Au rămas fără casă în prag de iarnă

Geniştii exclud ipoteza că explozia de la Orhei a fost provocată de un dispozitiv artizanal exploziv

sursa foto www.orhei.infoOamenii legii încearcă să stabilească cauzele deflagraţiei care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un bloc cu cinci etaje din oraşul Orhei, soldată cu un deces şi rănirea a patru persoane. 16 familii au rămas fără acoperiş deasupra capului. Rezultatele preliminare, potrivit reprezentanţilor poliţiei din Orhei, exclud versiunea exploziei în urma detonării unui dispozitiv artizanal. Se verifică versiunea deflagraţiei ca rezultat al unei acumulări de gaze.

Explozia s-a produs la scurt timp după miezul nopţii. În urma acesteia, au fost distruse patru apartamente, iar zece se află în stare avariată. Valul exploziei a fost atât de puternic încât a spart geamurile blocului vecin. Familiile evacuate, la indicaţia autorităţilor locale, au fost cazate temporar în Hotelul „Codru” din Orhei. „Deocamdată, am găzduit patru familii, dar am fost anunţaţi că vor mai veni. Oamenii îşi aduc lucrurile recuperate şi mobilierul. Mulţi au plecat la ţară, la părinţi”, ne-a spus recepţionera de la hotel Maria Cazacu. Pentru că structura imobilului a fost grav afectată, autorităţile au evacuat locatarii şi, după ce va fi efectuată expertiza tehnică a blocului avariat, vor începe lucrările de consolidare. „Pentru noi e un şoc să rămâi în prag de iarnă fără acoperiş deasupra capului. Ne sperie fisurile din zid. În caz de cutremur, ne e teamă că ne-am putea prăbuşi”, ne-a spus printre lacrimi doamna Raisa, una dintre femeile sinistrate. În noaptea în care s-a produs explozia, aceasta a ieşit desculţ în stradă. „Cădeau sticle, tencuială, era un coşmar. Mi-e teamă că n-o să ne mai simţim aici în siguranţă”, ne mai spune ea.

Cabinetul de miniştri a decis ieri alocarea a 2,5 mil. de lei pentru restabilirea blocului din oraşul Orhei în care sâmbătă, 18 octombrie curent, a avut loc o deflagraţie, informează moldpres.md. Alte 1,28 mil. de lei au fost alocate din fondul de rezervă al guvernului pentru reparaţia acoperişului Gimnaziului Albota de Jos, Taraclia. Executivul a mai acordat două mil. de lei pentru reparaţia acoperişului Liceului „Ion Creangă” din Rădoaia, Sângerei. Tot ieri, executivul a decis alocarea a 200 de mii de lei pentru acordarea compensaţiilor băneşti persoanelor casele cărora au avut de suferit în urma alunecărilor de teren din municipiul Comrat, UTA Gagauz-Yeri.

Ajutaţi de salvatori

Igor Pojar, şeful Direcţiei salvatori şi pompieri, a declarat pentru JURNAL că luni dimineaţă s-au deplasat la faţa locului împreună cu grupul operativ de la Comisariatul de poliţie Orhei. „În noaptea în care s-a produs deflagraţia, nu am simţit miros de gaz. Explozia nu a fost însoţită de incendiu. Astăzi, am cules mostre de tencuială, praf de pe aragazul din apartamentul în care a avut loc explozia. Acestea vor fi examinate în laboratorul chimic din Chişinău, după care vom stabili exact ce s-a întâmplat. Dacă clădirea ar fi avut uşi şi ferestre mai mici, deflagraţia ar fi fost mai puternică în interior, clădirea ar fi putut să nu reziste”, mai spune funcţionarul. Acesta a precizat că, între timp, salvatorii au ajutat sinistraţii să evacueze mobila din apartamentele avariate şi au curăţit imobilul de deşeurile rezultate în urma exploziei. Poliţia examinează şi versiunea potrivit căreia stăpânul apartamentului ar fi provocat explozia intenţionat. Valeriu M. era în proces de divorţ cu soţia sa. Între cei doi exista un conflict legat de împărţirea bunurilor, respectiv a apartamentului. Rudele bărbatului spun că acesta, în ultimul timp, făcea abuz de băuturi alcoolice şi îşi ameninţa soţia că nu va permite împărţirea imobilului.

În aşteptarea rezultatelor de laborator

Cu toate acestea, geniştii care s-au deplasat la faţa locului exclud versiunea că explozia s-ar fi produs în urma detonării unui dispozitiv artizanal. Alexandru Borodatîi, şef adjunct al Secţiei urmărire penală din cadrul CP Orhei, a declarat pentru JURNAL că trupul neînsufleţit al stăpânului apartamentului a fost găsit în bucătărie şi că tot aici s-a produs şi explozia. „Încă nu se ştie cauza exactă a exploziei. Este exclusă posibilitatea detonării unui dispozitiv ori a unei substanţe explozive. Analizăm varianta unei scurgeri de gaze. Rezultatele expertizei de laborator de la Chişinău vor stabili cauza exactă a deflagraţiei”, a mai spus acesta.
Potrivit rezultatelor preliminare, victima exploziei, Valeriu M., a decedat în urma traumelor provocate de explozie. Celelalte patru persoane care s-au ales cu diverse leziuni au fost externate şi sunt în afară oricărui pericol.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu