UE, BERD și BEI oferă R. Moldova un pachet de finanțare de 92 milioane de euro

Într-un efort comun de a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construcția unei conducte de gaze naturale din România până la Chișinău, se menţionează într-un comunicat al BERD.

BEI şi BERD acordă un împrumut de 41 milioane de euro, iar UE acordă un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi transmise întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România și Moldova. Proiectul va conecta Chişinăul, o zonă importantă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul între Iaşi şi Ungheni, astfel finalizând conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Moldova.

Interconectorul Iași-Ungheni a fost construit în 2014, pentru a permite Republicii Moldova, care este peste 90 la sută dependentă de importurile de energie, să-şi diversifice sursele de energie. UE a oferit un grant de 7 milioane de pentru interconector. Ca parte a noului pachet de finanţare, Guvernul Republicii Moldova a acceptat să implementeze un pachet complex de reforme pentru a promova liberalizarea pieţei energiei şi consolidarea concurenţei în acest sector.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat: „Sunt încântat de faptul că UE, Banca UE şi partenerii noştri BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a ţării şi, în acelaşi timp, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor”.

Vicepreşedintele BEI, Jan Vapaavuori, a comentat: „Salut foarte mult faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova, o ţară dependentă de importurile de energie. Acest lucru va contribui la sporirea securităţii energetice şi va sprijini atât liberalizarea pieţei gazelor naturale în ţară, cât şi integrarea acesteia în sistemul energetic european. În acelaşi timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituţia finanţatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care co-finanţează acest angajament strategic”.

Dimitri Gvindadze, directorul biroului BERD din Chişinău, a adăugat: „Conducta va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei. Acest lucru va permite ţării să-şi diversifice sursele de energie şi va consolida concurenţa în sector”.

Un sprijin suplimentar este acordat de către Agenţia Suedeză de Cooperare Internaţională în Dezvoltare, care a oferit aproape 600.000 de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate complex realizat de consultanţă în inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piaţă, de reglementare, economice, de mediu şi sociale ale proiectului.

BERD de asemenea oferă 1 milion de euro finanţare de grant din fondurile proprii pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenţă juridică şi de reglementare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)