Asistenţa financiară externă ar putea fi suspendată

Uniunea Europeană, SUA și România au transmis mesaje pentru liderii politici de la Chișinău în care au reiterat necesitatea continuării reformelor

Partenerii externi ai R. Moldova şi-au exprimat îngrijorarea că înlăturarea Guvernului condus de Maia Sandu de către socialiști și democrați, într-un moment esențial pentru reforma justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale R. Moldova și cetățenilor săi. Atât autorităţile române, cât şi viitorul comisar european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, s-au arătat îngrijoraţi că reformele iniţiate, în special, reforma justiţiei, pot fi compromise de factori de rezistenţă interni.

O reacţie tranşantă în legătură cu demiterea Guvernului Sandu a avut premierul român, Ludovic Orban, care a declarat că decizia de a demite Guvernul condus de Maia Sandu ridică extrem de multe semne de întrebare privind evoluția ulterioară a R. Moldova.

„O să continuăm orice program de susţinere a cetăţenilor din Republica Moldova, dar dacă nu vom avea garanţia învestirii unui guvern proeuropean, care să confere garanţii serioase pentru o democraţie autentică, care să reprezinte interesele cetăţenilor R. Moldova, disponibilitatea noastră de cooperare cu un guvern care să nu confere aceste garanţii va fi foarte mică”, a spus prim-ministrul României.

Acesta a atras atenția inițiatorilor moțiunii de cenzură, deputaților PSRM-PDM, că au pornit pe un drum care nu duce spre o destinaţie benefică pentru cetăţeni.

Sprijinul financiar al României, condiționat de continuarea reformelor

O reacţie similară a avut şi preşedintele României, Klaus Iohannis, care a anunţat că sprijinul financiar al României va fi strict condiţionat de continuarea reformelor importante pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

„În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor R. Moldova.”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că sprijinul financiar al României va fi strict condiţionat de continuarea reformelor importante pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

„Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a UE, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova”, se menționează în declarația președintelui român.

Iohannis a mai spus că în perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

„În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din R. Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, a punctat Klaus Iohannis.

Asistenţa financiară ar putea fi suspendată

Şi viitorul comisar european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că asistența financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele iniţiate la Chișinău nu vor continua.

„Cunosc foarte bine ultimele evoluții din Republica Moldova, care sunt nefericite (…). Trebuie să ne asigurăm că reformele vor fi implementate, chiar dacă este criză politică acolo. Dacă nu, va trebui să suspendăm asistența financiară, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Este clar că asistența financiară este strict legată de progresul obținut prin reforme”, a spus Várhelyi în decursul audierii sale în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European.

La rândul său, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, s-a arătat dezamăgit și indignat de faptul că deputaţii PDM–PSRM au votat pentru căderea Guvernului Sandu. Prin intermediul unui comunicat de presă, Daul a precizat că moțiunea de cenzură înaintată de PSRM ar fi o trădare a cetățenilor.

„Coloana vertebrală a programului de guvernare al Maiei Sandu a fost instalarea unui sistem de justiție independent cu un procuror general independent, care ar ajuta la salvarea Moldovei de corupție și la apărarea statului de drept. Cetățenii solicită și se așteaptă la aceste schimbări de ani de zile, iar asta este ceea la ce Guvernul Sandu lucra deja”, a spus Daul.

Oficialul a precizat că Partidul Popular European este alături de partidele de centru-dreapta din Moldova și va continua să își susțină eforturile pentru a fi o voce puternică de opoziție pentru depolitizarea instituțiilor moldovenești și democratizarea țării.

Experţii FMI vor monitoriza îndeaproape situaţia

Fondul Monetar Internaţional a emis miercuri un comunicat în care avertizează că experţii FMI vor monitoriza îndeaproape situația din Republica Moldova pentru a evalua cum se vor răsfrânge ultimele evenimente asupra programului susținut de FMI și asupra perspectivelor finanțării externe.

„Dorim să ne exprimăm aprecierea față de hotărârea cu care Guvernul Maia Sandu a promovat reformele sprijinite de Fondul Monetar Internațional”, a declarat șeful misiunii FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan.

„Suntem gata să susținem Republica Moldova în continuare în procesul de implementare a reformelor, odată ce va fi format un nou guvern”, a adăugat șeful misiunii FMI.

Ambasada SUA: „Poporul R. Moldova merită lideri care să o elibereze de corupţie”

Ambasada SUA la Chişinău a accentuat că în urma înlăturării Guvernului Sandu că „poporul R. Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele ţării şi o vor elibera de corupţia care îi limitează potenţialul”.

„În pofida regretabilei demiteri a Guvernului Maia Sandu, prioritățile Statelor Unite în relațiile cu Republica Moldova rămân neschimbate. Îndemnăm reprezentanții aleși ai poporului Moldovei să lucreze pentru edificarea unui viitor mai echitabil, democratic și prosper pentru toți cetățenii țării”, se menționează în comunicatul ambasadei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu