A doua l-a fericit, prima s-a călugărit

„Nimic nu pare acum mai adevărat decât dorința mea supremă de a deveni soția acestui bărbat, care m-a făcut să-mi zvâcnească inima atât de puternic când l-am întâlnit. E cel mai frumos bărbat din lume! Ah! și vibrează în el cântecul iubirii! Ei și ce dacă e căsătorit, are doi copii și e cu zece ani mai mare decât mine! Mai presus de toate este dragostea. Mă iubește și îl iubesc…”, medita Ana cu voce tare, așezată comod în fața oglinzii.

Întoarse capul, nădăjduind că maică-sa, care făcea ordine în dulapul din cameră, să o fi auzit, dar nu-i întâlni privirea. Femeia ori nu o auzise, ori nu-i luase în seamă vorbele. Fiica de 28 de ani era însă fericită că primise inelul de logodnă, că se logodea cu iubirea vieții ei, cu prietenul ei cel mai bun din colectiv. Niciodată nu se simțise mai fericită, mai iubită și mai în siguranță. Radu era perfect pentru ea din toate punctele de vedere. Înalt, deștept foc, un om absolut complet. Îmbătată de fericire, s-a ridicat și a îmbrățișat-o pe maică-sa: „Mamă! În sfârșit a dat Dumnezeu să-l întâlnesc!”. „Pe cine?”, a întrebat mama nedumerită. „Pe omul cu care vreau să mănânc pudul de sare. E vorba de prietenul meu, Radu, pe care dumneata îl cunoști. Iată inelul de logodnă…” Maică-sa a privit-o ciudat: „Cu Raduuu?!…Tu habar nu ai ce înseamnă să te căsătorești cu un bărbat însurat! Deschide ochii, draga mamei!”.

A apucat-o ușurel de mână și s-au așezat amândouă pe canapea. Timp de o jumătate de oră sau poate mai mult mama a încercat să-i „bage bumbac în cap” fiicei că pe nefericirea alteia nu-ți zidești propria fericire, aducându-i toate argumentele contra unei astfel de căsătorii. Ana însă nu a ținut cont de sfaturile mamei, s-a mutat cu Radu în apartamentul dăruit lui de o mătușă, care nu avusese copii și care plecase de câteva luni la Domnul. Fosta soție cu copiii au rămas să locuiască în casa construită de ei.

A luat-o la pumni și a tras-o de păr în plină stradă

Toate s-au derulat ca în cel mai frumos basm până aici. Dar, odată cu trecerea în apartamentul lui Radu, pentru Ana a început o viață nespus de complicată. A urmat o experiență extraordinar de grea, dar și extraordinar de valoroasă. Grea, din considerentul că Radu nu putea obține divorțul și ei nu-și puteau înregistra căsătoria civilă, nu puteau merge la altar. Grea pentru că fosta soție încerca pe toate căile posibile s-o umilească, să-i amărască viața. La început între Ana și Geta, fosta soție, se ducea un război rece. Apoi s-a trecut la atac. Geta a început să-i trimită zi de zi mesaje acide. Deseori apărea pe neașteptate în colectiv și o certa ca la ușa cortului. Iar într-o zi, în plină stradă, îi ceru socoteală, luând-o la pumni și trăgând-o de păr…

De ce a fost valoroasă pentru Ana experiența trăită alături de Radu în cei șapte ani până la pronunțarea divorțului de Geta? Pentru că a învățat foarte multe de la el. Radu e omul care înghite ca pe o pastilă literatura, cultura în general. Este fascinant ca experiență și hiperinteligent. Întotdeauna discuțiile cu el sunt foarte interesante. E un bărbat cu mare diplomație, se împrietenește foarte repede cu oameni din toate mediile. Are un interes adevărat și profund pentru ceea ce face. Uitasem să vă spun că Ana și Radu sunt medici de profesie.

A rămas să-și lingă rănile, dar nu părăsea arena luptei

Abia după șapte ani divorțul s-a pronunțat. Judecata i-a despărțit, dar la împărțirea averii nu au avut ce împărți pentru că Radu n-a pretins măcar  un centimetru pătrat din casa pe care au construit-o împreună. În sfârșit, el și Ana și-au putut legaliza căsătoria, făcând apoi jurământ și în fața altarului. Au ales să marcheze evenimentul cât mai departe de „săgețile” fostei soții, în orașul Brașov, unde s-au stabilit. Petrecerea de nuntă s-a dat într-un cadru de poveste, foarte relaxant, în Poiana Brașov.

Geta, care mai spera să-l întoarcă pe Radu în familie, a rămas să-și lingă rănile, dar nu părăsea arena luptei. Nu se putea împăca cu gândul că Radu o părăsise pentru totdeauna. Și nu înțelegea cu ce e mai bună cealaltă decât ea. Niciodată nu s-a gândit că în familia lor ar fi putut interveni ruptura. Fusese liniște și pace între ei, n-au existat certuri sau schimburi dure de replici în șase ani de căsnicie. Ce-i drept ea era cam cicălitoare, îl cicălea din absolut orice, dar el se arăta calm întotdeauna. Era calm chiar și atunci când venea cu un sfat, iar ea îi închidea gura cu cuvintele: „Tu să taci! Și să nu mă mai înveți ce să fac și cum să fac! Bine ai face dacă ai veni imediat după lucru acasă și nu ai umbla după cai verzi pe pereți cu proiectele tale binefăcătoare.”

Trebuie să vă spun că Radu e omul care trăiește pentru a face bine și se implică mereu în diverse proiecte sociale. Dar Geta nu prea se are cu „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Și cum vă spuneam, rămasă pe peronul pustiu al căsniciei ratate, nu părăsea arena luptei pentru a-l întoarce pe Radu în familie. După ce și-a tot manipulat și rănit copiii, amintindu-le continuu cum tata a distrus familia pentru o târfă, a început  să-l roage politicos să mai dea o șansă căsătoriei destrămate. În ziua când Radu a mers să-și ia copiii de 9 și 11 ani în vacanță, ea a căzut în genunchi rugându-l să se întoarcă: „Te rog, întoarce-te acasă! Îți promit că nu o să mă mai port grosolan cu tine. O să mă schimb așa cum dorești tu, dar te implor, întoarce-te de dragul copiilor care te vor acasă, nu doar așa, un tată iubitor și grijuliu de la distanță!”.

Atunci Radu, sincer și bine intenționat, ca de obicei, a ajutat-o să se ridice și, privind-o drept în ochi, i-a spus: „Trenul a plecat, Geta! Nu se mai întoarce. Tu ți-ai dorit un bărbat lângă tine pe care să-l boscorodești mereu, iar eu – o familie. Între noi nu a fost comunicare. Ar fi bine să  consulți un psihoterapeut care să te ajute să te înțelegi pe tine însăți, să te cunoști mai bine. Să-ți fie clar și lămurit: mi-am găsit sufletul responsabil de fericirea mea și încetează, te rog, cu rugămințile de a reface ceea ce, de fapt, nu am putut construi împreună”. Și-a luat copiii și a plecat cu ei în România pentru perioada vacanței.

Vacanța a întregit familia

Ana îi aștepta cu sufletul la gură. Iubește foarte mult copiii și demult visa la un copil pe care Dumnezeu i l-a dăruit peste un an de la acea vacanță, după zece ani de relație. Așadar, Ana, care se înțelegea destul de bine cu acești frățiori, le-a pregătit numeroase surprize. Casa a împodobit-o cu baloane. Le-a pus la dispoziție cărți, confeti și jucării, iar la bucătărie îi aștepta un tort de sărbătoare. Copiii se aflau pentru prima dată în România și s-au bucurat de un program de vacanță foarte atractiv: mare, munte, ieșiri prin parcurile de distracții, unde s-au întâlnit cu personaje animate, clovni, magicieni, care i-au introdus într-o lume de poveste. Le-a plăcut atât de mult încât nu voiau să se întoarcă la mama lor. Cu lacrimi în ochi s-au despărțit de Ana.

Pe toată perioada vacanței Radu și copiii au ținut legătura cu Geta. Copiii nu-și dădeau rând să-i povestească cât de bine se simt alături de tanti Ana și de tăticul lor, de câte surprize au avut parte. Nu știau că o surpriză șoc îi aștepta acasă. Mama nu le-a ieșit în întâmpinare. În loc de bun venit au găsit un bilet pe masă în care îi anunța că s-a retras la o mănăstire, convinsă fiind că Ana și Radu vor oferi o educație mai bună copiilor decât ar putea s-o facă ea de una singură.

De atunci au trecut cinci ani. Cei doi copii sunt mari, învață bine și sunt foarte atenți și grijulii cu surioara lor. Cu toții împreună sunt un exemplu de familie care-și hrănesc sufletele cu adevăr și voie bună. Cu Geta s-a rupt orice legătură. Radu cunoaște doar atât: s-a călugărit și are un alt nume.

The following two tabs change content below.