Cazul Luncașu, opinia procuraturii și poliției

Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și al lui Ilan Șor, a fost găsit împușcat sâmbătă seară, din propriu pistol de model Astra, pe care îl deținea legal. Principala ipoteză în cazul omului de afaceri este sinuciderea, a declarat procurorul-șef al Oficiului Buiucani al Procuraturii municipiului Chișinău, care a spus că pe marginea acestui caz a fost deschis dosar penal.

Poliția a fost alertată la ora 20.07 de către șoferul businessmanului, Boris Babin, angajat acum o lună. Acesta a declarat polițiștilor că a fost telefonat de Luncașu în jurul orei 19.00 și i-a cerut să îl ducă la aer curat în afara orașului.

După spusele șoferului, în rimp ce  se deplasau pe un camp, Luncașu i-ar fi cerut să oprescă și să scrie pe o foaie următorul mesaj: „Căsuță albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. Apoi a scos pistolul și s-a împușcat în cap.

Poliţia Buiucani informează că la 17.08.2019, ora 20:07, la Unitatea de Gardă a parvenit o înştiinţare de la 112, precum că pe drumul R-6 se află o persoană împuşcată în regiunea capului. Potrivit declaraţiilor celui care a sunat la 112, Luncaşu s-a împuşcat cu arma personală în regiunea capului şi a decedat în urma leziunilor suferite la locul faptei”, a indica portalul noi.md, apropiat socialiştilor.

Conform publicaţiei, în Registrul de stat al armelor din Republica Moldova, Iurie Luncaşu figurează ca posesor a cel puţin șase arme. Din cele relatate de şofer rezultă că acesta stătea impasibil şi se uita cum patronul său se împuşcă în cap.

Iuri Luncașu. Foto: rise.md

Omul de afaceri Iuri Luncaşu este cunoscut ca preşedinte al Clubului oamenilor de afaceri “Interdependenţa” şi ar deţine acţiuni la SC “DENIR LUX” SRL, “PRIMPROF CONSTRUCT” SRL, “ACVILIN-GRUP” şi “GB & CO” SRL – (companii de construcţii, import de mobilă, ţigări şi fabricarea vinului).

Numele lui Iurie Luncaşu ar figura şi în tranzacţia de peste 154 de milioane de lei, prin care o firma cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiş şi Bujorilor din Chişinău (aşa-numita ‘Casă albă’), imobile atribuite lui Plahotniuc.

Totodată, Luncaşu se numără printre invitaţii la petrecerile primarului de Orhei, Ilan Şor, condamnat pentru implicare în falimentarea Băncii de Economii, conform media de peste Prut.

Iurii Luncașu era președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri „Interdependența” și deținea acțiuni în mai multe firme de construcții, import de mobilă, producerea și exportul vinului și a produselor de tutungerie. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat anterior o anchetă despre cum o firmă atribuită lui Luncașu a câștigat licitații de milioane pentru salubrizarea instituțiilor statului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)