“Ziua de la 27 aprilie 1990 reprezintă o finalitate firească a mişcării naţionale”

Gheorghe_Ghimpu_arboreaza_TricolorulAstăzi, Republica Moldova sărbătoreşte 25 de ani de la oficializarea tricolorului ca drapel de stat. Totodată, astăzi se împlinesc cinci ani de la oficializarea zilei în care a fost oficializată ziua adoptării tricolorului ca drapel de stat, la 27 aprilie 2010. Hotărârea adoptată la 27 aprilie 1990 reprezintă o „finalitate firească a mişcării naţionale dintre Prut şi Nistru”.

Potrivit istoricului Ion Negrei, hotărârea de la 27 aprilie 1990 reprezintă o finalitate firească a mişcării naţionale de la est de Prut. „Tricolorul românesc s-a născut ca drapel naţional în timpul Revoluţiei paşoptiste. La proclamarea statului modern român, 1859, acesta a devenit şi drapel de stat, inclusiv pentru moldovenii din cele trei judeţe din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad şi Ismail.

În timpul României Mari (1918–1940), tricolorul a devenit drapel de stat şi drapel naţional şi pentru românii din Basarabia. Prin urmare, tricolorul adoptat la 27 aprilie 1990 este drapelul de stat al Republicii Moldova, care îi reprezintă pe toţi cetăţenii statului moldovenesc, atât pe etnicii români, cât şi pe minoritari”, a subliniat Negrei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău