Ziua Naţională a României sărbătorită la Chişinău

1 Decembrie a fost sărbătorit la Chişinău aşa cum se cuvine. Marşul Unirii cu genericul „Basarabia, pământ românesc” organizat de grupurile de iniţiativă „Deşteptarea” şi „Spirit românesc” a demarat din scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei în dupa-amiaza zilei de 1 decembrie şi a continuat seara cu o horă încinsă în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În total la acest eveniment ar fi participat, potrivit reprezentanţilor forţelor de ordine, circa 120 de tineri. Deşi, anterior, 35 de organizaţii, printre care Mişcarea de Tineret „Voievod”, Asociaţia Obştească „Scutul moldovenesc”, Mişcarea Naţional-Democrată din Moldova, Congresul Popoarelor din Moldova, au anunţat că se vor opune organizării acestui eveniment care ar îndemna la dezordine prin scandarea unor lozinci unioniste, evenimentul a decurs fără incidente.

Tinerii au cântat, au dansat, au scandat de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt lozinci. „Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”, „Românie, nu uita, Basarabia-i a ta!” şi altele. Pavel Munteanu liderul  GI „Spirit românesc” a declarat pentru JURNAL că la eveniment au luat parte câţiva tineri invitaţi din România. „Am remarcat numărul mare de poliţişti care asigurau ordinea publică. Evenimentul s-a desfăşurat liniştit, aşa cum preconizasem, dar am avut şi sentimentul că suntem filaţi de o persoană în civil”, a mai spus el.

În timpul marşului, tinerii au blocat mai bine de o oră artera principală a Chişinăului, fapt care a trezit nemulţumirea trecătorilor care aşteptau la acea oră în staţii, dar şi vorbe de încurajare din partea susţinătorilor valorilor noastre naţionale. În aceeaşi zi, PCRM a lansat o declaraţie, în care şi-a manifestat nemulţumirea pe marginea unor astfel de evenimente, concluzionând că acţiunea în cauză „ar fi rezultatul expansiunii de douăzeci de ani a statului român, care astfel atentează în mod deschis la suveranitatea Republicii Moldova”.

În aceeaşi zi, o serie de organizaţii non-guvernamentale au depus jerbe de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a adresat un mesaj de felicitare preşedintelui României, Traian Băsescu, specificând că una din obligaţiile istorice ale Moldovei este de a fi alături de România într-o familie europeană.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)