Ziua Poeziei în două tabare de scriitori

Echinocţiu/ Cearta dintre literaţi, prezentă la consemnarea Zilei Mondiale a Poeziei

Ziua Poeziei a coincis cu echinocţiul de primăvară

Scriitorii din Chişinău au sărbătorit Ziua Mondială a Poeziei, 21 martie 2011, în două moduri şi în două locuri diferite. Unii dintre literaţi, care alcătuiesc gruparea în frunte cu Mihai Cimpoi, s-au reunit pe Aleea Clasicilor. Iar un număr mult mai mare de scriitori, care l-au votat pe Arcadie Suceveanu la recentele alegeri ale preşedintelui USM (din 29 octombrie 2010), au celebrat evenimentul la sediul Uniunii Scriitorilor.

Versuri şi discursuri pe Aleea Clasicilor

Lunea trecută pe Aleea Clasicilor din grădina publică „Ştefan cel Mare” au ţinut discursuri şi au recitat versuri Iulian Filip, Andrei Strâmbeanu, Nina Josu, Ianoş Ţurcanu, Vasile Căpăţână, Ion Ciocanu şi desigur, ex-preşedintele uniunii scriitoriceşti, acad. Mihai Cimpoi. La manifestare au participat şi copii şi studenţi din cenaclul „Grai matern”, condus de Renata Verejanu. Solicitată de JURNAL, Renata Verejanu a ţinut să explice: „Lumea zice că eu sunt cu Cimpoi. De fapt, eu nu-s nici cu unul, nici cu altul. Mai exact, eu îl respect şi pe dl Cimpoi, şi pe Suceveanu, ambii sunt personalităţi distinse ale culturii naţionale. Pentru mine cel mai important e că am sărbătorit Poezia, care este o valoare extraordinară. Ea trebuie promovată cât mai intens, pentru a ajunge la mase. E trist că între scriitori există intrigi, certuri. Uniunea Scriitorilor din Molodva a fost şi trebuie să rămână o citadelă. Mi-ar plăcea ca scriitorii noştri să fie uniţi”.

Maraton Poetic la Uniunea Scriitorilor

Pe de altă parte, actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor Arcadie Suceveanu (amintim că alegerile din noiembrie de la USM au fost validate de Ministerul Justiţiei) a declarat că toţi cei care au dorit să participe la recitalul organizat în Casa Scriitorilor pe 21 martie, au fost liberi s-o facă. Astfel încât, de Ziua Poeziei ce a coincis cu echinocţiul de primăvară, în Sala cu Cămin a USM s-au adunat vreo sută de oameni care scriu versuri sau doar îi învaţă pe poeţii clasici la facultatea de litere şi, voce lângă voce, au declamat sau au citit poeme din cărţi şi de pe foi. La recital au participat Arcadie Suceveanu, Anatol Ciocanu, Emilian Galaicu-Păun, Eugen Cioclea, Nicolae Popa, Dumitru Crudu, Călina Trifan, Mircea V. Ciobanu, Lidia Hlib, Efimia Ţopa, Ecaterina Bargan, Nicolae Spătaru, Victoria Fonari, Aurelia Borzin, Hose Pablo, Vlad Zbârciog, Dumitru Apetri şi mulţi autori neprofesionişti, dar pasionaţi de poezie. Dintre cele mai ascultate au fost poemele “Primăvara în culori” şi “Din inima codrului”, spuse cu ardoare de un bărbat de vreo cincizeci de ani şi mai bine, din satul Hârbovăţ, Călăraşi, care a mărturisit că are o cotă de pământ pe un deal, la poalele pădurii, şi acolo stă uneori, descriind în versuri natura.

Sunt contra nostalgiilor

Unora Ziua Poeziei le-a prilejuit momente de bucurie, alţii au fost decepţionaţi de maniera în care a fost ea consemnată. De exemplu, Emilian Galaicu-Păun a scris pentru Europa Liberă un articol în care observă: „Puţine surprize, în cadrul maratonului de la USM – poeţii buni au confirmat, amatorii & grafomanii n-au lipsit nici ei la apel… Într-un cuvânt, s-a marcat (subl. mea) Ziua Internaţională a Poeziei, dar… sărbătoarea a lipsit. Să fie oare chiar întâmplător faptul că Arcadie Suceveanu dăduse startul maratonului evocând nostalgic Sărbătoarea Poeziei de altădată, când Aleea Clasicilor din Chişinăul anilor ’80-’90 era neîncăpătoare pentru toţi cei veniţi să asculte”.

Personal, nu împărtăşesc nici un fel de nostalgii. Azi e azi, nu e cazul să oftăm după lucruri petrecute ieri. Energetica poemelor pe care le-am ascultat pe 21 martie în Sala cu Cămin vine din spaţii imense, telurice şi celeste, reale şi ireale, mult superioare tuturor neînţelegerilor între diverse tabere de condeieri.

Irina Nechit