Amanta piticului

Val-Butnaru

Vă mai amintiți de zbuciumații ani ’90? De reglările de conturi între grupările de crimă organizată? Ba sărea în aer un autoturism ultimul răcnet, ba lua foc un depozit plin cu marfă recent stocată, ba, în plin centru al Chișinăului, era ciuruit o autoritate a lumii interlope, iar un altul era băgat în portbagaj și îngropat de viu într-o poiană cu flori de nu-mă-uita.

Ah, ce vremuri! Ce romantică revoluționară! Timpurile bandiților de ieri pare că au apus în istoria absurdă a fostei republici sovietice socialiste moldovenești. Acum au preluat puterea altfel de bandiți. Acum rar de tot ia foc un depozit sau sare în aer un autoturism. Cum procedează bandiții de azi? Să luăm, de exemplu, instituția prezidențială pe care trebuie pusă mâna la așa-zise alegeri din 30 octombrie. Gruparea criminală organizată propune pentru alegeri propriul candidat. Nu contează cum îl cheamă. Să-i spunem, bunăoară, Marian Lupu pentru care vor semna 29.000 de persoane în mai puțin de patru-cinci ore.

Bineînțeles, pe candidat ar fi putut să-l cheme Andrian Candu sau Raisa Apolschi. Rezultatul avea să fie similar. Pur și simplu, gruparea criminală a transmis astfel un mesaj clar: „Băieți, relaxați-vă, candidatul nostru va câștiga la fel de ușor alegerile. A, bineînțeles că am lansat o puzderie de candidați pe dreapta, dar asta o facem de amorul artei. Să ne distrăm și noi puțin”.

Când rostim sintagma „grupare criminală organizată”, ne gândim la Plahotniuc, nu-i așa? Citind însă recent un articol care conține o sinteză referitoare la anturajul lui Plahotniuc, mi-am dat seama că trebuie să vorbim nu doar despre o persoană, ci despre un sistem pe care l-a creat acest personaj.

Să recapitulăm. Piticul are în subordine directă șapte persoane pe care se bizuie. Un fel de șefi de direcții. Serghei Iaralov, un simplu consilier de vicepremier supraveghează blocul economic – fluxul de zahăr, carne, metal, produse petroliere și energie electrică – totul trebuie să aducă venit grupării criminale. Constantin Botnari – „Borsetka” – controlează legislativul prin Raisa Apolschi, Marcel Răducan și Andrian Candu. Are grijă să fie elaborate și votate legile convenabile Grupării, cumpără deputați, bagă zâzanie în sânul fracțiunilor, formează și desface majorități.
Puterea judecătorească este ținută în frâu de un șir de persoane-cheie: Panțâru, Poalelungi, Tănase, Pleșca, Micu. Mass-media și fluxurile financiare din publicitate sunt supravegheate de Petru Jelihovschi.

Fostul director Nobil Air, dar și fostul ministru al Drumurilor, Vasile Botnaru, e figura cea mai importantă din Grupare, chiar dacă nu s-a bucurat de atenția presei. În responsabilitatea lui intră băncile, atacurile raider, infrastructura transporturilor. Mai e și Ghenadie Sajin, responsabil pentru imobilele lui Plahotniuc. Mai sunt și mulți alții.
Dintre toți însă se evidențiază Mihai Ghimpu, supranumit în popor Tanti Liuda, amanta preferată a piticului. Clanul Ghimpu a pus stăpânire pe capitală după ce, în cârdășie cu Plahotniuc, a votat legea ticluită în mod special pentru Dorinel, primarul-catastrofă. Tanti și nepotul sug din chișinăueni toată seva ce mai rămâne după călăreala clanului Plahotniuc: permisiuni de construcții, gherete de țigări, maxi-taxi, mita instituționalizată etc.

De ce anume Tanti Liuda mi-a atras atenția dintre toate amantele căpcăunului? Fiindcă tot mai mult o înțeleg de ce a spus că poliția a trebuit nu doar să împrăștie gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, ci și să tragă din arme, că așa se face în țările democratice.

De ce o înțeleg? Nu știu, dar o înțeleg. Vedeți dumneavoastră, până la urmă, femeile sunt totuși un mister.

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)