„Avem nevoie de susținerea celor care ţin la Radioul „Vocea Basarabiei”

Interviu cu Valeriu Saharneanu, unul din fondatorii postului de radio „Vocea Basarabiei”

central IMG_4265

 

După ce în ultimii doi ani „a pâlpâit” trăgând să moară, postul de radio „Vocea Basarabiei” şi-a încetat emisia la 1 august. O parte mare, şi cea mai conştientă, a publicului românesc din RM a rămas fără o sursă de informare şi fără o tribună a lui (forumul „VB” fiind un loc în care îşi spuneau păsul oamenii care mai gândesc). Vă propunem un interviu cu Valeriu Saharneanu, unul dintre fondatorii „VB”. Am încercat să stabilim legătura şi cu dl Cristian Postu, actualul administrator al „VB” indicat în lista de radiodifuzori publicată de CCA, fără un număr de telefon. Am obţinut în anticamera CCA un număr, 022 105520, care însă este suspendat sau defect.

– Stimate domnule Valeriu Saharneanu, reconstituiţi pe scurt cum s-a întâmplat că postul de radio după care verificam „ora exactă” a vieţii socio-politice din RM a ajuns de izbelişte.

Foarte grea întrebare. Radioul a rezistat multor tentative de lichidare, a fost închis prin ordin în anul 2002, a avut probleme mari în anul 2005. Radioul a făcut legendă prin curajul său de a spune adevărul în perioada când chiar și cei care își exprimau părerile prin telefon erau persecutați de organele comuniste de reprimare.

Dar de izbeliște radioul a ajuns din alte cauze. Este vorba de extrem de proasta administrare a directorului V. Țîbuleac. Radioul a fost construit și a existat din sponsorizări și ajutoare. Omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan ne-a ajutat cu echipament în momentele cruciale ce țineau de lansarea și extinderea postului. Guvernele României, SUA, RFG ne-au ajutat cu bani și echipamente prin programe de susținere a democrației în Republica Moldova. Credibilitatea directorului a fost pusă la mare îndoială. Începând cu anul 2007, radioul a început să aibă grave probleme de finanțare.

Căderea regimului comunist în 2009 impunea o altă abordare a gestionării. Radioul trebuia să „învețe” a trăi și funcționa din banii percepuți de pe piața mediatică. Directorul însă îi conveneau împrumuturile obscure, niciodată contabilizate, cu care manipula lucrătorii. Obediența cultivată sistematic a adus mari prejudicii disciplinei editoriale, calității emisiunilor, prestanței profesionale a instituției, în general. Până la urmă, interesul meschin al lui Țîbuleac l-a determinat să „închine” radioul interesului politic al lui Filat. În februarie 2014, pentru a oficializa tranzacția, Țîbuleac falsifică semnăturile acționarilor și depune cerere de cesionare a postului de radio. Radioul este preluat de firma „Canal X” SRL din Briceni al cărei acționar deplin este un oarecare Igor Cijov, care, „întâmplător”, este administratorul firmei agricole „Caravita”. În felul acesta, postul de radio „VB” este introdus în caracatița economică-financiar-mediatică a lui Vlad Filat. Țîbuleac s-a spălat pe mâini, a cedat directoratul radioului altui reprezentant al clanului Filat. Trebuie de menționat că radioul a fost cesionat (contractul de cesionare nu l-a văzut nimeni) pentru, chipurile, datoriile pe care le avea față de caracatiță (multe din ele obscure și demne de o minuțioasă cercetare penală). În așa fel, Țîbuleac, directorul unui post de radio falit, devine milionar în lei și proprietar în Chișinău al unei case cu teren și spații etajate. Judecătoria de instrucție Râșcani a obligat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe marginea acestui caz.

Până una-alta, Filat e la închisoare, fluxurile de bani obscuri, cei cu care Țîbuleac își fideliza lucrătorii și specula îndatorarea postului de radio, s-au oprit. În așteptarea procesului de judecată, în stadiu de cercetare, aflat în arest la domiciliu sub control judiciar, este și proprietarul Cijov. IPTEH a fost naționalizat, Fiscul, Vama, Sănătatea, Achizițiile și Rezervele de Stat au încetat să alimenteze caracatița Filat. Ele hrănesc astăzi altă caracatiță. În asemenea condiții, „VB” nu mai este în stare să-și achite facturile pentru întreținere. La 1 august 2016, emisia postului de radio a fost întreruptă. Nu a fost anunțat pentru cât timp.

– Ce ar fi de făcut pentru a restabili buna funcţionare a „VB”? De fapt, mai e posibilă o relansare a „Vocii Basarabiei”?

Este nevoie în primul rând de restabilirea statutului juridic al postului de radio de până la 10 februarie 2014. Avem încrederea că vom obține aceasta pe calea la care am recurs și care este unica dreaptă – justiția. În acest sens, avem nevoie de susținerea celor care au iubit și iubesc Radioul „Vocea Basarabiei” în anii lui de aflare în serviciul firesc al frământărilor naționale. Radio „Vocea Basarabiei” a fost creat pentru a lumina calea unității naționale și el trebuie să renască în această postură.

– V-aţi gândit la o colectă?

Este o idee pe care ne-au sugerat-o radioascultătorii noștri de prin anul 2009, când am făcut publice primele noastre îngrijorări referitor la problemele de întreținere. A existat și o modalitate, inedită pentru mass-media audiovizuală privată, de a recurge la abonamente. S-au făcut și diligențele de rigoare cu „Poșta Moldovei”, care ne-a anunțat tot sprijinul și deschiderea. Inițiativa a fost sabotată de director. Lui în conveneau așa-numitele împrumuturi (acum trebuie să presupun că a avut un plan de falimentare a postului de radio).

Mulți dintre cei care m-au contactat zilele acestea au propus crearea, mai întâi, a unui Comitet Național de salvare a postului de Radio „Vocea Basarabiei”. Propunerea o consider rezonabilă și chiar necesară în aceste condiții. Cred că fenomenul „Vocea Basarabiei” trebuie adus mult mai insistent în conștiința națională. El trebuie să capete rezonanță. Pentru că fără „Vocea Basarabiei” societatea Republicii Moldova va pierde nu doar o instituție media. Ea va pierde din demnitatea națională, o parte din istoria luptei pentru afirmarea adevărului istoric și a jurnalismului independent în Republica Moldova.

Interviu realizat de Rodica Mahu

The following two tabs change content below.