Zilele Dramaturgiei Germane Contemporane, cu „Urâtul”

  Dramaturgul german Marius von Mayenburg

Dramaturgul german Marius von Mayenburg

În perioada 23 februarie – 1 martie, la Chișinău se vor desfășura Zilele Dramaturgiei Germane Contemporane.

Institutul Goethe din Bucureşti, Centrul Cultural German „Akzente”, Centrul de Dramaturgie Contemporană şi Teatrul „Eugene Ionesco” din Chişinău vor prezenta piesa „Urâtul” a renumitului dramaturg Marius von Mayenburg, tradusă de Victor Scoradeţ.

Proiectul va începe cu prelegerea „Teatrul politic german: de la Brecht la Castorf”, susţinută de regizorul german Andreas Merz, urmată de vizionarea spectacolului după piesa lui Bertolt Brecht „Sunt de acord, nu sunt de acord” de Frank Castorf şi de discuţii pe marginea acestor activităţi.

Apoi, timp de cinci zile, Andreas Merz va realiza cu actorii Teatrului „Eugene Ionesco” un master-class asupra schiţei de spectacol după piesa „Urâtul” de Marius von Mayenburg. Schiţa de spectacol va fi prezentată pe 1 martie, la ora 15:00, în Sala Studio „Cântăreața cheală” a Teatrului „Eugene Ionesco” din Chişinău, secundată de discuţii cu regizorul, actorii și publicul.

Curatorul proiectului şi moderatorul acestuia, Dorina Khalil-Butucioc, a declarat pentru Jurnal de Chișinău: „Am plăcuta onoare să lucrez cu regizorul german Andreas Merz, pe care l-am cunoscut la Întâlnirile Teatrale Internaţionale din cadrul Festivalului TransAmeriques-2012 din Canada, stagiu pe care l-am câştigat şi desfăţurat alături de alţi oameni de teatru din întreaga lume”.

La realizarea proiectului își vor mai da concursul Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi Centrul de Proiecte Culturale „AzArt”. Dorina Khalil-Butucioc ne-a mai relatat că Andreas Merz a lucrat mai mulţi ani la Teatrul Volksbühne din Berlin, fiind unul dintre asistenţii lui Frank Castorf, regizor german celebru prin excentricitatea sa stilistică şi prin „deconstrucţia” textului dramatic. Andreas Merz a studiat dramaturgia la Academia de Teatru din Bavaria şi la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen şi regia la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria. În calitate de asistent al unor mari personalităţi teatrale, dar şi ca regizor independent, a montat o serie de spectacole în mai multe teatre din Germania şi din alte ţări. Susţinut de Institutul Goethe, a pus în scenă spectacole în câteva teatre din ţările ex-sovietice, preocupat de circumstanţele culturale şi politice locale şi de semnificaţiile unui text într-un context dat.

The following two tabs change content below.