Zubco, un procuror general exemplar

Sunt sătul de declarațiile triumfaliste, de promisiunile goale, de demagogia și populismul ieftin pe care îl abordează politicienii și funcționarii de rang înalt din R. Moldova în ultimii ani. De cele mai multe ori, aceste declarații nu sunt decât niște minciuni nerușinate, o bătaie de joc la adresa noastră, a poporului, cei care i-am adus în funcțiile pe care le ocupă azi.

Alex COZER

Săptămâna trecută a fost prodigioasă la acest capitol, trei funcționari de rang înalt burzuluindu-se în fața camerelor de filmat și dând declarații diametral opuse asupra aceluiași subiect – „atacurile raider” asupra mai multor instituții financiare. Declarații pe care, dacă le asculți, nu poți să nu te revolți și să te întrebi cât oare ne vor mai avea de tâmpiți acești indivizi ajunși în funcțiile pe care le ocupă prin votul nostru, mandatați să ne facă o viață mai bună.

Filat: „Toți vor fi pedepsiți”

Primul care a ieșit la rampă a fost premierul Filat. Acesta n-a „dezamăgit” nici de această dată, venind cu niște declarații cu care ne-a obișnuit bine în cei doi ani de când e șef al guvernului. Primul ministru a declarat, plin de el, că îi cunoaște pe toți cei vinovați de aceste atacuri, precum și pe BENEFICIARUL acestora și că nu va mai tolera asemenea lucruri. Ba mai mult, Filat a declarat „cu toată responsabilitatea” că toți cei implicați „nu doar vor fi identificați, ci „și sancționați”.

Dacă asta ar fi fost prima declarație de acest fel a premierului m-aș fi bucurat și aș fi fost sigur că criminalii vinovați de deposedarea acțiunilor de la cele patru bănci și de la „Asito” vor fi deferiți justiției mai devreme sau mai târziu. Din păcate, Filat ne-a suprasaturat până la vomă cu astfel de promisiuni goale și declarații triumfaliste, care nu s-au materializat niciodată.

Filat iese de obicei cu asemenea declarații atunci când se simte încolțit și nu este în stare să facă ceva cu adevărat palpabil, asta în virtutea funcției înalte pe care o ocupă. Iar virulența declarațiilor de astăzi va fi invers proporțională cu rezultatele.

Lupu: „Nu e nimeni vinovat”

Nu s-a lăsat prea mult întârziată nici riposta lui Lupu. Acesta însă a spus că nicio instituție a statului nu e vinovată de ce s-a întâmplat și că nu e cazul să se facă acuze gratuite. Lupu a sărit, în special, în apărarea Procuraturii Generale și a CCCEC-ului, despre care a declarat că „au luat toate măsurile necesare” și că „toate deciziile posibile au fost adoptate”.

Mai mult, Lupu a ținut să menționeze că orice discuții publice asupra acestui subiect vor aduce „instabilitate economică” în țară și că ele ar trebui evitate.

Nici Lupu n-a ieșit din rutina cu care ne-a obișnuit, declarațiile sale fiind absolut previzibile, mai ales în legătură cu Procuratura Generală, instituție care de doi ani încoace slujește cu stoicism partidul pe care are impresia președintele interimar că l-ar conduce. E clar că Lupu încearcă să pună batista pe țambal și la acest subiect, confirmând încă o dată bănuielile că BENEFICIARUL de pe urma acestor atacuri raider este colegul său de partid, Vladimir Plahotniuc.

Zubco: „Eu îmi fac treaba foarte bine”

Pe Zubco chiar nu prea vreau să-l contrazic, pentru că, într-adevăr, el își face treaba exemplar. De când a fost pus procuror general, băiatul acesta chiar a stat într-un continuu joc de glezne și a acționat cum i s-a dictat de către cel ce l-a pus în funcție. Dacă nu e așa, amintiți-mi măcar un dosar important finalizat de Procuratură, o realizare cât de mică a acestei instituții, de când e Zubco acolo.

Din contra, Procuratura s-a remarcat doar prin nereușite și mușamalizări ale cazurilor răsunătoare. Voi veni cu un exemplu foarte recent, care nu are legătură cu subiectul abordat aici, dar care spune totul despre cum își face treaba PG. E vorba despre cazul șefului Poliției Rutiere Anenii Noi care, după ce a fost prins de mascați în flagrant delict în timp ce făcea contrabandă cu mărfuri din Ucraina, a fost pus în libertate după 29 de zile de arest la domiciliu din cauza că Procuratura nu a reușit să instrumenteze un caz simplu. Mai mult, individul s-a întors în fruntea Poliției Rutiere și probabil se va apuca și de îndeletnicirile care l-au consacrat.

Revenind însă la oile noastre, sunt sigur că Zubco va fi cel mai puțin afectat de pe urma anchetei pe care o promite Filat în cazul atacurilor raider. Zubco chiar e un tip extraordinar de util, de care șefii săi nu se pot dispensa sub nicio formă, iar amenințările cu demiterea venite din partea lui Filat nu sunt decât vorbe în vânt.

Vor mai trece câteva zile, poate săptămâni şi acest subiect se va răci cu totul. Nimeni nu-și va mai aminti de promisiunile triumfaliste ale lui Filat, Lupu va face tot posibilul ca Procuratura să iasă basma curată, iar Zubco… Zubco își va face în continuare exemplar treaba.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)