„Zubco trebuie să plece!”

Declaraţia aparţine premierului Vlad Filat care a spus ieri că, dacă procurorul general Valeriu Zubco nu-şi va prezenta demisia, PLDM va solicita demiterea acestuia în Parlament

Lista participanţilor la vânătoarea din 23 decembrie 2012 este ţinută sub lacăt

În afară de cele câteva nume ale participanţilor la vânătoare, printre care procurori, judecători, oameni de afaceri şi angajaţi ai „Moldsilva”, făcute publice imediat după ce cazul morţii lui Sorin Paciu a ajuns în vizorul opiniei publice, nu se mai suflă nimic. JURNAL a întrebat de participanţi de la vânătoare cine le-a mai ţinut companie, dar toţi tac mâlc. Cică, au semnat la procuratură declaraţii prin care se obligă să nu dezvăluie nimic din acea zi.

Crina VLAICU

După numerele de 32, 30 şi 16 participanţi la vânătoarea din „Pădurea Domnească” de pe 23 decembrie 2012 unde a fost împuşcat Sorin Paciu, vehiculate în presă, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a „scăpat” ieri, într-o conferinţă de presă, cifra de „peste 20 de participanţi” dintre care „niciunul nu a apelat 902” după evenimentul tragic. Deocamdată, au confirmat prezenţa la vânătoare vreo zece-unsprezece persoane. Celelalte nume sunt ţinute în secret.

Procurorii le-au interzis?

Potrivit unor surse, la acea vânătoare ar mai fi participat şi alţi procurori, judecători, avocaţi şi oameni de afaceri apropiaţi între ei. JURNAL a reuşit să mai afle un nume – Boris Buga, om de afaceri din Făleşti, dar nu l-am putut găsi pentru a confirma participarea acestuia la „sindrofie”. Solicitat de JURNAL, pădurarul Ion Eftodi, pe „moşia” căruia s-a întâmplat tragedia, ne-a tăiat-o scurt: „Nu dau nicio informaţie”. Şi alt pădurar din zonă, Sergiu Grosu, nu a fost mai vorbăreţ: „Noi am scris la procuratură explicaţie şi am semnat să nu dăm nicio informaţie cât se desfăşoară ancheta”. Procurorul de Făleşti Ghenadie Guriţanu a declarat public faptul că la dosar este anexată doar lista cu grupul din care făcea parte şi Sorin Paciu, iar Valeriu Zubco nu figurează nici măcar ca martor în acest dosar. Guriţanu mai zice că lista nu va fi făcută publică până la finalizarea anchetei.

Zubco, autosuspendat ca să nu fie demis

Între timp, spicherul Marian Lupu i-a sugerat lui Valeriu Zubco să se autosuspendeze cât este desfăşurată ancheta, lucru pe care procurorul l-a şi făcut la câteva minute distanţă de „ideea” primului. Dorin Recean nu a dat însă curs sugestiei democratului Lupu. „Conform legii, o persoană suspendată nu poate fi demisă. Eu nu consider că am nevoie de o astfel de protecţie”, a declarat Recean care a demis cinci poliţişti din Făleşti, inclusiv pe comisarul Valeriu Cojocaru, despre care zice că „au fost determinaţi să nu înregistreze corespunzător acest caz” şi să nu-l divulge. „Termenul de autosuspendare este folosit de presă și politicieni, dar nu este corect, nu există așa ceva în lege. Valeriu Zubco se află acum în concediu plătit”, a declarat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Comisie parlamentară

Ieri seară, liderii AIE au decis instituirea unei comisii parlamentare care să vegheze asupra imparţialităţii anchetei privind accidentul de la vânătoare. Data şedinţei Parlamentului în care va fi decisă instituirea comisiei „urmează a fi stabilită suplimentar, când vor fi toţi acasă”, a spus liberalul Ion Hadârcă. „Această şedinţă nu va avea loc mai târziu decât începutul săptămânii viitoare. Zubco trebuie să demisioneze”, a declarat premierul Vlad Filat.

Un glonte, opt plăgi

„Sorin Paciu avea pe corp doar o singură intrare a glontelui, care a făcut opt plăgi rupte interne. A fost găsit glontele. Dacă ar fi fost unul simplu, nu cred că ar fi fost așa ceva”, a declarat medicul de la Spitalul Raional Fălești, Igor Cheptea, care era de gardă în seara de 23 decembrie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)