BNM aplică amenzi de 760 mii de lei unor manageri ai Moldova-Agroindbank

 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, în ședința din 29 iunie 2017, aplicarea sancțiunii de amendă față de șase membri ai Comitetului de conducere ai B.C. „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A. Sancțiunea a fost aplicată urmare a examinării rezultatelor controlului complex pe teren efectuat de BNM la această bancă. Suma totală a amenzilor constituie 760.673 de lei, scrie eco.md.

Potrivit unui comuniat al BNM, membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului băncii au fost sancționați cu avertisment. Aceștia au fost avertizați asupra neadmiterii încălcărilor actelor normative și asupra posibilității de aplicare a unor sancțiuni mai aspre în cazul nelichidării în termenul stabilit a încălcărilor constatate sau comiterii repetate a acestora.

Sancțiunile au fost aplicate ca urmare a constatării în activitatea B.C. „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A. a unor încălcări ale prevederilor Legii instituțiilor financiare și ale actelor normative ale Băncii Naționale, identificate pentru perioada în care s-a efectuat controlul. Încălcările se referă, în principal, la nerespectarea de către bancă a cerințelor prudențiale specifice activității de creditare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc. BNM menționează însă că încălcările constatate nu au dus la nerespectarea limitelor prudențiale și prin urmare nu există riscuri majore care ar putea afecta stabilitatea băncii.

Banca Națională a prescris Consiliului și Comitetului de conducere ale MAIB să îmbunătățească sistemul de control intern aferent activității de creditare, consolidarea guvernării corporative în cadrul băncii, precum și să elaboreze și să pună în aplicare un plan de acțiuni cu privire la înlăturarea neajunsurilor depistate în cadrul controlului complex pe teren efectuat la bancă.

Administraţia Moldova-Agroindbank nu a comentat decizia BNM. Potrivit paginei web a acestei bănci comerciale, Comitetul de Conducere este alcătuit din Serghei Cebotari, preşedintele băncii; Marcel Teleucă, vicepreşedinte al Comitetului; Leonid Bejenari, vicepreşedinte; Oleg Paingu, vicepreşedinte al Comitetului; Victor Iuraş, vicepreşedinte al Comitetului; Eugen Josan, membru al Comitetului şi şef al Departamentului Resurse Umane.

Oleg Paingu, vicepreşedintele Comitetului de conducere al Moldova-Agroindbank, a fost reţinut de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)