Apă bună și limpede adusă la Cărpineni

Provine din surse transparente, helvetice. Vadaleiul și binomul n-au aici niciun merit

În mediul nostru rural, 2/3 din localități nu au rețele de alimentare cu apă. Comuna Cărpineni este una din cele 36 de localități care au beneficiat de construcția și aprovizionarea cu apă potabilă datorită Proiectului Elveției de apă și sanitație ApaSan. Consumatorii sunt mulțumiți de faptul că nu mai trebuie să care cu gălețile apă de la fântână, însă îi macină alte probleme, cel mai mult dorul de copiii și nepoții plecați peste hotare. Astfel, graţie banilor europeni, circa 7500 de locuitori ai comunei Cărpineni, raionul Hâncești, au apă potabilă la robinet.

Conform recensământului din 2014, în comuna Cărpineni sunt 8 358 de locuitori, dintre care circa 7500 au fost conectați la apeduct. „Acest lucru s-a produs datorită banilor europeni”, menționează primarul comunei, Ion Cărpineanu.

„Suntem cea mai extinsă localitate din RM, avem 124 km de drum, ceea ce înseamnă că trebuie să avem 124 km de rețea pentru apeduct. Bugetul primăriei este insuficient, guvernul nu ne ajută cu niciun fel de resurse financiare când vine vorba despre asemenea proiecte. Fără parteneri străini nu ar fi existat acest proiect, unul din donatori este ApaSan, datorită căruia calitatea vieții oamenilor s-a îmbunătățit”, menționează primarul.

În comuna Cărpineni este cel mai extins apeduct din republică, circa 107 kilometri de rețele, costul căruia constituie 27 milioane lei, contribuția Elveției și a consumatorilor. „Proiectul de aprovizionare cu apă potabilă în localitatea Cărpineni s-a implementat în mai multe etape. În prezent, alimentăm cu apă potabilă aproape toată localitatea, există 200 de puncte de conectare”, ne spune directorul stației de pompare, Gheorghe Bostan.

În localitate au mai rămas încă 200 de gospodării care nu sunt conectate la apeduct, pentru acestea este nevoie de încă 6 milioane de lei, pentru care autoritățile publice locale caută un nou donator.

Legendă: În comuna Cărpineni este cel mai extins apeduct din republică, circa 107 kilometri de rețele, costul căruia constituie 27 milioane lei, contribuția Elveției și a consumatorilor

„Apă avem, dar oamenii pleacă”

Tariful pentru un metru cub de apă potabilă este de 12 lei, chiar dacă unora li se pare scump, oamenii sunt mulțumiți că nu trebuie să care apa cu găleata de la fântână. Unii nu s-au conectat la apeduct deoarece au fântână în curte și susțin că apa este foarte bună. Doamna Veronica și-a deschis de un an și jumătate un magazin de produse alimentare și nu este conectată la apeduct, pe ea o întristează mai mult faptul că aproape tot profitul pe care îl câștigă de la magazinul său este nevoită să-l dea statului.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că consumul pe termen lung al apei nepotabile duce la boli grave. Solicitările pe care le primim noi determină că în multe sate nu există rețele de alimentare cu apă și acolo unde există nu este un operator care are capacitate să asigure un serviciu durabil, calitativ. Noi am construit rețele de aprovizionare cu apă în 36 de localități de diferite dimensiuni”, menționează Corina Andronic, specialist în cadrul Proiectului Elveției de apă și sanitație ApaSan.

„Nu sunt conectată la apă, avem fântâna noastră, am făcut analizele, apa e bună. Iată nu prea avem cumpărători, lumea nu are bani. Oamenii lucrează mai mult la câmp, iar cei mai mulți se duc de aici, se duce lumea peste hotare, văzând cu ochii”, susține vânzătoarea.

Dacă prin 2007 contribuția consumatorului era de circa 700 de lei pentru conectarea la apeduct, în 2018 a fost de aproximativ 3000 de lei. Pensionarii care primesc pensii de mizerie au fost primii care au plătit pentru apeduct căci altfel nu are cine le aduce o căldare cu apă. Mătușa Eleonora ne spune că a rămas singură, mahalaua ei e mai mult pustie, iar fântâna e departe.

„Acum toți ne spun că apa nu e bună, că nu trebuie să mâncăm una, alta, dar înainte cum era? Aveam putina cu untură, gavanosul cu carne, murături, brânză de la oițele noastre, și eram sănătoși”, spune mătușa pe care am întâlnit-o la spitalul din sat.

Spital mare cu de toate, dar fără specialiști

La Cărpineni există încă un spital unde se fac operații, se nasc copii, dar iată că specialiștii lipsesc. Clădirea este conectată la apeduct, este dotată cu panouri solare,  la fel, din bani europeni, are secții curat amenajate, dar mai mult goale, din lipsă de specialiști. Mătușa Ana lucrează la spital în calitate de infirmieră de mulți ani, cu toate că este pensionară. Discutând cu ea despre apa potabilă, femeia ne-a spus tot ce gândește despre situația din R. Moldova.

„Avem apă, și bogdaproste că o avem. Noi suntem mulțumiți că suntem sănătoși și putem să ne purtăm. Ne-au dat câte 600 de lei la Crăciun și deodată s-au mărit prețurile la toate magazinele. Eu am mai zis chiar către nacialnici, pot să se supere, că banii aceștia care ne-au dat sunt rublele noastre. Cât am fost tânără, am ținut oi, câte 10 viței, 10 porci și banii îi puneam la bancă, gândeam că o să crească copiii și ai să faci un botez, o nuntă. Când acolo, s-au închis băncile și 32 de mii unde-s? N-are el de unde îmi da 600 de lei? Are de unde!”, susține femeia.

În pofida eforturilor autorităților publice locale de a zădărnici închiderea spitalului, tot mai multe secții rămân goale deoarece specialiștii pleacă ori la Hâncești, ori la Chișinău, ori peste hotare. După ce anul trecut a decedat medicul oftalmolog, nimeni nu i-a luat locul. Ginecologul şi neurologul au plecat, iar bolnavii sunt nevoiți să meargă la raion pentru consultații.

„Tinerii pleacă, cei bătrâni degrabă vor muri, cine va rămâne?”

Mătușa Ana a crescut cinci copii, dintre care doi gemeni, acum doar pe doi îi are alături, restul s-au stabilit în Italia şi îi vede foarte rar.

„Nu cred că vor mai reveni. Nu ne prea vedem, că sunt cheltuieli mari cu drumurile. Vor și ei o viață mai bună, aici la noi cu ce să trăiești? Iată noi am făcut cinci copii, acum cine face atâția copii? Numai cât costă o pereche de încălţăminte pentru un copil, câte sute de lei? Greu, foarte greu, nu știm unde vom ajunge, tinerii pleacă, cei bătrâni care rămân degrabă vor muri, cine va rămâne?”, spune femeia care mă întreabă: „Lumea vorbește că în Parlament a intrat aista, Plataniuc, ori cum îl cheamă, și zic că o să facă lună peste tot, de toate o să avem, ce, o să pună bani din buzunarul lui?”

Locuitorii comunei Cărpineni apreciază că au apeduct în localitate și beau apă potabilă, dar se gândesc şi la ce vor mânca, unde vor munci și ce se va întâmpla cu ei în viitor.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)