Casa nenorocită

10 octombrie 2018. Prietenii şi vecinii au venit să-şi ia rămas bun de la Olga Dovgov şi fiul său Iachim, decedaţi sub dărâmăturile casei unde locuiau. Foto: Nadea Roșcovanu

Sâmbătă seară, pe 6 octombrie, în clădirea nr. 11/5 de pe bulevardul Moscovei din Chişinău a avut loc o deflagraţie. Explozia a distrus câteva apartamente. Doi bătrâni de 77 de ani, veniţi în R. Moldova din Israel ca să-şi vadă nepoata, o mamă de 30 de ani şi fiului ei de patru ani au decedat sub dărâmături.

Nadejda Roşcovanu 

Alte opt persoane au fost internate în spital cu diverse traumatisme, printre ei şi un salvator, rănit în timpul intervenţiilor de căutare a supravieţuitorilor. Locuitorii au fost evacuaţi din clădirea avariată. Sute de salvatori, pompieri, poliţişti, psihologi au fost antrenaţi în operaţiunea de salvare şi deblocare a mamei, bătrânei şi copilului dispăruţi sub ruine.

7 octombrie 2018. Carabinieri şi panglici galbene cu însemnele „Poliţia. Nu treceţi” blochează accesul locuitorilor la câţiva metri de clădirea unde s-a produs deflagraţia de sâmbătă seară. Mai mulţi proprietari de apartamente aşteaptă să intre în bloc să-şi ia din lucrurile necesare.

Pe rând, câte un locuitor din casă este însoţit înăuntru de câte un poliţist, după care fiecare se întoarce cu genţile încărcate. Doar cei care locuiesc în aripa stângă a clădirii au acces în casele lor, celor de la etajele superioare de unde s-a produs explozia nu li se permite să intre. O bătrână, sprijinită de un copac, se vaită disperată că i se strică mâncarea în frigider, iar poliţia nu o lasă să treacă.

Mărturii din seara exploziei

Pe terenul de joacă din curte, mămici cu copii depun flori, jucării şi lumânări aprinse. Florile sunt pentru Olga Dolgov, femeia înghiţită de ruine. Jucăriile pentru Iachim, fiul ei de patru ani, dispărut şi el sub beton. Sub un copac, soţul Olgăi şi tatăl lui Iachim, consolat de prieteni, aşteaptă pompierii să îi scoată familia din infernul de piatră.

Printre bucăţile de bloc se mai află o bătrână, Irina Podrajanski, soţul căreia a fost strivit de pietre şi a decedat la scurt timp după ce a fost internat în spital.

Sergiu Dumitraşcu, care locuieşte la etajul 15, nu este lăsat să meargă în apartamentul său. „Nu este acces acolo”, îi spune poliţistul care notează într-un caiet fiecare persoană lăsată înăuntru. Sergiu este unul dintre vecinii care a scăpat ca prin minune, în jurul apartamentului său totul este în dezastru. Povesteşte cu vocea tremurândă: „Mă uitam la un film când am auzit o bubuitură puternică. Mi-am închipuit că sunt artificii, la restaurantul din faţa blocului bat mereu artificii. Am ieşit la geam, fereastra era spartă”.

„La etajul 16, oamenii strigau după ajutor, m-am dus acolo. Era o femeie însângerată, la balcon. I-am spus să nu se mişte, să aşteptăm ambulanţa. Bărbatul de culoare îşi striga familia. Un alt bărbat a intrat la mine în apartament ca să treacă de la balconul meu în apartamentul vecin, să-şi scoată părinţii. La început era haos, poliţiştii veniţi nu ştiau ce să facă, erau speriaţi. Au venit pompierii, le spuneam că acolo-i o persoană, acolo e alta. Ei se uitau la mine şi nu ştiau ce să facă. Poliţia a spus că nu suntem în siguranţă aici şi să ieşim. Am luat repede ce am putut şi am plecat la mama, ea trăieşte în scara vecină. Am luat-o şi pe doamna de la 16, că nu avea unde să plece. Uşile ascensorului erau bombate”, mărturiseşte Sergiu despre clipele de groază.

„Nu cred să fi fost un atentat terorist, experţii ar fi găsit urme. Oamenilor le place să complice lucrurile. Cred că explozia a fost de la o butelie de gaz, e cea mai veridică variantă”, îmi spune Dumitraşcu, respingând zvonurile unor locatari care ar fi simţit miros de petardă.

Nici el şi nici alţi vecini nu spun însă să fi simţit miros de gaze. Cu toate acestea, pompierii au stabilit cauza preliminară a deflagraţiei ca pornind de la o butelie de gaze.

Prietenii Olgăi Dovgov, dispărute sub ruine împreună cu fiul său, aşteaptă ca salvatorii să-i scoată de sub dărâmături. Foto: Nadejda Roșcovanu

Poliţişti, pompieri, psihologi în uniforme monitorizează ce se întâmplă în jur, gata să intervină. Lângă un cort, chişinăuenii aduc şi aduc pachete de mâncare, haine, pături, fructe. Pe un scaun aproape de cortul instalat pentru sinistraţi, o mamă îşi hrăneşte fiica îmbrăcată în pijama şi scurtă. Fata de doi ani ţine nervoasă o gură: „Acasă! Acasă! Acasă! ”.

Maia, mama copilei pare să fie încă în stare de şoc. Spune că a plecat din casă imediat după explozie. Împingea uşa şi nu înţelegea de ce nu se deschide, ca să-şi dea seama că nu a descuiat-o. Locuieşte la etajul 14, chiar lângă un apartament care s-a dus în hău.

„Nici nu mi-am cunoscut vecinul când l-am văzut învineţit şi bandajat pe cap”. Vorbeşte despre Alexandru Mocreac, bărbatul peste care au căzut tavanele apartamentelor de la etajele superioare. Dincolo de peretele Maiei a rămas o gaură imensă, în casa ei totul e bine, „se pare”.

Nu a reuşit să vadă totul, gândurile i se împleticesc în cap: „Nu am colanți cu ce s-o îmbrac pe Melisa mâine la grădiniţă”, zice. Imediat apare o altă mamă, gata să-i ofere ajutor. La puţin timp îi aduce Melisei două pachete cu haine. „Voi aveţi unde sta acum?”, o întreabă femeia pe aceasta. Maia îi răspunde că vor locui deocamdată la rude.

De ici-colo, se plimbă vecinul bandajat pe cap, Alexandru. „Peste mine a căzut o placă din beton care a format un unghi, sprijinită de perete. M-am trezit în acest spaţiu. Înainte de sunet, am simţit o undă ca un cutremur de vreo zece grade. Când am ieşit, am auzit cum vecinul striga după fiul său: „Achim! Achim!”, iar de sub pietre soţia sa striga după ajutor.

Pe ultimul drum

Duminică seară, Vydal, înconjurat de prieteni, aşteaptă ca soţia Olga şi fiul lor, Iachim, să fie scoşi de sub dărâmături. Maşinile de pompieri continuă să scoată rămăşiţele plăcilor de beton peste fereastră, să îi elibereze.

Luni, corpurile neînsufleţite sunt găsite printre ruine de către salvatori. Pompierii iau măsuri de curăţare a clădirii şi întărire a pereţilor afectaţi de deflagraţie.

Marţi seară, cortul unde se aduc ajutoarele pentru sinistraţi se strânge, pentru a face loc procesiunii de înmormântare. Sicriul va porni de aici pe ultimul drum, din curtea casei unde Olga şi Iachim au crescut şi au locuit toată viaţa. Aici, toţi vecinii i-au îndrăgit. Olga, spun ei, avea un dar deosebit de a atrage lumea, de a-i face să zâmbească.

Cei doi soţi decedaţi, Irina şi Vladimir Podrajanski, veniţi în ospeţie la fiu pentru ultima dată, vor fi repatriaţi şi înmormântaţi în ţara lor, Israel.

Miercuri dimineaţă, în curtea casei de pe bulevardul Moscovei, braţe de flori, jucării şi lacrimi cuprind sicriul mare şi alb în care îşi vor dormi nedespărţiţi somnul de veci Olga şi Iachim. În casa nenorocită de explozie, vecinii nu mai au încredere să locuiască.

Chişinăuienii au sărit să-i ajute pe oamenii evacuţi şi rămaşi fără case cu haine şi mâncare. Foto: Nadea Roșcovanu

Accesul cetăţenilor în apartamente va fi interzis

General-maiorul Mihail Harabagiu, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, prezent la faţa locului, spune că lucrările de salvare a persoanelor rămase sub ruine au continuat din momentul producerii deflagraţiei. “Au lucrat pompieri, poliţişti, salvatori, autorităţile publice locale, pentru a diminua şi a înlătura consecinţele exploziei. Au fost evacuate toate dărâmăturile de la etajul 14 şi au fost înlăturate pericolele de prăbuşire de la etajul 13. În cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii a fost convocată grupa de experţi specialişti în construcţii, care urmează să vină cu soluţii ce ţine de soarta clădirii de mai departe. Dar cu certitudine că, pe o perioadă încă nedeterminată, accesul cetăţenilor în apartamente va fi interzis. S-au mai trasat sarcini ce ţin de întărirea balcoanelor şi a altor apartamente care urmează să fie examinate suplimentar. La fel, urmează examinarea de către autorităţile publice locale a prejudiciului material cauzat cetăţenilor în urma exploziei. Primarul a raportat că a fost format un grup de lucru care va vizita fiecare apartament să stea de vorbă cu fiecare cetăţean în parte”, afirmă Harabagiu.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)