Apocalipsa acum

Val-Butnaru

Împreună cu mai mulți invitați ai „Cabinetului din Umbră” am încercat, pe parcursul ultimilor ani, să punem problema, s-o aducem în centrul opiniei publice, să tragem clopotele. Am încercat să facem asta fiindcă e vorba de cea mai gravă, catastrofală, chiar, chestiune care ne privește pe toți. Indiferent de naționalitate, credință și apartenență politică – vorba lui Andrei Năstase.

Și iată că acum, pe rețelele de socializare a apărut un studiu mai vechi care spune că R. Moldova ocupă primul loc în lume după rata scăderii populației. La noi, în fiecare oră se nasc patru copii, însă mor cinci persoane. În fiecare oră patru persoane pleacă peste hotare. Asta înseamnă că în timp ce discutăm o oră la „Cabinet…”, populaţia R. Moldova se împuţinează cu cinci persoane. Cel puțin. Un calcul extrem de aproximativ arată că, anual, pierdem 50 de mii de oameni.

Oare câți am rămas acum? Răspuns la această întrebare ar trebui să ne dea Recensământul organizat acum doi ani. Dar fiindcă guvernarea Căpcăunului a luat apă-n gură, vom încerca noi să vă informăm. Din cele patru milioane de populaţie de la începutul anilor ’90, am pierdut un milion pe timpul exodului masiv din anii guvernării criminale comuniste a lui Voronin. Dacă nu-i punem la socoteală pe transnistreni – 700 de mii – înseamnă că la începutul glorioasei guvernări a Căpcăunului eram aproximativ 2 milioane 300 de mii. Minus 300 de mii de cetăţeni plecaţi în ultimii şase ani, înseamnă că am rămas cam 2 milioane. Remitenţele, adică banii trimişi de peste hotare, au scăzut aproape în jumătate, în raport cu anul trecut. Explicaţia e simplă – părinţii pleacă cu tot cu copii. Bătrânii rămași acasă mor pe un cap. Cui să trimită bani cei plecați peste hotare?

Fenomenul exodului nu s-a terminat și nu prea se văd semne că plecările vor lua sfârșit într-un viitor previzibil. Ce va fi cu noi peste zece ani? Câți vom mai rămâne pe acest pământ? Pe cine îi vor aduce să trăiască în locul celor dispăruți? Întrebarea devine și mai dramatică dacă ne gândim la faptul că majoritatea covârșitoare a celor care pleacă sunt băștinașii, moldovenii. Ca să fie clar: suntem exterminați fără bombe și fără tancuri.

L-ați auzit pe vreunul dintre guvernanți să pună problema? Să-și pună întrebări? Să tragă clopotele? Ați auzit de vreunul dintre ei chinuit de nesomn în fața unei catastrofe care ne înghite încet și pe neobservate, ca nisipul deșertului arab? Da de unde! Ei sunt preocupați de altceva. Căpcăunul a dat ordin să fie mărit numărul alegătorilor ca să fraudeze următoarele alegeri. Oficial, în registrele lor, populația din R. Moldova a trecut de 3 milioane 200 de mii. Încă un pic și depășim China.

Papagalul cu papion, kea Liuda, ne vorbește despre succesele actualei guvernări; doi metri de bulbuci, Lupu Marian, face gesturi obscene în Parlament și se amuză pe chestia asta ca o ultimă brută; fata zdrelită, știți voi unde, Alinuța Zotea, vine cu inițiative idioate doar ca să fie luată în seamă; primarul capitalei europene se bagă în gropile făcute de ploile torențiale și le examinează cu o uimire sinceră, de parcă n-ar fi auzit de sisteme de drenaj și asta în timp ce Căpcăunul continuă să-i bage la pușcărie pe cei care protestează, să-i amenințe cu pușcăria pe cei care au îndrăznit să părăsească turma și să pună la cale cele mai josnice atacuri mediatice asupra unor luptători neînfricaţi cu guvernarea criminală a Căpcăunului.

Cât v-am vorbit aceste lucruri, din R. Moldova a mai plecat o familie peste hotare.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)