Apă potabilă din bani europeni

apa--

Imagine simbol. Sursa: www.observator.tv

Apa potabilă în Republica Moldova este de proastă calitate, iar consecinţele consumului ei afectează grav sănătatea oamenilor. O spun specialiştii în domeniu care îi atenţionează pe locuitorii ţării, mai ales pe cei din zonele rurale, să aibă grijă ce apă beau. Ei le recomandă autorităţilor publice locale să găsească soluţii pentru a construi sisteme de apeduct în comunităţile unde nu există aceste facilităţi, pentru a le uşura viaţa oamenilor. Majoritatea sistemelor de apeduct construite în ultimii ani în localităţile rurale din ţară au fost finanţate de partenerii externi ai Republicii Moldova.

De zeci de ani comuna Lebedenco din raionul Cahul se confruntă cu problema lipsei apei potabile. Fântânile le numeri pe degete şi ele au foarte puţină apă. Doamna Raisa Arghira spune că are acest necaz de vreo 30 de ani. „Fântână pe strada noastră nu este, au încercat să sape una, dar nici la 30 de metri adâncime nu au dat de apă. Suntem nevoiți să aducem apa cu cisterna din satul vecin, de la Ursoaia, şi o folosim la treburile casnice. Apa pentru băut şi pentru pregătirea mâncării o luăm de la o fântână din sat, care este la o distanţă de un kilometru de casă. Vara nici nu creştem legume, că nu avem cu ce le uda. E visul nostru să avem o sursă de apă mai aproape”, spune femeia cu speranţă în glas.

Până în anul 2017, locuitorii vor avea apă la robinet

Se pare că visul localnicilor din Lebedenco ar putea deveni realitate şi asta pentru că, recent, comuna a fost inclusă în Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în sectorul aprovizionării cu apă şi canalizare pentru raionul Cahul”. Cu suportul partenerilor europeni, până în anul 2017, 80 la sută din locuitori vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă potabilă, furnizată de operatorul regional Apă-Canal Cahul, iar suma totală a investiţiilor capitale se va ridica la 2,4 mil. Euro. Acordul de finanţare, semnat la 12 noiembrie curent, prevede alocarea mijloacelor financiare pentru construcţia magistralei de apeduct de la staţia de pompare a oraşului Cahul până în comuna Lebedenco, precum şi a reţelelor interioare de apeduct pentru localităţile Hutulu, Lebedenco şi Ursoaia.

Proiectul este susţinut de partenerii externi ai Moldovei, fiind implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană. La momentul actual, doar două localităţi din raionul Cahul beneficiază de servicii de aprovizionare cu apă, furnizată centralizat de Apă-Canal Cahul: satul Roşu şi comuna Manta.

„Bogdaproste de apşoară!”

O problemă similară au avut şi locuitorii satului Sămăşcani din raionul Şoldăneşti. Acum un an, ea a fost rezolvată, iar apeductul nou le-a uşurat viaţa sătenilor. „Înainte luam apa de la izvorul cel mare și trebuia să urcăm dealul până acasă cu căldările pline. Acum suntem mulţumiţi, bogdaproste de apșoară!”, ne spune o locuitoare de aici.
Primara din Sămăşcani, Lilia Gavrilian, afirmă că 70 la sută din gospodării sunt conectate acum la apeduct, iar restul locuitorilor au fântâni prin apropiere. „Oamenii plătesc lunar câte şapte lei pentru un metru cub de apă, iar dacă depăşesc trei metri cubi lunar, atunci achită nouă lei per metru cub. E foarte bine că apa este de calitate”, spune ea. Astfel, peste o mie de locuitori din Sămăşcani sunt aprovizionaţi cu apă potabilă de calitate, după standardele europene. Construcţia celor 11 km de apeduct a costat peste trei milioane de lei, bani acordaţi de Guvernul Republicii Moldova, o parte din sumă fiind adunată şi din contribuţiile locuitorilor.

Autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru asigurarea cu apă de calitate

Specialiştii în domeniul sănătăţii publice îndeamnă oamenii să investească în sănătatea lor și să contribuie financiar la construcţia apeductelor în localități. Dumitru Sireţeanu, şeful Secţiei sănătatea mediului din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, declară că apa din fântâni este de proastă calitate în întreaga ţară. „Când beau apa din fântână sau de la izvor, oamenii nu ştiu la ce riscuri se expun, deoarece apa din aceste surse nu este verificată. În schimb, apa care trece prin sistemul centralizat de apeduct este testată în laborator şi ştim ce fel de apă se consumă”, spune specialistul. El menţionează că autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru ca toţi locuitorii din ţară să beneficieze de apă de calitate.

Lilia Zaharia

Articolul a fost editat în cadrul unui proiect implementat de Transparency International – Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360. Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 şi/sau Fundaţiei Est-Europene.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)