ANRE a stabilit noi preţuri plafon pentru carburanţi. Cât va costa mâine benzina şi motorina

benzinarienadeajda-roscovanu-photo

Foto: Nadea Roşcovanu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 2–15 noiembrie. Astfel, un litru de benzină se va ieftini cu 9 bani, iar motorina – se va scumpi cu 1 ban, scrie jurnal.md.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 16 lei şi 78 de bani, iar pentru motorină – 14 lei şi 76 de bani. Operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. Noile preţuri plafon sunt stabilite în conformitate cu prevederile noii metodologii de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele petroliere şi vor fi valabile 14 zile calendaristice.

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)