„Ziua Unirii” la Chişinău

ANIVERSARE // Tinerii au dansat „Hora Unirii” în Piaţa Marii Adunări Naţionale

În sfârşit, au putut să o facă deschis, fără teama că vor fi persecutaţi sau arestaţi. Peste 300 de tineri, majoritatea dintre care sunt basarabeni ce îşi fac studiile în România, au simulat Marea Unire a Basarabiei cu România îmbrăţişându-se şi spunând unul altuia „Noi suntem români”. La 27 martie, tineri din diferite colţuri ale ţării, dar şi cei de peste Prut au încins o horă a Unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, dedicată celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918. Cu tricolorul şi cu pancarte pe care scria: “Unire”, tinerii au mers pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, s-au îndreptat spre clădirea Sfatului Ţării, unde au citit şi au votat simbolic Declaraţia Unirii.

„Mulţumim vameşilor”

Deşi greutatea băţului de care e prins tricolorul li se înfigea puternic în umăr, tinerii mărşuiau cu spatele drept şi plini de demnitate. Ei au pornit din scuarul Universităţii Ion Creangă până în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La eveniment alături de tinerii basarabeni au participat studenţi din Bucureşti, Iaşi şi Ploieşti. „Suntem peste 150 de studenţi şi ţinem să le mulţumim vameşilor că de această dată au fost binevoitori şi am traversat fără probleme hotarul”, a spus o tânără din mulţime.

Amintim că primăvara trecută mai mulţi tineri de peste Prut porniţi la Chişinău pentru Ziua Unirii au fost opriţi la graniţa moldo-română. De această dată ei au reuşit să treacă şi iată că la 27 martie întreg centrul Chişinăului răsuna de melodii patriotice, lozinci româneşti, iar în clipele când se făcea linişte se auzea doar cum flutură în bătaia vântului zeci de drapele – şi liniştea era românească. Nu au rămas indiferenţi nici oficialii de pe ambele părţi ale Prutului, care la rândul lor au luat parte la manifestări.

„România este cel mai sincer prieten al R.Moldova”

Preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Roberta Anastase, şi preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, au depus împreună flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

„E un moment important pentru orice român şi eu am ales să sărbătoresc această zi chiar aici la Chişinău. E şi ziua mea astăzi şi m-am gândit că e cel mai frumos să o sărbătoresc acolo unde are cele mai multe semnificaţii”, a spus Roberta Anastase şi a asigurat că „România va fi tot timpul pentru R.Moldova cel mai bun şi sincer prieten”. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, este de părere că Actul Unirii demonstrează că noi suntem români şi vorbim cu toţii limba română. „Altfel nu s-ar fi produs acea Unire în 1918”, a menţionat Ghimpu.

Primăria Bălţi a ignorat evenimentul

Şi la Bălţi, pentru prima dată au răsunat cântece patriotice şi a fost înălţat drapelul românesc. Mai bine de 100 de tineri veniţi din România, din diferite zone – Muntenia, Ardeal, Moldova, au sărbătorit împreună cu cei de acasă Marea Unire a Basarabiei cu România. Deşi vineri au fost prezente la o acţiune legată de aniversarea a 66-a de la intrarea trupelor sovietice în oraşul Bălţi, autorităţile locale au refuzat să participe la manifestările de sâmbătă. În acest context, e de menţionat că în 1918 anume oraşul Bălţi a fost prima localitate din Republica Democratică Moldovenească ce s-a pronunţat favorabil unirii Basarabiei cu România.

Rock pentru Unire

De asemenea, Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită în mai multe oraşe din România, cum ar fi Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Bacău etc. La Bucureşti, spre exemplu, Ziua Unirii s-a sărbătorit în ritmurile muzicii rock, pe când textele unor piese erau pline de patriotism.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti a pus la cale un concert dedicat aniversării a 92-a de la Unirea Basarabiei cu România, concert care a adunat în incinta unui club de noapte peste 1500 de persoane din R. Moldova şi România. Pe aceeaşi scenă au avut prestaţie astfel de formaţii ca Alternosfera, Gândul Mâţei, Snails, Cătălin Josan, Leyla, Serge, adoraţi de tinerii de pe ambele maluri ale Prutului. Bucureştiul a avut parte de o noapte albă dedicată Basarabiei, numită „Noaptea Unirii!”

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)