„Zimbrii”, neputincioşi în faţa unor amatori

FC Zimbru a rămas fără antrenor după meciul cu Bangor City. FC Dacia a câştigat, dar calificarea se joacă în Slovenia

FC Zimbru, echipa care în fiecare an are drept obiectiv cucerirea titlului de campioană şi a Cupei Moldovei, nu a adus vara aceasta niciun fotbalist cu renume. Drept rezultat, a fost aproape de a fi învinsă în prima manşă din primul tur preliminar al Ligii Europa.

Galezii de la Bangor City, o echipă care are doar câţiva jucători profesionişti în lot, i-a coborât cu picioarele pe pământ de „profesioniştii” de la FC Zimbru.

Prin urmare, returul de joi se anunţă unul incendiar. După semieşecul cu echipa din Ţara Galilor şi după demiterea antrenorului „zimbrilor”, Oleg Bejenari, pe bancă va sta secundul acestuia, Sergiu Sârbu.

FC Zimbru se vedea deja în turul doi preliminar când a aflat vestea că va juca cu o echipă de amatori din Ţara Galilor, ca rezultat, au tratat superficial meciul disputat în deplasare. Acest lucru au avantajat gazdele, care, din primele minute, au pus presiune la poarta lui Nicolae Calancea şi au fost aproape de a înscrie un gol rapid. „Zimbrii” au ieşit din corzi în minutul 15, când au reuşit să lege câteva pase şi să iasă din propria jumătate de teren. Radu Catan a fost aproape de a deschide scorul după ce a executat o lovitură liberă.

Cu toate acestea, eforturile „zimbrilor” s-au dovedit a fi un foc de paie, pentru că gazdele au „zburdat” în continuare pe teren punându-l în dificultate pe Calancea.

În repriza secundă, „zimbrii” au mişcat mai bine, dar pe final de meci ar fi putut încasa cel puţin un gol care ar fi pus în pericol calificarea în turul doi.

Demiterea de la miezul nopţii

Coproprietarul lui FC Zimbru, Adlan Şişhanov, a urmărit alături de fani meciul echipei şi, la puţin timp după fluierul final, a luat decizia ca antrenorul Oleg Bejenari să fie demis după doar 25 de zile de la instalarea pe banca tehnică. „Credeam că odată cu schimbarea antrenorului Serghei Stroienco se va produce un şoc la echipă, dar se vede că nu a funcţionat lucrul acesta. Eufemistic vorbind, jocul nostru a şchiopătat. Nu mi-a fost niciodată aşa de ruşine pentru jocul prestat de echipa mea. Nu se acceptă scuza că a fost un zbor lung. Jucătorii sunt mai vinovaţi decât antrenorul, pentru asta vor plăti”, a tunat Şişhanov.

Vrea calificarea

Deocamdată, Şişhanov nu s-a decis cum îi va pedepsi pe jucători deoarece vrea o revanşă în meciul retur de joi. „Acum nu mai vorbesc cu jucătorii, pentru că nu mi-a trecut supărarea. Oricum, vor plăti pentru ruşinea trăită în partida tur. Mai este meciul de joi. Vor fi pedepsiţi în funcţie de rezultatul meciului retur. Până atunci, echipa va fi condusă de secundul Sergiu Sârbu. Vreau multe goluri în meciul de joi”, le-a transmis Şişhanov jucătorilor săi.

FC Dacia a suferit, dar a câştigat

Cealaltă echipă de pe strada Butucului, FC Dacia, s-a chinuit şi ea în primul tur preliminar al Europa League. Însă, în cele din urmă, s-a impus cu 1-0 în faţa slovenilor de la Celje. Unicul gol al partidei a fost marcat pe finalul primei reprize de către suedezul Osman Sow.

FC Dacia a început foarte bine meciul, golul plutea în aer. Totuşi, oaspeţii, o echipă formată din jucători foarte tineri, dar extrem de ambiţioşi, au citit de fiecare dată tactica lui Igor Dobrovolski şi nu au primit gol până în minutul 42, când suedezul Sow a luat o fază pe cont propriu şi a marcat din 16 metri. „Dacii” au tremurat serios pe finalul meciului după ce mijlocaşul Ghenadie Orbu a fost eliminat (minutul 84).

„Important e că nu au marcat”

Igor Dobrovolski a răsuflat uşurat după fluierul final. „După o primă jumătate excelentă, a doua a fost un eşec total, deşi la pauză am încercat să le explic că trebuie să nu-i dea adversarului nicio şansă. Asta e mentalitatea. Au crezut că jocul este ca şi făcut. E suficient să-ţi subestimezi doar un pic adversarul şi apar problemele. Unicul lucru de care sunt mulţumit e că am marcat şi nu le-am permis adversarilor să marcheze. E unicul plus al jocului de astăzi. Şi, fără îndoială, le mulţumesc fundaşilor că au făcut faţă situaţiei”, a spus fostul selecţioner.

Le pregăteşte surprize slovenilor

Antrenorul crede în continuare că şansele de calificare rămân 50/50, dar nu admite ca echipa sa să rateze calificarea în turul doi al Europa League. „În meciul de la Chişinău, cei de la Celje au încercat să se apere şi să ne surprindă pe contre, dar în Slovenia vor trebui să atace, să marcheze. Eu le voi pregăti surprize pentru retur. În primul rând, trebuie să nu le permitem să marcheze”, a menţionat Dobrovolski.

Joi, 12 iulie, FC Dacia va juca returul primei runde de calificare a Ligii Europa, care va avea loc la Celje, Slovenia. La rândul lor, cei de la FC Zimbru vor primi joi vizita amatorilor de la Bangor.