Câte procente controlează statul din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi cât aparţine companiei Moldova-Gaz

“Statul nu controlează decât un procentaj neînsemnat din reţeaua de transport şi distribuţie a gazelor din R. Moldova”, a declarat într-un interviu acordat ziarului JURNAL de Chişinău şeful Direcţiei politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, Călin Negură.

“Dacă vorbim despre activele SA Moldova-Gaz, statul deţine circa 35%. Începând cu 2001, au fost mai multe programe naţionale de gazificare a Republicii Moldova, cu finanţare din bani publici. Au mai fost programe la nivel local. Aşa s-a desfăşurat procesul în acel moment, nu a fost o abordare sistemică, cu instituirea unui registru de evidenţă a acestor proprietăţi, avem în mare informaţiile, dar suntem la etapa de clarificare, pentru a stabili lista exhaustivă a proprietăţilor statului, la nivel local şi central.

Ministerul Economiei este în proces de clarificare a acestui aspect. Dacă ne referim doar la reţelele de transport de gaze naturale, atunci, din aproximativ 1600 km de conducte de gaze naturale, o parte mică este în proprietatea statului. De fapt, întreaga infrastructură de transport de gaze este în proprietatea SA Moldova-Gaz”, a declarat Negură.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)