„Zero sinucideri în Republica Moldova” este scopul centrului „Mirt”

DSCN0569Pe 4 decembrie, în incinta bibliotecii Municipale B.P. Hajdeu a avut loc lansarea Centrului de Promovare a valorii vieții „Mirt”. Centrul este lansat de Asociația Obștească „Altruism” care, în frunte cu Liuba Ceban, își propune să prevină sinuciderile. Mesajul promovat de ei este „viața e frumoasă și merită trăită, iar noi putem depăși orice”.

De un an, Liuba Ceban şi echipa activează în acest domeniu de voluntariat. Până acum 100 de persoane au fost asistate de echipa centrului „Mirt”. Este o cifră care demonstrează că există multe persoane care au nevoie de asistenţă.

La lansarea centrului a fost prezent interpretul Nicu Țărnă. Acesta a încurajat tinerii să comunice mai mult cu persoanele retrase, argumentând că bunăstarea fiecăruia depinde de bunăstarea celor din jur. „Haideți să ne întâlnim mai des, să zâmbim și să comunicăm”, spune Nicu. În viziunea sa, indiferența este cea mai mare problemă a societății. Şi cântăreţul Adrian Ursu a venit la eveniment exăprimându-şi suportul pentru centru și a urat tuturor baftă și succese.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi și volunatarii care ajută adolescenții să-şi petreacă util timpul liber. Adolescențiisunt implicați în diverse activități în cadrului clubului Changemakers.

Voluntara Victoria îmi spune că ea este motivată să ajute pe alții prin posibilitatea de a comunica, dar și „cînd faci un bine te simți mai bine.” Colega sa Nika adaugă că se implică pentru că este o activitate sufletesc și „vrea să facă ceva util”.

Orice persoană care trăieşte stări depresive şi se simte vulnerabilă poate apela la centru. De asemenea pot primi asistență și persoanele care au pierdut persoane dragi în urma suicidului.

Serviciile centrului sunt gratuite, anonime și sunt, de asemenea, disponibile și în regim online pe site-ul www.pentruviata.md sub formă de chat. Chat-ul poate fi accesat zilnic între orele 19:00-23:00 de luni până vineri. Pentru cabinetul de consiliere consultația poate fi programată la tel. 069379000 sau prin email [email protected] .

Acum fiind sezonul rece stările de singurătate, neajutorare și disperare se acutizează. Activiştii centrului vin cu rugămintea ca fiecare dintre noi să fie atent la stările de spirit ale persoanelor apropiate. În cazul în care cunoaștem pe cineva care a devenit apatic, depresiv să insităm ca acesta să apeleze la un ajutor profesionist. Astfel, am putea salva o viață!

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 20 de minori s-au sinucis în anul 2012, iar peste 100 au avut tentative de suicid.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aproape 3 000 de oameni se sinucid în fiecare zi în întreaga lume, iar un milion de oameni se sinucid anual. Asta înseamnă că la fiecare 40 de secunde cineva se sinucide. Rata sinuciderilor s-a majorat în ultimii 50 de ani cu 60 la sută în majoritatea ţărilor.

Cristina Straton, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)