Zelenski: Ucraina va adera la NATO doar după o consultare populară

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a îndemnat marţi pe noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aplice reforme “cheie” care să apropie ţara de Alianţă, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, transmite EFE.

“Aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme cheie, pentru a combate corupţia şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a garanta securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi pentru a apropia Ucraina de NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, după prima întâlnire între cei doi oficiali la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

Şeful statului ucrainean a declarat următoarele: “Obiectivele tuturor reformelor noastre vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale ucrainenilor, eradicarea corupţiei şi modernizarea statului”.

“Desigur, pentru noi NATO reprezintă, în primul rând, securitatea ţării noastre” şi “desigur, când vorbim de nivelul de pregătire al trupelor noastre asistenţa din partea NATO este un factor cheie”, s-a limitat să răspundă Zelenski, întrebat fiind cât de departe este Ucraina de intrarea în Alianţa Nord-Atlantică.

Stoltenberg a afirmat în mod clar că politica NATO a uşilor deschise “a fost un mare succes” şi “a întărit democraţia, pacea şi stabilitatea în Europa”. A semnalat, de asemenea, că “fiecare naţiune îşi poate alege propriul drum” şi că cei 29 de membri ai Alianţei decid când o ţară care a adresat o cerere de aderare “este pregătită să intre”, un proces în care “niciun alt stat nu poate interveni”.

În orice caz, a evidenţiat oficialul NATO, “acum prioritatea noastră sunt reformele”: “este importantă îndeplinirea standardelor NATO şi pentru aceasta dorim să ajutăm Ucraina să aplice reforme, să modernizeze structurile şi să lupte împotriva corupţiei”.

Zelenski a declarat că Ucraina “este pregătită să negocieze cu Rusia şi să implementeze acordurile de la Minsk” pentru a aduce pacea în estul Ucrainei, regiune aflată acum sub controlul separatiştilor pro-ruşi. A adăugat însă că “trebuie, de asemenea, să fim în stare să ne protejăm noi înşine, să fim mai puternici din punct de vedere economic, politic şi militar”.

De asemenea, preşedintele ucrainean a mulţumit pentru “sprijinul politic şi practic pe care Ucraina îl primeşte din partea NATO”.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), însă doar în urma unui referendum, informează Xinhua.

“Aderarea la NATO va oferi securitate ţării noastre (…) Trebuie să le spunem ucrainenilor ce este NATO şi că nu este ceva rău”, a spus Zelenski într-un interviu tv. “Atunci când ucrainenii vor fi pregătiţi, în mod cert vom pune această problemă în cadrul unui referendum şi Ucraina va adera la NATO”, şi-a exprimat el convingerea.

Fost actor de comedie, în vârstă de 41 de ani, Zelenski a ales să facă prima sa vizită oficială externă la Bruxelles, sediul instituţiilor Uniunii Europene şi al NATO.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)