„A murit cu zile într-un spital cu reparație europeană…”

Mi-a atras atenția mesajul din 8 ianuarie al Liliei Țicu de pe facebook, intitulat „Săptămâna Crăciunului la Spitalul Raional Ungheni”: „Am o veste tristă. La Spitalul de la Ungheni a murit cu zile Dumitru Răileanu de la Rădenii Vechi. Doctorul care era de gardă la spital i-a spus verde în ochi fiicei acestuia:

– Are 65 de ani. Conform Legii Ministerului Sănătății, trebuia demult să moară… Nu-l pot conecta la aparate în reanimare, deoarece am tineri și copii care trebuie să trăiască.

A murit cu zile într-un spital cu reparație europeană, dar cu mentalitate de casap. Doctorul a fost neglijent sau obosit, sau prost remunerat, sau pur și simplu indiferent. Vor avea o scuză șefii și de data asta, cum au de fiecare dată când iese omul cu picioarele înainte! Ei și ce, cui îi pasă că lasă în urmă cimitire de oameni care mai au zile? Să vă fie de bine cu sărbătorile de rit vechi care vin și cu cele de rit nou, care se duc, domnule doctor de la Spitalul Raional Ungheni!

Nu știu cărui partid aparțineți, nu știu care universitate v-a eliberat actul de studii, nu știu dacă aveți licență sau dacă mai aveți și alte păcate cu alți pacienți, dar sper că tot așa într-o zi de Crăciun veți da seama. Nimic nu trece nepedepsit! Dumnezeu să-l ierte pe cel care a fost minunatul gospodar și om de frunte de la Rădenii Vechi, Dumitru Răileanu!”, și-a încheiat mesajul Lilia Țicu.

Dorind să-i cer acceptul internautei de a-i publica postarea la pagina „Blog post”, aceasta ne-a spus că, după ce a fost făcută publică postarea, ea a fost contactată telefonic de medicul cu pricina, care a anunțat-o că „nu are mustrări de conștiință și că există așa o lege la Ministerul Sănătății care interzice bolnavilor de ciroză decompensată accesul la sistemele de reanimare”.

Am întrebat ofițerul de presă al ministerului de resort, Cristina Stratulat, dacă există așa o lege sau prevedere la minister, că bolnavii de ciroză decompensată nu au acces la sistemele de reanimare. Responsabila de comunicare și informare ne-a spus că „pentru fiecare pacient, în funcție de starea sănătății lui în momentul respectiv, decizia de a-l conecta la aparate îi revine medicului, pentru că doar acesta cunoaște starea în care se află pacientul, stadiul maladiei de care suferă, medicul indică și tratamentul bolnavilor conform protocoalelor clinice naționale”.

În situația în care s-a pomenit răposatul Dumitru Răileanu poate fi oricine din noi sau din familia, rudele, prietenii noștri.

 

 

 

The following two tabs change content below.