CEALALTĂ BASARABIE //„Ei sunt copiii Canadei”

Asta susține basarabeanca Victoria Tudos despre copiii săi, care cresc într-un stat ce oferă servicii de calitate și siguranță cetățenilor săi

Deși a făcut studii la una din cele mai apreciate universități din Chișinău (UTM) și a crescut într-o familie unde educația copiilor a fost pe primul loc, Victoria Tudos, originară din Vorniceni, Strășeni, împreună cu soțul ei, Igor, nu și-au găsit rostul acasă. A emigrat în Montreal, Canada. În Canada, Victoria Tudos și-a schimbat radical profesia. A devenit o coafeză căutată de oamenii locului, datorită faptului că investește mult în ceea ce face, prin participarea la diferite training-uri. Îi place ceea ce face. Majoritatea clienților săi sunt români din țară și din Basarabia. Mai multe detalii despre viața bună a Victoria Tudos și a familiei sale aflați din interviul realizat de JURNAL de Chișinău.

Stimată Victoria, cred că ați încercat să vă faceți o carieră acasă. Când ați plecat din R. Moldova?

După mulți ani de așteptare, am emigrat în Canada în vara anului 2014, pe când băiețelul nostru avea doar 11 luni!

Paradoxal, dar joburile pe care le-am avut în Republica Moldova erau total diferite de cel pe care mi l-am ales să-l transform în carieră aici, în Canada. Mai târziu mi s-au „deschis ochii” și am realizat că altceva, în afară de coafeză, nu vreau să fiu.

Am înțeles că sunteți o coafeză iscusită. Unde profesați la Montreal? Cine sunt clienții Dvs.?

Sunt recunoscătoare celor care îmi apreciază munca și sunt sinceră când spun că-mi place enorm ceea ce fac. În spatele deciziei de a fi coafeză este o ,,istorioară ‘’ interesantă. Am fost pasionată dintotdeauna de tot ce înseamnă modă, machiaj și mai ales coafuri!

În 2018, am obținut diploma de coafeză. În Canada nu e ca la noi. Majoritatea celor ce absolvesc sunt nevoiți să lucreze ceva timp ca asistenți în frizerii, saloane, lucru ce poate dura un an, chiar doi, până a fi acceptat în calitate de frizer.

Eu, am avut noroc, deși recunosc că am depus mult efort, să fiu angajată imediat într-o mică frizerie în Montreal. Am lucrat un timp și, deoarece simțeam că acolo nu mai am unde evolua profesional, am început să caut un salon unde să-mi continui activitatea.

Am avut ocazia să întâlnesc o echipă extraordinară care m-a încurajat, apreciat și a continuat să o facă zilnic. Salonul se numește „Lesalon 355”.

De curând am început să lucrez pe cont propriu. Faptul că investesc mult în seminare şi training-uri mă ajută să avansez și să am clienți mulțumiți și satisfăcuți! În Canada întâlnești oameni din toate colțurile lumii. Clienții mei sunt de peste tot, dar o mare parte totuși vin din România, R. Moldova, adică de ai noștri, de acasă.

Din informația de pe facebook am văzut că ați făcut studii la UTM. Spuneți-ne din ce sat vă sunt rădăcinile, ce vă leagă acum de el? Ați lucrat ceva acasă după încheierea studiilor?

Am crescut și copilărit în satul Vorniceni, raionul Strășeni. De satul meu natal mă leagă amintirile plăcute pe care le-am trăit… Am făcut studii la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, Facultatea Marketing și Logistică, deci total diferit de ceea ce fac acum. În timpul facultății am lucrat inițial la McDonald’s. Am început de la un simplu lucrător, iar mai apoi am avansat la postul de hostess. Eram responsabilă de organizarea și supravegherea, precum și de animarea copiilor la petrecerile dedicate zilelor de naștere. După facultate, am lucrat și vânzător-consultant pentru câteva magazine, branduri de încălțăminte.

În ce familie ați crescut, cu ce tradiții, care au fost sfaturile părinților pe care le veți transmite și celor doi copii pe care-i aveți?

Am crescut într-o familie de artiști. Mama și tata erau întotdeauna implicați în viața culturală din sat, uneori eram implicate și noi. Suntem trei surori. Muzica ne-a fost aproape dintotdeauna. Ceea ce sunt acum sunt datorită părinților mei, mai ales graţie mamei mele, care m-a încurajat, susținut și insuflat să nu am frică de încercări sau schimbări. Unica noastră limită suntem doar noi, iar copiii mei trebuie să știe că pot deveni orice își doresc.

Ce oferă statul canadian familiei Dvs. și nu v-a oferit R. Moldova?

În Canada legile funcționează. Statul canadian oferă siguranță și suport pentru orice ai vrea să faci, să devii.  Mai mult decât atât, îți oferă toate pârghiile pentru a te dezvolta, pentru a învăța, pentru a-ți crea o carieră. Canada nu are nevoie de oameni lenoși, motiv pentru care a creat o mulțime de programe pentru ca toți oamenii să-și găsească rostul în viață.

În Canada suntem mulțumiți și liniștiți sufletește pentru că putem oferi micuților noștri o viață bună, învățământ şi servicii medicale de calitate, iar lista poate continua.

Din păcate, în Moldova, lucrurile stau exact invers. Nesiguranță, haos, corupție, manipulare și dezinformare și frică. Iar noi ne dorim o viață fericită, liniștită pentru noi și pentru copiii noștri.

De câte ori reușiți să veniți acasă și în ce măsură vă bucură ori vă întristează schimbările social-politice din Republica Moldova?

În cei cinci ani de când suntem plecați am fost doar de două ori acasă, deși ne-am dori mai des. Situația din stat nu numai că ne întristează, dar ne dezamăgește și ne înfurie, deoarece de-a lungul anilor nimic nu se schimbă, din contra, multe merg în regres. Păcat că într-un stat mic este atâta  batjocură față de populație, și atâția oameni rămași singuri și triști, care trăiesc la limita existenței. Cu siguranță, ne dorim ca situația să se schimbe. Toți merităm o viață frumoasă la noi acasă.

Avem gânduri de a reveni. Dar cred că ar trebui să se întâmple un miracol ca să ne întoarcem în R. Moldova. În Moldova au rămas doar câteva rude din partea familiei mele, mama și fratele soțului meu. Sunt puține rude pentru care ne-am întoarce acasă. Oricum, în sufletul nostru mereu va exista o urmă de regret că nu am avut posibilitatea de a ne putea trăi viața frumos, acolo unde ne-am născut. Așa sunt împrejurările.

Copiii noștri merg aici la grădiniță, școală. Sunt implicați deja în tot ce înseamnă viața canadiană. Ei sunt copiii Canadei. Copiii statului care îi iubește și are grijă de ei. Lucru pe care Moldova nu îl face, din păcate.

Soțul meu, Igor, e cel care mă susține și mă motivează să cresc și să investesc în cariera mea. El e cel mai bun critic, dar și cel mai bun motivator.

Aici lucrează ca instalator. E un angajat apreciat și, în general, aici, munca de instalator e una bine plătită și cotată. Aici ne simțim minunat. Suntem norocoși că o avem aici și pe sora mea mai mare cu familia ei. Suntem absolut siguri că am făcut o alegere corectă.

Interviu realizat de Victoria POPA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)