7 aprilie 2009 // Valentin Zubic, achitat şi premiat

Fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost achitat, în prezent administrând firma particulară de pază „Argus-S”, una dintre firmele fondate de off-shore-ul olandez Otiv Prime Services B.V., afiliat lui Vlad Plahotniuc. 

Fostul demnitar, şef al statului major, Valentin Zubic, a fost surprins în acea noapte de camerele de supraveghere, alături de mai mulţi subalterni de-ai săi. Datele neoficiale arată că, în urma protestelor, au fost maltrataţi circa 700 de tineri.

Pentru a astupa gura presei, prin Dispoziţia MAI nr. 360 din 21 aprilie 2009, semnată de ex-ministrul Gheorghe Papuc, a fost constituit un grup de anchetă şi, în baza examinării rezultatelor în cadrul Colegiului MAI, a fost emis ordinul 016 ef. prin care au fost sancţionaţi disciplinar conducători de rang înalt, printre care și Valentin Zubic, susținea în 2016 Chiril Moțpan, fost funcționar public din cadrul MAI.

Pe 12.06.2009, prin ord. MAI nr. 268 ef., sancţiunile disciplinare au fost ridicate, iar conducătorii menţionaţi, ulterior, în repetate rânduri de fosta conducere a MAI au fost premiați. Astfel, lui Valentin Zubic i s-au acordat trei mențiuni: „Crucea pentru merit gr.I”, ord. MAI nr. 354 ef. din 20.08.2009; „Premiu bănesc”, ord. MAI nr. 409 ef. din 13.10.2009; „Veteran MAI”, ord. MAI nr. 425 ef. din 23.10.2009.

Ani la rând procurorii au tot declarat că adună probe, mai întâi să-i înainteze învinuirea, iar apoi ca să pregătească această cauză pentru examinarea în instanţa de judecată. În martie 2011, procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie. Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire, scrie investigatii.md.

La sfârșitul anului trecut, firma „Argus-S” administrată de Zubic a fost plătită cu 481.668 de lei conform site-ului achizițiilor pentru prestarea serviciilor de securitate și ordine publică în perimetrul Târgului de Crăciun, organizat între 15 decembrie – 14 ianuarie de către Guvern.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)