Zona de liber schimb se extinde și în Transnistria

658x0_transnistria

Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană se va extinde, începând cu 1 ianuarie 2016, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Decizia a fost publicată ieri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, transmite radiochisinau.md.

Astfel, începând din anul viitor, toți agenții economici din R. Moldova, inclusiv cei din stânga Nistrului, vor exporta mărfurile în Uniunea Europeană în baza aceluiaşi regim de comerț liber. Autoritățile de la Chișinău urmează să ofere acces oamenilor de afaceri transnistreni la toate procedurile interne de obținere a documentelor de însoțire a mărfurilor destinate exportului pe piața comunitară.

În același timp, pentru a beneficia de facilitățile comerciale, regiunea transnistreană s-a angajat ca într-o perioadă determinată să asigure condiții preferențiale de acces pentru mărfurile și serviciile ce provin din Uniunea Europeană, precum și să efectueze o serie de ajustări ale cadrului comercial-economic și fiscal.

Potrivit aceleiași decizii, aplicarea prevederilor și aspectele legate de comerț vor fi evaluată în termen de zece luni de la adoptarea hotărârii și, în continuare, o dată pe an.