A fost lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate” pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor în 2016

ghid

Ambasada României în Republica Moldova anunță lansarea de către Ministerul român al Afacerilor Externe a Ghidului alegătorului român din străinătate. Acesta este un material informativ destinat alegătorilor români din străinătate în vederea informării cu privire la condiţiile de exercitare a dreptului de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 11 decembrie 2016.

Ghidul alegătorului român din străinătate este parte a campaniei de informare derulate de Ministerul român al Afacerilor Externe cu scopul aducerii la cunoştinţa cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate a modalităţilor de exercitare a dreptului de vot pe care le au la dispoziţie la alegerile parlamentare din acest an.

Ghidul conţine informaţii necesare alegătorilor români din străinătate referitoare la categoriile de cetăţeni români care pot să îşi exercite dreptul de vot în străinătate, modalităţile de exercitare a votului în străinătate, programul de votare, documentele de identitate în baza cărora se poate exercita dreptul de vot la secţiile de votare din străinătate, instrucţiuni privind exercitarea votului prin corespondenţă ş.a.

Alegătorii români din străinătate pot consulta Ghidul alegătorului român din străinătate pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată votului în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, aici

Ministerul român al Afacerilor Externe reaminteşte că, pentru a identifica cea mai apropiată secţie de votare, alegătorii români din străinătate pot consulta lista integrală a celor 417 secţii de votare din străinătate înființate prin Hotărârea Nr. 43/2016 a Autorităţii Electorale Permanente, pe pagina de web a Ministerului român al Afacerilor Externe, aici.

Ambasada României reamintește că, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, alegătorii români din Republica Moldova vor avea la dispoziție 35 de secții de votare, dintre care 12 organizate în Municipiul Chișinău.

Informaţii suplimentare:

Ministerul român al Afacerilor Externe informează că, potrivit prevederilor legislaţiei privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la scrutinul din 11 decembrie 2016, în străinătate îşi pot exercita dreptul la vot cetăţenii români cu DOMICILIUL sau REŞEDINŢA în străinătate. Aceștia pot vota:

  • prin corespondență, dacă s-au înscris în Registrul electoral cu această opțiune în termenul prevăzut de lege (în perioada 1 aprilie –14 septembrie 2016);
  • la oricare din secţiile de votare organizate în străinătate.

Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale, cu modificările şi completările ulterioare  activităţile de pregătire şi organizare a procesului de votare în străinătate sunt asigurate de către Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara ţării, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe. Pentru informaţii suplimentare referitoare la activitatea  Biroul electoral de circumscripție pentru străinătate accesaţi pagina de web a Biroului la link-ul următor: http://www.mae.ro/node/38738

Pentru informaţii referitoare la activitatea  Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă accesaţi pagina de web a acestei instituții la link-ul următor: http://www.mae.ro/node/38739

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 (http://www.mae.ro/parlamentare-2016), precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)