Ana Cebotari, Maria Tănase de Orhei

IMG_7561„Munca este cea care încununează darul primit de la Dumnezeu , iar orice performanţă cere investiţii pe care trebuie să le faci cu mult drag şi plăcere”

O voce superbă care a cucerit inimile şi sufletele întregii Românii, alintată şi încurajată de regretata Maria Bieşu, Ana Cebotari reînvie cântecele faimoasei Maria Tănase într-un proiect muzical „Lie Ciocârlie”. Binecuvântată de Dumnezeu şi susţinută de familie şi prieteni, Ana, visătoare din fire şi totodată sigură de forţele proprii, îşi construieşte un drum durabil pe plan muzical la Bucureşti.

Ana Cebotari s-a născut într-un sătuc superb din inima codrilor – satul Vatici, r. Orhei, după care s-a mutat împreună cu părinţii în satul vecin, Tabăra, un colţ de rai, după cum spune ea. „Ne-am mutat deoarece la Tabăra erau clase cu profil muzical, iar eu nu mai eram nevoită să merg zilnic pe jos 10 km, aşa cum am făcut trei ani”, ne explică interpreta. Se mândreşte cu o familie frumoasă, la vârsta de 11 ani i s-a îndeplinit cea mai mare dorinţă – de a avea un frate, pe verişorul său Ion, care a fost luat sub tutelă de către părinţii săi. „Suntem apropiaţi ca vârstă şi ne iubim foarte mult”, ne spune fericită Ana.

„Le mulţumesc din suflet

Părinților mei, Grigore şi Tamara Cebotari, primei mele profesoare de muzică Raisa Bârnaz şi Silviei Goncear, ambele interprete cunoscute în Moldova. Ar mai fi profesoarele mele din România, soprana Maria Slătinaru-Nistor şi mezzosoprana Claudia Codreanu, care m-au ghidat în facultate. Profund respect şi recunoștință îi port sopranei Marina Krilovici cu care am lucrat de câte ori am avut ocazia şi, nu în ultimul rând, profesoarei mele de acum, soprana Iulia Isaev.”

 

Cântă de când s-a născut, iar la un 1 ani şi 8 luni părinţii i-au făcut şi primele înregistrări pe un casetofon. Vocea o moşteneşte de la bunica sa, Ana, care, spune ea, avea un timbru deosebit. Din clasa a 7-a, Ana şi-a continuat studiile la Bucureşti, fiind selectată ca solistă în corul de copii. „Corul din care făceam parte era dirijat de maestrul Jean Lupu, cu care am cutreierat toată Europa. A fost o perioadă fantastică, au urmat anii de studenţie cu alte realizări şi colaborări frumoase, profesori extraordinari şi prieteni deosebiţi”, remarcă interpreta. A studiat la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. După liceu a urmat secţia canto clasic a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

„De mică, tot folclor cânt”

Deşi a studiat canto clasic, Ana abordează şi alte stiluri, tocmai pentru a ajunge la sufletele mai multor persoane. „De mică, cânt folclor, iar dragostea pentru operă am gustat-o abia în anii de liceu. Muzica pe care o cânt nu se desprinde de ceea ce am studiat, genurile pe care le abordez fiind pop opera, musicalul, jazzul, canţonetele”, relatează aceasta. Anul trecut, în urma unei colaborări frumoase cu instrumentişti de excepţie, a luat fiinţă proiectul „Lie Ciocârlie”, prin care Ana a revenit la pasiunea sa pentru folclor.
Împreună cu un muzician renumit în România, dirijorul Daniel Jinga, au căutat cele mai frumoase şi reprezentative piese din folclorul românesc, prelucrându-le pentru instrumente clasice într-o variantă modernă cu influenţe orientale. „Este un mix între vechi şi nou, între tradiţional şi modern, împachetat într-o versiune acustică proprie”, explică interpreta. Are mari planuri şi vise măreţe pentru viitor, însă mai întâi îşi propune să scoată pe piaţa un CD al proiectului „Lie Ciocârlie”, iar în prezent pregăteşte un repertoriu de colinde pentru perioada de iarnă.

Colaborează cu diverse instituţii din România

Deşi a fost angajată o perioadă ca profesor de canto la Şcoala de Arte, a renunţat şi în prezent este liber profesionist. Colaborează cu diverse instituţii din România, momentan se află în distribuţia unui spectacol pentru copii la Opera Română în Bucureşti. Cât priveşte viaţa sa personală, Ana ne spune că deocamdată se axează doar pe muzică. „Ador copiii, dar deoarece nu sunt căsătorită încă, e prea devreme să mă gândesc la aceasta, ştiu sigur însă că va veni şi timpul pentru ei şi că viaţa mea va fi altfel”, concretizează solista. Stabilită la Bucureşti, soprana ne spune că nu uită nici de locul unde s-a născut, deoarece locul de suflet este acolo unde îţi este familia, prietenii, rudele şi unde prinzi rădăcini.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)