Aproape, foarte aproape de Coroana Regală

Aproape, foarte aproape de Coroana Regală, mi-am auzit bătăile inimii. S-a întâmplat într-o zi cu mult soare, 20 octombrie 2018. Coroana călătorise de la Peleș la București, o purtase în brațe actorul Victor Rebengiuc, de pe strada Lipscani până la Sala Memorie a hanului Gabroveni, unde, după o scurtă rugăciune, a fost expusă publicului larg. Coroana, flancată la început de soldați din Asociația Tradiția Militară, rămăsese pe postamentul ei, fără escortă, într-o liniște mistică, timp de nouă zile, fiecare vizitator se putea apropia de ea la distanță minimă pentru a-i urmări liniile elegante, ornamentele executate într-un limbaj al distincției, măreției, statorniciei. De fapt, i-am atins aura, noi, cei care am avut privilegiul să o vedem, în perioada Festivalului Național de Teatru (FNT).

Pe un panou, în Sala Memorie de la Arcub Gabroveni, situat în Centrul Vechi al Bucureștiului, am citit: „În an centenar, avem onoarea să găzduim cel mai de preț simbol al Independenței și al Unirii României (…) Prezența Coroanei Regale în Festival constituie, în an centenar mai mult decât oricând, un simbol al spiritului României moderne, al curajului, demnității, rezistenței și unității românilor”.

„Pentru mine este și o legătură de familie cu Coroana Regală. Bunica mea a terminat Facultatea de Litere și Filosofie în 1923 cu Magna cum Laude și pe diploma ei Regele Ferdinand îi semna drumul spre performanță și împlinire și realizare. Mulțumim muzeului Peleș, colaboratorilor săi pentru tot ce fac acolo, zi de zi și noapte de noapte. Mii de oameni vizitează castelul non-stop și tot personalul de acolo, muzeografi, oameni cu carte stau la dispoziția vizitatorilor ca să ducă mai departe isotria adevărată și valoroasă a noastră. Am adus Coroana de la Peleș, va fi aici, la Arcub, până la 28 octombrie, orice vizitator e liber să stea un minut și să se gândească ce înseamană acest centenar pentru el însuși”, a spus la ceremonia de inaugurare Marina Constantinescu, director al FNT.

La eveniment au fost prezenți Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Marilena Rotaru, apropiată a Casei Regale, actrița Mariana Mihuț, doctorul Adrian Barbu, din Elveția, vecin cu familia regală, cu toții plini de amintiri și nostalgii după regele dispărut.

Ion Caramitru, președinte al UNITER, a declarat pentru Europa Liberă: „În aceste momente sunt cuprins de regrete. Regretul că monarhia nu a fost repusă în drepturi, în România, regretul că un om de calitatea Regelui Mihai nu a fost readus pe tronul țării, regretul că revoluția anticomunistă la care tot facem apel nu a fost împlinită, ci confiscată.  Firul istoriei trebuie legat acolo unde a fost rupt”.

Coroana expusă în cadrul FNT este o copie fidelă a coroanei de oțel originale (turnată din țeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independență din 1877-1878), cu care s-au încoronat regii Carol I și Ferdinand. Nu este o simplă replică fără legătură cu Casa Regală. Tot această coroană creată în 1997 de un sculptor român l-a însoțit pe ultimul drum pe Regele Mihai.

La un an de la plecarea Regelui, a fost o bucurie imensă aducerea Coroanei printre noi, evenimentul ne-a permis să ne reculegem în fața unei embleme neprețuite a României și să simțim strălucirea regalității.