Cazul profesorilor expulzați // Toate lucrurile s-au întâmplat sub egida SIS și a Biroului Migrație și Azil

Nici un nume de politician care să fi ordonat expulzarea celor șapte cetățeni turci la 6 septembrie 2019 nu a figurat în „audierile privind rezultatele investigării legalității acțiunilor întreprinse de către autoritățile competente în privința celor șapte cetățeni turci declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul R. Moldova”, organizate la 31 iulie 2019 de către Comisia parlamentară de securitate națională, apărare și ordine publică.

La audieri s-au prezentat Vasile Botnari, directorul SIS în acel moment, câțiva angajați ai acestui serviciu, șeful actual al Centrului Antiterorist al SIS, vicepreședintele Alexandru Bălan și ex-vicepreședintele Baltag. A fost prezentă și Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil.

Mai au nevoie de timp

La sfârșitul audierilor, șeful comisiei, Chiril Moțpan, a spus jurnaliștilor că „mai avem nevoie de puțin timp pentru a stabili exact concluziile. Vom continua să investigăm acest subiect, dar într-o altă manieră, așa încât data viitoare să avem un răspuns clar”.

Întrebat de un reporter dacă în cadrul audierilor a fost rostit numele vreunui politician care să fi dat ordinul pentru expulzarea cetățenilor turci, Chiril Moțpan a răspuns: „Nu a răsunat numele nici unui politician. Toate lucrurile s-au întâmplat sub egida SIS și a Biroului Migrație și Azil. Este o procedură standard, dar sunt nuanțe care au dus, din punctul meu de vedere, la denaturarea  unor lucruri. S-au produs niște lucruri care nu sunt procedurale. Dar, vă zic, avem nevoie de puțin timp să stabilim exact concluziile pe care trebuie să le transmitem dumneavoastră”, a menționat Moțpan.

Ilian Cașu: „Vor să-l scoată basma curată pe Dodon!”

În coridorul din clădirea parlamentului, împreună cu jurnaliștii, aștepta și Ilian Cașu, vicepreședinte al „Partidului Nostru”, și colega sa, Elena Grițco, ca să le adreseze membrilor comisiei câteva întrebări referitor la cazul expulzării cetățenilor turci. Dar când reporterii au fost invitați, la sfârșit de ședință, lui Cașu și colegei sale li s-a îngrădit accesul în sala de ședințe, ofițerul de pază invocând că acționează la ordinul șefului comisiei.

Ilian Cașu s-a revoltat, acuzându-l pe Moțpan că noua coaliție ACUM-PSRM încearcă să-l scoată „basma curată” pe Igor Dodon, care s-ar face vinovat de expulzarea profesorilor în Turcia. Chiril Moțpan, la ieșirea din sală, a evitat să discute cu Ilian Cașu, pretextând că se grăbește la ședința Parlamentului.

„Dacă cineva din actualii parteneri de coaliție a fost implicat și se încearcă mușamalizarea, atunci este o crimă comisă de deputații din respectiva comisie. Și mai strigătoare la cer, josnică și abuzivă este decizia lui Chiril Moțpan, șeful comisiei, de a mă bloca pe mine și colega mea de a pune o întrebare. Această practică nu era nici pe timpul statului capturat. A trimis ofițerii SPS să ne blocheze, pe urmă, în fața presei minte că nu a dat astfel de indicații”, s-a indignat Cașu.

O retrospectivă a declarațiilor politice

Amintim că după ce cei șapte profesori turci de la Liceele Teoretice „Orizont” au fost reținuți la 6 septembrie 2018 și expulzați pe ascuns din R. Moldova în Turcia, de către angajații Serviciului de Informații și Securitate, societatea s-a revoltat împotriva acestui abuz.

Atunci, liderii partidelor DA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu, au declarat în repetate rânduri că această expulzare ar fi fost o înțelegere între președintele Turciei și anumiți lideri politici de la Chișinău.

„Ne-a surprins acest abuz al autorităților de la Chișinău. Existau îngrijorări că vor fi închise aceste școli. Întotdeauna m-am pronunțat împotriva închiderii școlilor. În perioada când eram ministru al Educației au venit solicitări prin intermediul Ministerului de Externe din RM, solicitări venite de la Ankara, prin care se cerea închiderea acestor școli. Am răspuns că instituțiile de învățământ sunt reglementate de legislația națională și, atât timp cât legislația nu e încălcată, școlile nu vor fi închise. Guvernarea de la Chișinău a mers dincolo de asta, a pus în pericol viața unor oameni”, a spus Maia Sandu.

Mai mult, scrie jurnal.md la 11 septembrie 2018, lidera PAS a menționat tot atunci că „presiuni din partea regimului de la Ankara au fost puse pe mai multe țări, pentru a extrăda oameni care lucrează în instituții de învățământ, dar nicio țară civilizată nu s-a conformat acestor cerințe. Doar regimul de la Chișinău vinde cetățeni ai Turciei contra unor proiecte care să satisfacă poftele președintelui RM și poftele celor din PD”.

Andrei Năstase declara, la 13 septembrie 2018, pentru site-ul jurnal.md, că profesorii „au fost răpiți de colaboratorii unei instituții esențiale în stat, dar capturată politic și mafiotic, care a ajuns să fie condusă de un purtător de valize în aeroportul Chișinău, gata să execute orice comandă, indiferent de consecințe”.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr spunea atunci că, „în condițiile unei justiții libere, numele Botnari, Jizdan, Poalelungi, Popov vor figura în rechizitorii și sentințe penale emise în cele mai echitabile procese garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Nadejda Roșcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)