioadă, Alexandra, în culisele acestor săli, i-a admirat pe cei mai mari artiști ai noștri.

Întrebată de noi de cine-și amintește cel mai mult și dacă avea un idol printre marile personalități ale muzicii noastre, ea ne-a mărturisit: „I-am cunoscut pe mulți artişti, dar mi s-au întipărit în memorie maestrul Mihail Munteanu, Alexandru Samoilă, Ion Paulenco, regretata Maria Bieșu și alții, în ale căror interpretări am crescut. Copilăria mea a fost trăită frumos printre aceste personalități notorii din domeniul muzicii. Astfel, nu a putut să nu-și lase amprenta în suflet modalitatea de apreciere a procesului artistic și muzical”, ne-a spus laureata Premiului Național 2019.

Amintim că Alexandru Fedco este întemeietorul unuia din cele mai cunoscute evenimente culturale ale RM, Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, inițiat în martie 1966.

 

Despre străbunicul său…

„Străbunelul era un Om excepțional. Avea o alură de intelectual în lumea artistică. Era iubit și respectat de mulți. Avea o autoritate naturală și un temperament de foc. S-a născut la sat, dar a reușit să absolvească cele mai cunoscute universități de la Moscova, chiar dacă a trecut prin perioade foarte grele. Despre asta și despre multe altele am aflat din scrisorile lui, adresate părinților, și din agenda lui, pe care le-am citit după majorat. Bunelul întotdeauna s-a cultivat, îmi povestea și mama, și bunica. El și-ar fi pus drept obiectiv să citească creația întreagă a lui Cehov, Dostoievski și alți scriitori clasici, ceea ce m-a impresionat foarte mult”.

Alexandra ne-a mai spus că mama ei, Elena, este pianistă și muzicolog de formație. Ea crede că cea care i-a dat viață merită toată recunoștința și aprecierea pentru munca de voluntariat pe care o face pentru a promova muzica, prin intermediul fundației fiicei.

„Mama se ocupă de organizarea concertelor, evenimentelor Fundației „Arta Vie” din Moldova. Ea face nu numai legătura între fundație și instituțiile unde merg tinerele talente să susțină concerte, dar acordă o atenție deosebită programului muzical dedicat publicului ales”.

Alexandra, o fire modestă, susține că „obligația morală a fiecărui artist este să aducă lumină acolo unde este întuneric. Sunt convinsă că pentru bursierii noștri este o experiență bună”.

Violonista își amintește cu mult drag de perioada când a învățat la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, studiind vioara la clasa profesoarei Galina Buinovschi, pe care o caracterizează ca pe o profesoară atentă, răbdătoare, excelentă în predarea unui instrument muzical.

În opinia ei, o violonistă devine cunoscută grație aptitudinilor și exersării, învățării unui instrument muzical, dar și aportului profesorului care-i predă instrumentul muzical ales.

„Incontestabil este faptul că Galina Buinovschi are un talent pentru a învăța copiii. Dar aș vrea să accentuez că rolul elevului și al părinților este crucial. Dacă copilul nu lucrează, iar părinții nu sunt implicați în procesul educațional, rezultatele vor veni mult mai târziu sau chiar nu vor veni deloc”, susține ea.

Laureată a Premiului Național 2019

Numele violonistei Alexandra Conunova se regăsește în lista laureaților Premiului Național 2019: „Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă, pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume”.

A avut emoții când și-a văzut, auzit numele printre oamenii de artă cei mai apreciați de la noi din acest an, ne-a mărturisit ea: „A fost o emoție de nedescris. Acest premiu îl dedic familiei mele, dar și celor care au fost în ultimii 26 de ani alături de mine și au contribuit la formarea mea în calitate de muzician”.

Alexandra ne-a mai spus că a fost premiată de multe ori peste hotarele țării, „dar nici un premiu nu se compară cu recunoștința oferită de țara de unde vii”.

Atunci când revine la Chișinău, Alexandra Conunova este invitată să cânte pe scenele de la noi.

„Acasă evoluez ori de câte ori revin. Publicul de-acasă este cel mai drag. Simt că sunt așteptată, după șirul de aplauze primite după fiecare interpretare pe scenele din Chișinău.”

The following two tabs change content below.