Zubco – Sajin – Plahotniuc

CONFIRMARE // Procurorul general Valeriu Zubco este căsătorit cu sora lui Ghenadie Sajin, persoana de încredere a lui Vladimir Plahotniuc

Valeriu Zubco, procurorul general al Republicii Moldova, este căsătorit cu, sora lui Ghenadie Sajin, Angela, una dintre persoanele apropiate omului de afaceri Vlad Plahotniouc. Această informaţie a fost confirmată pentru JURNAL de Emilia Roşca, mătuşa celor doi fraţi. Femeia a menţionat că nepotul ei are un restaurant, dar nu ştie cum se numeşte. „Cei doi fraţi se înţeleg foarte bine, nu fac nimic unul fără altul”, a spus Roşca.

Mocanu: „Sajin este persoana de legătură între Plahotniuc şi Zubco”

La începutul acestei luni, Sergiu Mocanu, fostul consilier al ex-preşedintelui RM Vladimir Voronin, l-a acuzat pe procurorul general Valeriu Zubco că a fost învestit în funcţie la sugestia omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Mocanu, Valeriu Zubco este căsătorit cu sora lui Ghenadie Sajin, pe atunci directorul clubului de noapte „Drive”, iar recent numit în funcţia de director general al companiei „Finpar”, firmă care administrează imobilele lui Plahotniuc din Chişinău.

Mocanu afirmă că anume Sajin l-a prezentat pe Valeriu Zubco lui Plahotniuc. Zubco „i-a jurat loialitate în executarea oricăror sarcini dacă este făcut procuror general”. „Şi astăzi, Sajin este persoana de legătură. Prin intermediul acestuia, Zubco primeşte sarcini de la Plahotniuc şi raportează săptămânal îndeplinirea lor, dând detalii pe fiecare dosar sau caz în parte. Deseori, asta se întâmplă chiar acasă la Sajin, dar au fost cazuri şi direct la biroul lui Plahotniuc de la «Codru»”, a declarat Mocanu.

În replică, procuroprul general a declarat, în cadrul unui briefing, că declaraţiile lui Sergiu Mocanu au alte scopuri. „Mai exact, acesta încearcă să-şi scape fiii, pe numele cărora a fost deschis dosar penal. Eu nu îl cunosc pe Vlad Plahotniuc, dar abia aştept să fac cunoştinţă cu el”, a spus Zubco. Valeriu Zubco mai spune că numirea sa în funcţie nu are nicio legătură cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc şi că nu este fratele, verişorul sau cumnatul acestuia.

Mocanu însă nici nu a declarat vreodată aşa ceva. El a spus că Valeriu Zubco este cumnatul lui Ghenadie Sajin, un apropiat al lui Plahotniuc.

„Angelica şi Ghena nu făceau nimic unul fără altul”

JURNAL însă a aflat că Sergiu Mocanu a avut dreptate când spunea că soţia procurorului general este sora lui Ghenadie Sajin. Acest fapt ni l-a confirmat mătuşa Angelei Zubco din satul Lopatnic, raionul Edineţ, localitate unde s-a născut soţia procurorului. Emilia Roşca a spus că cei doi sunt fraţi şi că au fost singurii copii la părinţi. „Angelica şi Ghena au fost nişte copii foarte buni, au învăţat bine, nu o spun pentru că le sunt mătuşă, dar puteţi să îi întrebaţi pe toţi din sat. Cei doi nu s-au certat niciodată, se înţeleg foarte bine, nu fac nimic unul fără altul”, a menţionat femeia.

„Mama lor a fost moaşă în sat, iar tatăl lor – şofer pe autobuz. Badea Mihai (tatăl Angelei Zubco – n.r. ) a decedat cu mai mulţi ani în urmă într-un accident rutier. Angela şi Ghenadie au luat-o pe mama lor la Chişinău, vin în sat rar, la Paştele blajinilor, la cimitir”, ne-a povestit Olesea, locuitoare din Lopatnic.

Solicitată să spună dacă este vreo legătură dintre cei doi şi procurorul general, Emilia Roşca ne-a răspuns oarecum mirată. „Păi cum nu ştiţi, Angelica e soţia lui, iar Ghena îi este cumnat”, a povestit mătuşa. „Angelica lucrează la universitate, iar Ghena conduce un restaurant. Am înţeles că stă puţin pe acasă, lucrează şi noaptea, numai luni e liber”, comunică femeia, specificând că nu ştie cum se numeşte restaurantul.
Încercările de a da de Ghenadie Sajin nu au avut vreun succes. Domnişoara de la recepţia hotelului „Codru” ne-a spus, după zece secunde de aşteptare, că nu-l vom găsi în hotel, dar a cerut numărul de telefon ca să ne dea numărul de mobil al lui Sajin. „Aveţi numărul dumnealui de mobil, dacă nu, lăsaţi-ne datele de contact şi vom reveni ca să vi-l dăm”, a spus angajata hotelului, care nu a mai revenit.

O angajată a hotelului „Nobil Luxury Boutique Hotel”, proprietate a lui Vlad Plahotniuc, a spus, după câteva momente de ezitare, că Ghenadie Sajin nu are oficiu în cadrul hotelului şi nu ştie nimeni cum să-l găsim. Numărul de telefon al firmei „Finpar Invest SRL” fie că era ocupat, fie că nu răspundea nimeni.

Departamentul Investigaţii