Atenţie la alimentele pe care le consumi

Ce fel de gospodină eşti dacă cumperi carne şi mezeluri din stradă?

pmp-ion-ghica-1Vara se înregistrează o creştere epidemică sezonieră a bolilor diareice acute, pentru a preveni acest fenomen, trebuie să fiţi foarte precauţi la toate alimentele pe care le consumaţi. Procurând produse de la colţul străzii, vă asumaţi riscul să vă intoxicaţi, deoarece nimeni nu vă poate garanta calitatea produselor. Temperaturile de 25–30 de grade favorizează multiplicarea microorganismelor în natură, fie pe calea apei, fie prin produse alimentare uşor perisabile.

În pieţe şi la colţul străzii, pe timp de caniculă, se vând diverse produse alimentare – fructe, legume, lactate, carne, peşte, ouă – fără acte de provenienţă, termen de valabilitate, documente privind calitatea produsului. Astfel, riscul de îmbolnăvire este enorm. Cu toate acestea, moldovenii îşi fac cel mai des cumpărăturile anume în aceste locuri. Un exemplu ar fi Ion Ciobanu, pensionar din Chişinău, care ne spune că nu se teme că se va îmbolnăvi şi va procura mereu, carne şi lactate din piaţă. Nicolae Furtună, medic-şef-adjunct al Centrului de Sănătate Publică, a declarat pentru JURNAL că niciun serviciu de stat nu este capabil să combată în tot municipiul Chişinău comerţul cu produse alimentare la colţuri de stradă.

Odată cu încălzirea timpului şi abundenţa de legume şi fructe, creşte riscul îmbolnăvirii prin bolilor diareice. Deşi în fiecare an medicii de familie şi cei din cadrul Centrul de Sănătate Publică dau alarma despre toxiinfecţiile provocate de produsele de calitate îndoielnică. Numărul persoanelor care se confruntă cu infecţii diareice nu este în scădere. Cel mai mult au de suferit copiii.

„În fiecare an, un număr mai mare de îmbolnăviri cu infecţii diareice se înregistrează la copii. În primul an de viață, bebeluşii suferă cel mai frecvent de boli diareice acute. Părinții trebuie să fie atenți cu ce îşi alimentează copiii. Legumele şi fructele trebuie spălate și, foarte important, cele care se dau copiilor să corespondă sezonului”, precizează Dina Rusescu, medic infecţionist al Centrului Consultativ Diagnostic Centru.

Îţi asumi riscul

„Ce fel de gospodină eşti dacă cumperi lactate, carne şi mezeluri din stradă, care stau la 25 de grade căldură? Carnea poate fi infectată cu salmonelă, de exemplu, raţa este purtătoare de salmonelă. Această pasăre nu generează aceste bacterii, însă le transmite la om. Şi dacă nu este gătită măcar la 80 de grade, riscăm să ne îmbolnăvim”, ne atenţionează Furtună.

Atenţie ce mâncaţi când mergeţi la petreceri

Din păcate, în fiecare an, în urma ceremoniilor, se înregistrează cazuri de boală diareică acută. Este foarte periculoasă organizarea ceremoniilor în condiţii casnice, unde participă diverse persoane la prepararea bucatelor şi unde nu se respectă regulile igienice. Chiar şi în localuri speciale se înregistrează cazuri de intoxicaţii. De exemplu, în 2013, în luna august, în urma unei intoxicaţii într-un local din Chişinău, a decedat un bărbat.

În primele şase luni ale anului 2014 nu au fost înregistrate cazuri de acest gen. „De Paşti, am avut cazuri de intoxicaţii, o familie a avut de suferit în urma consumării unor produse preparate inadecvat. Asocierea dintre temperaturile înalte şi produsele alimentare uşor alterabile este mediul favorabil de creştere a microorganismelor. Iar în cazurile în care se mai adaugă maioneză, intoxicaţia este garantată. De asemenea, muştele sunt foarte periculoase pe timp de vară, ele transmit multe boli diareice acute, inclusiv salmonela, intoxicaţii cu stafilococ. De aceea, plasele de protecţie sunt stringente, mai ales în instituţiile în care sunt copii”, relatează Nicolae Furtună.

Sfaturile medicului infecţionist

„Infecţiile diareice se manifestă prin dureri în abdomen, scaun lichid, vomă, deshidratare, desigur că ar putea apărea complicații neorologice, hepatice. În caz de îmbolnăvire, nu întreprindeţi nimic de sine stătător, mai ales în cazul copiilor, adresaţi-vă la medic.

Medicii de familie sunt de gardă şi în zilele de odihnă. De asemenea, puteţi telefona la salvare pentru a primi un prim ajutor. În cazul în care folosiţi remedii naturiste sau sfaturile apropiaţilor, riscaţi să acutizaţi boala. Şi cel mai important: să aveţi un mod de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată şi fiţi atenţi ce consumaţi”, recomandă Dina Rusescu, medic infecţionist.

Scăldatul

Vorbind despre riscurile microbiologice care există în toate lacurile din municipiul Chişinău, nu am recomandat niciodată scăldatul în ele. Cei care îşi asumă acest risc să fie atenţi să nu înghită apă, după scăldat e necesar imediat un duş.

Apa de băut

Se bea apă doar din apeduct, care e sigură şi verificată din punct de vedere microbiologic. Sau apă îmbuteliată, dacă există posibilitatea de a o procura. Apa din surse mai puţin garantate se fierbe.

Legumele, fructele se spală cu apă curgătoare, sodă de mâncare sau oţet de masă. Oţetul se aplică în vederea profilaxiei holerei. Aceasta este o infecţie de vară, iar oţetul distruge vibrionii holerici.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)