Zubco (in)dependentul

Toată vina este dată pe ţapii ispăşitori de la Făleşti

Cel puţin trei şefi de direcţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi viceministrul de Interne ar fi trebuit să ştie în aceeaşi zi despre incidentul de la vânătoarea din rezervaţia „Pădurea Domnească”. Toţi însă se spală pe mâini şi dau vina pe Comisariatul raional de poliţie Făleşti care ar fi tăinuit crima. Totodată, fostul procuror general, Valeriu Zubco, şi-a justificat acţiunile, motivând că „procuratura este autonomă şi independentă şi nu se subordonează niciunei alte instituţii”.

JURNAL de Chişinău a contactat toţi şefii de direcţii din cadrul MAI care ar fi trebuit să fie informaţi despre incidentul din rezervaţia „Pădurea Domnească”. Şeful Departamentului Urmărire Penală al MAI, Gheorghe Malic, a spus că a aflat despre caz din presă, şi nu de la Ghenadie Cojocaru, comisar adjunct pentru urmărire penală din Făleşti. „Cojocaru mi-a raportat despre cazul de la casa de schimb valutar, habar nu aveam că mai există un caz. S-a produs o confuzie la nivel de spital. Credeau că ambele persoane sunt victimele atacului tâlhăresc de la casa de schimb valutar. Pentru Cojocaru, cazul Paciu a dispărut, ocupându-se mai departe de atacul tâlhăresc”, a menţionat Malic.

Despre atacul tâlhăresc de la casa de schimb valutar a fost informată şi Direcţia generală servicii operative MAI, care a trimis mai mulţi poliţişti la faţa locului, însă, potrivit acesteia, s-a tăcut despre omorul de la „Pădurea Domnească”. Comisarul adjunct pentru lucru operativ de la Făleşti, Oleg Gherman, a fost demis pentru că nu a raportat superiorilor săi despre cazul Sorin Paciu. „Poliţiştii din Făleşti s-au folosit de moment că ne vom ocupa de omorul de la casa de schimb valutar şi că vom trece cu vederea incidentul de la vânătoare”, au menţionat surse din cadrul DGSO.

Comisarul adjunct, şeful pentru ordine publică de la Făleşti, Anatolie Goncearenco, ar fi trebuit să-i raporteze şefului Direcţiei generale poliţie ordine publică a MAI, Marin Maxian, că în rezervaţia „Pădurea Domnească” are loc o vânătoare, deoarece în acest loc vânatul este interzis. „În cazul dat, organele de poliţie nu au avut şi nici nu au putut şti despre acea vânătoare, care s-a făcut în rezervaţia ştiinţifică. După autosesizarea noastră a fost iniţiată urmărire penală în legătură cu vânatul ilicit. De asemenea, în competenţa noastră este să verificăm dacă vânătorii aveau permis de portarmă, însă până în prezent organele de urmărire penală nu au solicitat această informaţie”, a declarat Maxian.

Potrivit pădurarilor însă, vânătorile în rezervaţia „Pădurea domnească” se organizau sistematic, însă, după cum vedem, Direcţia generală poliţie ordine publică s-a „autosesizat” doar după mediatizarea cazului Paciu.

Comisarul de Făleşti, Valeriu Cojocaru, se pare că a continuat, la rândul său, lanţul tăcerii. Acesta, potrivit viceministrului de interne, Ion Bodrug, nu i-a raportat superiorului despre incidentul de la vânătoare, fapt pentru care a fost demis.

Audiat de Comisia parlamentară de anchetă în cazul Sorin Paciu, ministrul de Interne, Dorin Recean, a declarat că a aflat despre crima din „Pădurea Domnească” pe 4 ianuarie curent şi a menţionat că, până la finele anului 2013, va fi implementat un alt sistem de raportare a cazurilor penale înregistrate.

Tot ieri a fost audiat şi fostul procuror general Valeriu Zubco. Acesta a confirmat că a participat la vânătoare pe 23 decembrie 2012. „Vânătoarea a fost legală. Am făcut parte din alt grup şi am fost în alt loc decât cel în care s-a produs tragicul incident. Infracţiunea n-a fost tăinuită, dar a fost înregistrată. N-am informat instituţiile de stat deoarece procuratura este autonomă şi independentă, şi nu se subordonează niciunei alte instituţii”, a declarat Valeriu Zubco.

The following two tabs change content below.